Είναι επίσημο: Στη Βρετανία η Eurovision 2023

Το ουκρανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο θα συνεργαστεί με το BBC προκειμένου στην επόμενη διοργάνωση να περιληφθούν στοιχεία της ουκρανικής κουλτούρας.
(AP Photo/Luca Bruno)
(AP Photo/Luca Bruno)
via Associated Press

Η Eurovision 2023 θα διεξαχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσαν οι διοργανωτές.

Την τηλεοπτική κάλυψη του 67ου ετήσιου Διαγωνισμού Τραγουδιού αναλαμβάνει το BBC, ενώ καλούνται οι βρετανικές πόλεις που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον προκειμένου να επιλεγεί η πόλη που θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό.

Παρά το γεγονός ότι νικήτρια του φετινού διαγωνισμού αναδείχτηκε η Ουκρανία, οι διοργανωτές απέκλεισαν στα μέσα του περασμένου Ιουνίου το ενδεχόμενο να διοργανώσει την επόμενη Eurovision λόγω της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής.

Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι το ουκρανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο UA: PBC θα συνεργαστεί με το BBC προκειμένου στη διοργάνωση να περιληφθούν στοιχεία της ουκρανικής κουλτούρας.

Η Ουκρανία θα προκριθεί αυτόματα στον τελικό μαζί με τις λεγόμενες «Big 5», τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά στη διοργάνωση (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Νικητές του φετινού διαγωνισμού ήταν οι Ουκρανοί Kalush Orchestra με το τραγούδι Stefania
Νικητές του φετινού διαγωνισμού ήταν οι Ουκρανοί Kalush Orchestra με το τραγούδι Stefania
MARCO BERTORELLO via Getty Images

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιλέχθηκε ως οικοδεσπότης της επόμενης Eurovision καθώς στον φετινό διαγωνισμό τερμάτισε στη δεύτερη θέση με το τραγούδι «Space Man» του Σαμ Ράιντερ.

Τις επόμενες μέρες θα ανοίξει «διαγωνισμός» για τη διοργανώτρια πόλη, η οποία πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Το Λονδίνο, η Γλασκώβη, το Μάντσεστερ, το Κάρντιφ, το Αμπερντίν και το Λιντς έχουν εκφράσει την επιθυμία να αναλάβουν τη διοργάνωση.

Το BBC δήλωσε ότι η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο.

Υπενθυμίζεται ότι η EBU μετά από «μελέτη αξιολόγησης και σκοπιμότητας» με το UA:PBC για το εάν θα μπορούσε να αναλάβει τη διοργάνωση η Ουκρανία και αφού «διερευνήθηκαν όλα τα σενάρια» με το δίκτυο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατό να διοργανώσει τον διαγωνισμό του 2023.

Ο Βρετανός Σαμ Ράιντερ ήρθε δεύτερος στη φετινή Eurovision
Ο Βρετανός Σαμ Ράιντερ ήρθε δεύτερος στη φετινή Eurovision
picture alliance via Getty Images

Τόσο το UA:PBC όσο και οι νικητές της Eurovision του 2022, Kalush Orchestra, εξέφρασαν την «απογοήτευσή» τους για την απόφαση, με τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα να ισχυρίζεται ότι η EBU «στέρησε από την Ουκρανία το δικαίωμα να φιλοξενήσει τη Eurovision 2023».

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είχε επίσης εκφράσει την επιθυμία η Ουκρανία να φιλοξενήσει τον Διαγωνισμό του 2023, δήλωση που επανέλαβε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του, όταν επιβεβαιώθηκε ότι η Βρετανία θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό.

«[Η Ουκρανία] ήταν η νικήτρια του φετινού διαγωνισμού. Κάναμε έκκληση στην EBU να διερευνήσει όλες τις επιλογές για μια ασφαλή πόλη στην Ουκρανία και ήμασταν σε συζητήσεις με τον πρόεδρο Ζελένσκι τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να υποστηρίξουμε αυτό το αποτέλεσμα. Είναι βαθύτατα λυπηρό το γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν η Ουκρανία να φιλοξενήσει τη Eurovision. Όμως είμαστε βέβαιοι ότι το BBC και το Ηνωμένο Βασίλειο θα ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια για να διοργανωθεί ένα event που θα γιορτάζει και θα τιμά τη χώρα, τον λαό και τη δημιουργικότητα της Ουκρανίας».

Ο 67ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2023.

Δημοφιλή