Είναι κακό να πίνουμε καφέ όταν είμαστε άρρωστοι ή μήπως όχι

Φαίνεται ότι το πρωινό μας φλυτζάνι έχει πλεονεκτήματα - ειδικά όταν παλεύουμε με και ασθένεια.
.
Fiordaliso via Getty Images
.

Ένα ζεστό ρόφημα θεωρείται συχνά ως θεραπεία για μια ασθένεια του αναπνευστικού όπως το κρυολόγημα ή η γρίπη.

Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι τα ζεστά ροφήματα μπορούν να βοηθήσουν στην προσωρινή ανακούφιση συμπτωμάτων όπως η καταρροή και ο πονόλαιμος. Επιπλέον, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα ζεστό φλιτζάνι στα χέρια μας είναι ανακουφιστικό καθώς πολεμάμε έναν ιό.

Όσον αφορά τον καφέ, ωστόσο, η ζεστή φύση του ροφήματος δεν είναι αρκετή για να το κάνει μια εντελώς θετική επιλογή ροφήματος όταν είμαστε άρρωστοι – και υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους αυτό συμβαίνει.

Παρακάτω, οι ειδικοί μοιράζονται τις σκέψεις τους για το αν πρέπει να πίνουμε καφέ όταν είμαστε άρρωστοι.

Ο καφές μας κρατά ξύπνιους, αλλά το σώμα μας χρειάζεται ξεκούραση όταν είναι άρρωστο.

«Λοιπόν, η καφεΐνη είναι διεγερτικό και, ενώ πιθανότατα δεν πρόκειται να έχει καμία επίδραση στην κλινική μας πορεία, είτε του κρυολογήματος είτε της γρίπης είτε της μόλυνσης από Covid ή άλλου ιού… η διεγερτική φύση της καφεΐνης μπορεί να είναι αντιπαραγωγική», λέει η Σούζαν Χάσινγκ, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Tulane στη Νέα Ορλεάνη.

«Οταν αντιμετωπίζουμε μια ιογενή λοίμωξη, ένα από τα πράγματα που πρέπει πραγματικά να κάνουμε είναι να ξεκουραστούμε καλά», λέει.

Ο ύπνος βοηθά το σώμα μας να ανακάμψει από αυτούς τους ιούς και δεδομένου ότι ο καφές έχει σκοπό να μας κρατήσει ξύπνιους, μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο που χρειαζόμαστε.

Αυτό ισχύει και για τα ενεργειακά ποτά που πολλές φορές έχουν περισσότερη καφεΐνη από μια κούπα καφέ σύμφωνα με την Χάσινγκ.

«Η πολύ καφεΐνη μπορεί να είναι κακή για εμάς, είτε έχουμε ένα κρύωμα/γρίπη, είτε όχι», λέει η ίδια.

Για όσους πίνουν σπάνια καφέ, σε μεγάλες ποσότητες μπορεί (η καφεΐνη) να έχει αφυδατωτική δράση.

«Εάν είναι κάτι περισσότερο από μια ήπια ασθένεια, θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί όταν καταναλώνουμε καφεΐνη, επειδή αφυδατώνει, έχει ήπια διουρητική δράση», δηλώνει ο δρ. Ντάνιελ Μόντι, πρόεδρος του Τμήματος Ολοκληρωμένης Ιατρικής και Διατροφικών Επιστημών στο Jefferson Health στη Φιλαδέλφεια, ο οποίος διαχειρίζεται επίσης το DrDanMonti, έναν λογαριασμό ιατρικών συμβουλών στο Instagram.

Ας λάβουμε υπ′ όψιν ότι αυτό δεν ισχύει για όλους: Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που πίνουν τακτικά μέτρια ποσότητα καφέ δεν παρουσιάζουν αφυδάτωση από το ρόφημα. Αντίθετα, οποιαδήποτε ήπια αφυδάτωση λόγω της διουρητικής του φύσης παρατηρείται σε όσους δεν έχουν συνηθίσει στην καφεΐνη και πίνουν πολύ από αυτήν ταυτόχρονα, σύμφωνα με το NPR.

Ως εκ τούτου, εάν δεν πίνουμε κανονικά καφέ, δεν είναι καλή ιδέα να φτιάξουμε στον εαυτό μας ένα τεράστιο ποτήρι όταν έχουμε κρυολόγημα ή γρίπη. Αντίθετα, είναι σημαντικό να ενυδατωνόμαστε με νερό όταν οι καιρικές συνθήκες μας έχουν ... βάλει κάτω, σύμφωνα πάντα με τον Μόντι.

Και αν έχουμε έμετο ή διάρροια που σχετίζεται με ασθένεια, είναι διπλά σημαντικό να εστιάσουμε στην ενυδάτωση (με νερό, όχι με καφέ).

«[Η ενυδάτωση] είναι (κάτι) ιδιαίτερα ανησυχητικό εάν η ασθένεια είναι σοβαρή, οπότε αν μιλάμε για γρίπη όπου μπορεί να υπάρχει έμετος ή διάρροια, τότε πρέπει πραγματικά να είμαστε προσεκτικοί...», δηλώνει ο Μόντι.

Επιπλέον, ο καφές μπορεί να αναστατώσει το στομάχι μας.

Είναι γνωστό ότι ο καφές σε κάνει να πηγαίνουμε στην τουαλέτα. Δεν είναι επίσης σπάνιο να ακούσουμε ότι ο καφές βλάπτει το στομάχι ορισμένων ανθρώπων.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα άτομα με ορισμένες εποχικές ασθένειες μπορεί να μην θέλουν να καταναλώσουν κάτι που προσθέτει στην ενόχληση του στομάχου τους...

Έτσι, εάν έχουμε στομαχικές διαταραχές και ιστορικό προβλημάτων στην κοιλιά που προκαλούνται από τον καφέ, μπορεί να είναι καλό να παραλείψουμε το πρωινό μας φλιτζάνι.

Συνολικά, το να πίνετε μια μικρή ποσότητα καφέ όταν είστε άρρωστοι είναι πιθανό να είναι καλό.Συνολικά, το να πίνετε μια μικρή ποσότητα καφέ όταν είστε άρρωστοι είναι πιθανό να είναι καλό.

Με λίγα λόγια, πιθανότατα δεν χρειάζεται να κόψουμε τον καφέ όταν είμαστε άρρωστοι, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει η μείωση της κατανάλωσης καφεΐνης...