Είναι κορονοϊός ή αλλεργία; Πώς θα διακρίνουμε τα συμπτώματα

Ενας καθηγητής ιατρικής εξηγεί τι πρέπει να προσέξουμε: λίγη προσοχή στα συμπτώματά μας μπορεί να αποτρέψει μια περιττή επίσκεψη στο γιατρό.
Μια γυναίκα φτερνίζεται. Είναι όμως σύμπτωμα κορονοϊού ή αλλεργίας;
dragana991 via Getty Images
Μια γυναίκα φτερνίζεται. Είναι όμως σύμπτωμα κορονοϊού ή αλλεργίας;

Είναι άνοιξη, η θερμοκρασία έχει ανέβει, ο ουρανός τις περισσότερες ημέρες είναι ηλιόλουστος και καθαρός και τα λουλούδια ανθίζουν. Μαζί με την άνοιξη όμως έρχονται οι εποχικές αλλεργίες: βήχας, φαγούρα στα μάτια και βουλωμένες μύτες, για όσους υποφέρουν. Φέτος όμως, η εποχή των αλλεργιών συμπίπτει με την επιδημία του κορονοϊού που κάθε μέρα μολύνει περισσότερους ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το πρόβλημα είναι ότι τα συμπτώματα του νέου κορονοϊού, του COVID-19, μπορεί να μοιάζουν με εκείνα των εποχικών αλλεργιών. Πως λοιπόν μπορούμε να διακρίνουμε αν έχουμε αλλεργία ή έχουμε προσβληθεί από τον κορονοϊό;

Ας ξεκινήσουμε με τις αλλεργίες που εμφανίζονται κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο, σύμφωνα με τον Ρέινολντ A. Πανετιέρι, τζ., καθηγητή στην Ιατρική Σχολή Ρόμπερτ Γουντ Τζόνσον του πανεπιστημίου Rutgers. Ο Πανετιέρι εξηγεί ότι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η φαγούρα στα μάτια, η ρινική καταρροή, τα πρησμένα ιγμόρεια, το φτέρνισμα και ο βήχας. Εάν έχουμε άσθμα, μπορεί να παρατηρήσουμε επιδείνωση των συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα ένα συριγμό στην αναπνοή. Η οξεία εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων διαρκεί περίπου τρεις έως τέσσερις ημέρες, αν και ηπιότερα συμπτώματα, όπως η καταρροή, μπορεί να διαρκέσουν ένα ή δύο μήνες. «Συνήθως εξασθενούν και σταματούν» λέει ο Πανετιέρι στον ιστότοπο Mic. Ισως υποχωρήσουν όταν βρέξει γιατί οι σταγόνες απομακρύνουν τη γύρη από τον αέρα, ή στην παραλία όπου υπάρχει λιγότερη γύρη.

Οι ιοί έχουν έξαρση και είναι σοβαρότεροι τον χειμώνα, σύμφωνα με τον καθηγητή, παραμένει όμως ασαφές αν το ίδιο ισχύει και για τον νέο κορονοϊό. Τα συμπτώματα του COVID-19 περιλαμβάνουν βήχα, δύσπνοια και πυρετό. «Δεν ανεβάζουμε πυρετό από τις αλλεργίες», λέει ο Πανετιέρι. Ο COVID-19 είναι δυνατόν επίσης να οδηγήσει σε πνευμονία, η οποία μπορεί να προκαλέσει συριγμό και βήχα που φέρνει πράσινο ή κίτρινο φλέγμα. Τα συμπτώματα του κορονοϊού διαρκούν περισσότερο από αυτά της αλλεργίας - περίπου δύο έως τρεις εβδομάδες. «Ξεκινούν ήπια, και στη συνέχεια επιδεινώνονται».

Παρόλο που οι αλλεργίες και ο COVID-19 έχουν παρόμοια συμπτώματα, δρουν μέσα από διαφορετικούς βιολογικούς μηχανισμούς. Υποφέρουμε από αλλεργίες όταν το σώμα μας γίνεται ευαίσθητο στη γύρη ή σε άλλα αλλεργιογόνα, εξηγεί ο Πανετιέρι. Τα αλλεργιογόνα εντάσσονται σε μια ειδική κατηγορία πρωτεϊνών του αίματος που στη συνέχεια ενεργοποιούν μια ομάδα κυττάρων στο βλεννογόνο των αεραγωγών. Αυτά τα κύτταρα, απελευθερώνουν με τη σειρά τους ενώσεις που ξεκινούν τη φλεγμονή, το υπόβαθρο των τυπικών συμπτωμάτων της αλλεργίας, όπως η φαγούρα στα μάτια και τα φραγμένα ιγμόρεια. Ο COVID-19 αντίθετα είναι μια λοίμωξη που προκαλεί φλεγμονή κυρίως στους αεραγωγούς και τους πνεύμονες.

Εάν έχουμε πυρετό που συνοδεύεται από βήχα και δύσπνοια, ακόμα και αν δεν είμαστε σίγουροι για το τι προκαλεί τα συμπτώματά μας, καλό είναι να απομονωθούμε, να παραμείνουμε ενυδατωμένοι και να ενημερώσουμε τον ΕΟΔΥ. Πρέπει να καλέσουμε εκ των προτέρων, αντί να πάμε κατευθείαν στην κλινική, γεγονός που μπορεί να εκθέσει άλλους ανθρώπους σε λοίμωξη.

Η σύμπτωση της εποχής των αλλεργιών και της επιδημίας του κορονοϊού μπορεί να φέρνει σύγχυση ή ακόμα και φόβο, αλλά λίγη προσοχή στα συμπτώματά μας μπορεί να αποτρέψει μια περιττή επίσκεψη στο γιατρό, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει ότι λαμβάνουμε τη φροντίδα που χρειαζόμαστε και διατηρούμε τους γύρω μας ασφαλείς.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Πηγή: Mic