Η Βόρεια Κορέα καυχιέται για δοκιμές πυραύλων που μπορούν να χτυπήσουν τις ΗΠΑ

«Λίγες χώρες διαθέτουν βόμβες υδρογόνου, διηπειρωτικούς και υπερηχητικούς πυραύλους », υπενθυμίζει το καθεστώς Κιμ.
KCNA KCNA via Reuters

Η Βόρεια Κορέα καυχήθηκε την Τρίτη ότι είναι μία από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που διαθέτει πυρηνικά όπλα και προηγμένους πυραύλους και η μόνη που αντιστέκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, «ταρακουνώντας τον κόσμο» με δοκιμές πυραύλων.

Η διεθνής ανησυχία έχει αυξηθεί λόγω μιας πρόσφατης σειράς δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρειας Κορέα - ενέργειες που απαγορεύονται εδώ και καιρό από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ιανουάριος ήταν μήνας ρεκόρ τέτοιων δοκιμών, με τουλάχιστον επτά εκτοξεύσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου τύπου «υπερηχητικού πυραύλου» ικανό να ελίσσεται με μεγάλη ταχύτητα.

Επίσης, μεταξύ των δοκιμών ήταν η πρώτη εκτόξευση από το 2017 ενός βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς Hwasong-12, ικανού να πλήξει εδάφη των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό.

KCNA KCNA via Reuters

Σε δήλωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας ανέφερε ότι μια σειρά δοκιμών από την Πρωτοχρονιά κι έπειτα αντιπροσωπεύουν «αξιοσημείωτα επιτεύγματα» που ενισχύουν την «πολεμική αποτροπή» της χώρας.

Αναφέρθηκε επίσης στον Hwasong-15, τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο μεγαλύτερου βεληνεκούς (ICBM) που εκτοξεύτηκε ποτέ από τη Βόρεια Κορέα, για πρώτη φορά από το 2017. Πιστεύεται ότι έχει το βεληνεκές για να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή οπουδήποτε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Στον σημερινό κόσμο όπου πολλές χώρες χάνουν χρόνο αντιμετωπίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες με υποταγή και τυφλή υπακοή, υπάρχει μόνο η χώρα μας σε αυτόν τον πλανήτη που μπορεί να ταράξει τον κόσμο εκτοξεύοντας έναν πύραυλο με εμβέλεια που φτάνει ως την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ», τονίζει η Πιονγκγιάνγκ.

«Υπάρχουν περισσότερες από 200 χώρες στον κόσμο, αλλά μόνο λίγες διαθέτουν βόμβες υδρογόνου, διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και υπερηχητικούς πυραύλους», καυχιέται το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επανέλαβε προηγούμενες δηλώσεις ότι δεν έχει εχθρική πρόθεση απέναντι στη Βόρεια Κορέα και ζητάει την επιστροφή στον διάλογο.

Ενας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τη Βόρεια Κορέα απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Η Τζένι Τάουν, διευθύντρια του 38 North, ενός προγράμματος για τη Βόρεια Κορέα που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, είπε ότι το γεγονός ότι η δήλωση της Βόρειας Κορέας προήλθε από το υπουργείο Εξωτερικών της μάλλον κάνει την ανακοίνωση λιγότερο απειλητική από ό,τι φαίνεται. «Η διατύπωση είναι πολύ παθητική. Οχι ότι θα το κάνουν, αλλά ότι μπορούν», εξήγησε.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας έχουν δηλώσει ότι φοβούνται πως η εκτόξευση του Hwasong-12 στις 30 Ιανουαρίου θα μπορούσε να είναι ένα βήμα προς την πλήρη επανέναρξη των δοκιμών ICBM ή πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν το καθεστώς Κιμ τη Δευτέρα να αποχρηματοδοτήσει τα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων και να δώσει προτεραιότητα στις ανάγκες του λαού του.

Οι συνομιλίες με την Πιονγκγιάνγκ για να εγκαταλείψει ή να περιορίσει το οπλοστάσιό της, με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων σε βάρος της, έχουν σταματήσει από το 2019.

Δημοφιλή