Εκατοντάδες συλλήψεις στις διαδηλώσεις για τις προεδρικές εκλογές στο Καζακστάν

Δημοσιογράφος δέχτηκε επίθεση από τους αστυνομικούς.
ASSOCIATED PRESS

Δημοσιογράφος χτυπήθηκε από αστυνομικούς στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στο Καζακστάν, ανακοίνωσε το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων στο οποίο εργάζεται.

Ο Σοκάν Αλκαμπάγεφ δέχθηκε επίθεση από τις δυνάμεις ασφαλείας την ώρα που προσπαθούσε να καλύψει τη Δευτέρα το βράδυ τις συλλήψεις που γίνονταν μετά τις διαδηλώσεις αυτές, ανέφερε το Tengri News. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον εμποδίσουν να τραβήξει βίντεο, στη συνέχεια να του πάρουν το κινητό του τηλέφωνο και τον χτύπησαν πολλές φορές, διευκρίνισε το πρακτορείο.

Εικόνες δείχνουν τον Αλκαμπάγεφ να φέρει εκχυμώσεις στο πρόσωπο και μια πληγή από κόψιμο στο σώμα. Σκόπευε να καλύψει μια διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε κοντά στον μεγαλύτερο σταθμό λεωφορείων του Αλμάτι.

Αστυνομικοί και στρατιώτες απέκλεισαν την περιοχή γύρω από τον σταθμό λεωφορείων Σαϊράν σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τους εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί εκεί φωνάζοντας «Ξύπνα, Καζάκε!» και άλλα συνθήματα. Πολλοί άνθρωποι συνελήφθησαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Αρχικά η διαδήλωση θα πραγματοποιούνταν για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη του δημοφιλούς ποιητή και μουσικού Ρινάτ Ζαϊτόφ, ο οποίος επέκρινε την εκλογή του Κασίμ Γιομάρτ Τοκάγεφ, του επιλεγμένου από τον πρώην πρόεδρο Νουρσουλτάν Ναζαμπάγεφ υποψηφίου για να τον διαδεχθεί.

Ο Ζαϊτόφ αφέθηκε τελικά ελεύθερος αφού εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα όπου κρατούνταν. Όμως οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν για πολλές ώρες. Αστυνομικοί με μαύρες στολές και καλυμμένα τα πρόσωπά τους χτυπούσαν διαδηλωτές.

«Η καταστολή της νύχτας έχει φέρει τη χώρα στα πρόθυρα μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ της αστυνομίας και του λαού», σχολίασε ο ακτιβιστής Μουχτάρ Ταϊζάν στη σελίδα του στο Facebook σήμερα. «Ένα σπασμένο κεφάλι, το πρώτο αίμα και δεν θα μπορείτε να σταματήσετε το δικαιολογημένο κύμα της λαϊκής οργής», πρόσθεσε.

Συνολικά περίπου 200 άνθρωποι συνελήφθησαν τη Δευτέρα, ενώ άλλοι 500 είχαν συλληφθεί την Κυριακή στη διάρκεια των κινητοποιήσεων κατά των προεδρικών εκλογών στην πρωτεύουσα Νουρ-Σουλτάν και το Αλμάτι. Δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους και δύο ανταποκριτές του AFP, συνελήφθησαν την Κυριακή όμως στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών του Καζακστάν κατηγόρησε «ακραία στοιχεία» για τις διαδηλώσεις αυτές και ο Τοκάγεφ ευχαρίστησε την αστυνομία που τα περιόρισε.

Ισχυρή αστυνομική παρουσία είναι ορατή στους δρόμους του Αλμάτι και σήμερα με φορτηγά μεταφοράς προσώπων της Εθνοφρουράς να είναι σταθμευμένα κοντά στο κεντρικό σημείο όπου διεξήχθησαν οι διαδηλώσεις τις δύο προηγούμενες ημέρες.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

Δημοφιλή