Είπαν σε 1.300 Βρετανούς πως είχαν κορονοϊό - Μόνο που είχαν κάνει λάθος

Και δεν ήταν το πρώτο. Το Σύστημα Εξετάσεων και Ιχνηλάτισης είχε χάσει 16.000 εξετάσεις φορέων του ιού με αποτέλεσμα να καθυστερήσει και η ιχνηλάτιση επαφών.
Ένστολος της RAF λαμβάνει μπατονέτα με επίχρισμα που έλαβε μόνος του πολίτης. Κέντρο για τεστ κορονοϊού, Ουαλία, Νοέμβριος 2020)
Ένστολος της RAF λαμβάνει μπατονέτα με επίχρισμα που έλαβε μόνος του πολίτης. Κέντρο για τεστ κορονοϊού, Ουαλία, Νοέμβριος 2020)
Leon Neal via Getty Images

Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι στη Βρετανία ενημερώθηκαν λανθασμένα ότι είχαν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, λόγω εργαστηριακού σφάλματος στο σύστημα Εξετάσεων και Ιχνηλάτισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), ανέφερε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Οι υπεύθυνοι του συστήματος επικοινώνησαν με 1.311 ανθρώπους στους οποίους ειπώθηκε ότι τα τεστ για την Covid-19, στα οποία είχαν υποβληθεί μεταξύ 19-23 Νοεμβρίου, ήταν θετικά.

Εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε ότι το λάθος προήλθε από ένα πρόβλημα με μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται στις εξετάσεις.

«Ελήφθησαν γρήγορα μέτρα για να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι και τους ζητήθηκε να επαναλάβουν την εξέταση και να παραμείνουν σε καραντίνα, εφόσον έχουν συμπτώματα», πρόσθεσε.

Το εργαστηριακό σφάλμα που προκάλεσε το πρόβλημα ήταν ένα «μεμονωμένο περιστατικό» και διερευνάται, σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Το σύστημα Εξετάσεων και Ιχνηλάτισης έχει επικριθεί έντονα για τα προβλήματα που παρουσίασε αφότου τέθηκε σε λειτουργία, νωρίτερα φετος και οι υπουργοί έχουν παραδεχτεί ότι δεν ανταποκρίθηκε τόσο καλά όσο ήλπιζαν. Τον Σεπτέμβριο, σχεδόν 16.000 θετικές εξετάσεις «χάθηκαν» από το σύστημα για πολλές ημέρες, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ιχνηλάτιση των επαφών αυτών των κρουσμάτων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1,6 εκατ. κρούσματα και πάνω από 57.500 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας.

Πηγή: Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή