Εικόνες φρίκης: Ο Νετανιάχου έδειξε στον Μπλίνκεν την κτηνωδία της Χαμάς

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έδειξε στον Αμερικανό ΥΠΕΞ εικόνες με νεκρά μωρά, που δεν τις χωρά ανθρώπινος νους (Προσοχή: Πολύ σκληρές εικόνες)
picture alliance via Getty Images

Ασύλληπτες εικόνες με τις θηριωδίες της Χαμάς έδειξε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, κατά τη συνάντηση που είχαν οι δυό τους στο πλαίσιο της επίσκεψης του δεύτερου στο Τελ Αβίβ.

Στον επίσημο λογαριασμό του Ισραηλινού πρωθυπουργού στο Twitter, αναρτήθηκαν τα ντοκουμέντα της φρίκης, στα οποία απεικονίζονται νεκρά μωρά - άγρια δολοφονημένα και απανθρακωμένα - με την σημείωση ότι «η Χαμάς είναι απάνθρωπη, η Χαμάς είναι ISIS».

Twitter/Prime Minister of Israel

Βίντεο με τις θηριωδίες είδαν οι υπουργοί Αμυνας στο ΝΑΤΟ

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, ενημέρωσε τους ομολόγους τους για τις θηριωδίες που διέπραξε η Χαμάς εναντίον Ισραηλινών αμάχων.

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ ενημερώθηκαν από τον Γκάλαντ ο οποίος τους έδειξε ένα «σοκαριστικό» βίντεο με «φρικιαστικές» εικόνες από την επίθεση της Χαμάς σε Ισραηλινούς αμάχους το περασμένο Σάββατο. «Το βασικό μήνυμα από αυτό το βίντεο είναι ότι επιβεβαιώνεται η βαρβαρότητα των επιθέσεων και ο τρόπος με τον οποίο δολοφονήθηκαν αθώοι πολίτες, νέοι..», δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ - ένα βίντεο το οποίο, όπως είπε, «είχε ισχυρό αντίκτυπο σε όλους μας».

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την «έντονη καταδίκη τους» για τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση των ομήρων. Υπογράμμισε ότι «το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα», η οποία πρέπει να είναι «αναλογική», σημειώνοντας ότι «καθώς εξελίσσονται οι συγκρούσεις η προστασία των αμάχων είναι απαραίτητη». Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ έστειλε επίσης το μήνυμα ότι «κανένα έθνος ή οργάνωση εχθρική προς το Ισραήλ δεν πρέπει να επιδιώξει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση ή να κλιμακώσει τη σύγκρουση», διευκρινίζοντας ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δημιουργεί προκλήσεις και υπάρχει ο κίνδυνος έθνη ή οργανισμοί, όπως το Ιράν ή η Χεζμπολάχ, να προσπαθήσουν να επωφεληθούν από την κατάσταση.

Ερωτηθείς τι ακριβώς σημαίνει «αναλογική» άμυνα και μέχρι πού μπορεί να φτάσει, ο Γ. Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι «στον πόλεμο υπάρχουν κανόνες».

ΟΗΕ: Καταδικάζουμε τα εγκλήματα της Χαμάς και τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα

Σε μία παρέμβαση με επείγοντα χαρακτήρα, όπου επιχειρούν να δώσουν ώθηση στην ιδέα μίας κατάπαυσης πυρός, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ δηλώνουν ότι καταδικάζουν απερίφραστα τη στοχευμένη και θανατηφόρα βία κατά αμάχων στο Ισραήλ, αλλά και τις βίαιες και αδιάκριτες επιθέσεις κατά Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα:

«Καταδικάζουμε σθεναρά τα φρικτά εγκλήματα που διέπραξε η Χαμάς, τη σκόπιμη και εκτεταμένη δολοφονία και ομηρεία αθώων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων και παιδιών. Αυτές οι ενέργειες συνιστούν αποτρόπαιες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και διεθνή εγκλήματα, για τα οποία πρέπει να υπάρξει επείγουσα ευθύνη», ανέφεραν ενώ ταυτόχρονα απευθύνονται στο Ισραήλ:

«Καταδικάζουμε επίσης σθεναρά τις αδιάκριτες στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον του ήδη εξουθενωμένου παλαιστινιακού λαού της Γάζας, που περιλαμβάνει πάνω από 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί είναι παιδιά. Έχουν ζήσει υπό παράνομο αποκλεισμό για 16 χρόνια και έχουν ήδη περάσει από πέντε μεγάλους βάναυσους πολέμους», σημειώνουν.

Έξι προτάσεις για εκεχειρία

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ διατυπώνουν έξι προτάσεις για άμεση εφαρμογή με στόχο την κατάπαυση του πυρός:

1. Άμεσος τερματισμός των παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως του δικαιώματος στη ζωή. Για το σκοπό αυτό, υποστηρίζει μία έρευνα που ξεκίνησε η Εξεταστική Επιτροπή για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και του Ισραήλ, για όλες τις παραβιάσεις που αναφέρθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων θανάτων και των εξαφανίσεων πολιτών.

2. Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, που θα παρακολουθείται από ανεξάρτητο, διεθνές όργανο.

3. Απελευθέρωση των ομήρων που συνελήφθησαν από τη Χαμάς και τους Παλαιστίνιους που κρατούνται αυθαίρετα, ιδιαίτερα των γυναικών, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία και εκείνων που είναι βαριά άρρωστοι (τραυματίες;).

4. ημιουργία μιας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

5. Παροχή όλης της απαραίτητης οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων που επιτρέπουν στους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη Γάζα και να επιστρέψουν αμέσως μόλις σταματήσουν οι εχθροπραξίες

6. Να γίνει σεβαστή η αξιοπρέπεια των νεκρών ενόψει της γενικευμένης βίας και να παραδοθούν γρήγορα στους πενθούντες συγγενείς.

Καταδικάζει τη βία σε βάρος αμάχων και από τις δύο πλευρές ο Παλαιστίνιος πρόεδρος

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε τη βία εναντίον αμάχων μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και το συνεχές σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις.

«Απορρίπτουμε την πρακτική της δολοφονίας πολιτών ή της κακομεταχείρισής τους και από τις δύο πλευρές επειδή είναι ενάντια στην ηθική, τη θρησκεία και το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο Αμπάς, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή