Εκλογές στην Τουρκία: Μηνύσεις Κιλιντσάρογλου στον «απατεώνα» Ερντογάν για βίντεο προπαγάνδα

Εκλογές στην Τουρκία: Μηνύσεις Κιλιντσάρογλου στον «απατεώνα» Ερντογάν για βίντεο προπαγάνδα
via Associated Press

Δικηγόρος του υποψήφιου της συμμαχίας της τουρκικής αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές –ο δεύτερος γύρος των οποίων διεξάγεται την Κυριακή– κατέθεσε μηνύσεις για προπαγανδιστικό βίντεο που αφήνει να εννοηθεί πως ο εντολέας του έχει σχέσεις με το εκτός νόμου ένοπλο κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), οργάνωση που η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική», δήλωσε ο ίδιος χθες Τρίτη στο Γερμανικό Πρακτορείο.

«Καταθέσαμε εκατοντάδες μηνύσεις στην εισαγγελία της Άγκυρας για συκοφαντική δυσφήμιση, προσβολή προσωπικότητας και παραπληροφόρηση», τόνισε τηλεφωνικά ο Τζελάλ Τσελίκ, ο δικηγόρος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η αντιπολίτευση αξιώνει όσοι δημιούργησαν και διέσπειραν «αυτά τα ψέματα» μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης να λογοδοτήσουν, πρόσθεσε ο κ. Τσελίκ, επιρρίπτοντας ευθύνες στο περιβάλλον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους χαρακτηρίζεται φαβορί της αναμέτρησης με τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης.

Κατά τη διάρκεια πολλών προεκλογικών ομιλιών του κ. Ερντογάν, έχει προβληθεί βίντεο στο οποίο εικονίζεται ο κ. Κιλιτσντάρογλου και κατόπιν, μεταξύ άλλων, μέλος του PKK που άδει το τραγούδι της εκστρατείας του CHP.

Ακόμα κι αν πρόκειται για «μοντάζ», υπάρχουν βίντεο που δείχνουν πως το PKK υποστηρίζει τον αντίπαλό του, υποστήριξε ο κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το βράδυ προχθές Δευτέρα, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη ή να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Ο κ. Ερντογάν «ομολόγησε» τη «συκοφαντία» του, ήταν η αντίδραση του κ. Κιλιτσντάρογλου χθες Τρίτη στην επαρχία Χατάι. Χαρακτήρισε τον αντίπαλό του «απατεώνα».

«Δεν είναι μοντάζ, είναι αλήθεια», αντέτεινε ο Φαχρετίν Αλτούν, ο διευθυντής επικοινωνίας του κ. Ερντογάν, μέσω Twitter.

Ο τούρκος πρόεδρος ισχυρίζεται πως η υποστήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP στον κ. Κιλιτσντάρογλου δείχνει πως τάσσεται υπέρ του το PKK. Ο κ. Ερντογάν και ακροδεξιοί εθνικιστές σύμμαχοί του χαρακτηρίζουν το HDP τον πολιτικό βραχίονα του PKK- το κόμμα απειλείται να τεθεί εκτός νόμου εξαιτίας της κατηγορίας. Παρότι το ίδιο το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών διαψεύδει εδώ και χρόνια πως έχει οποιαδήποτε σχέση με το ένοπλο κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα.

Ο Κιλιτσντάρογλου προσπαθεί να προσελκύσει τις νοικοκυρές

Καθώς πλησιάζει ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, η αντιπολίτευση προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει τις γυναίκες ψηφοφόρους, κυρίως τις νοικοκυρές, που παραδοσιακά προτιμούν τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις εκλογές οι νοικοκυρές προτιμούν τον Ερντογάν, υπό την κυβέρνηση του οποίου ήρθη η απαγόρευση να φορούν μαντίλα οι γυναίκες στα πανεπιστήμια και τον δημόσιο τομέα. Στις εκλογές του 2018, σύμφωνα με έκθεση, το 69% των νοικοκυρών ψήφισε τον Τούρκο πρόεδρο.

Όμως με τα πορτοφόλια τους γεμάτα υποτιμημένα χαρτονομίσματα, όλες γνωρίζουν την αυξημένη τιμή των κρεμμυδιών και ζουν υπό το βάρος του υψηλού πληθωρισμού.

«Πρέπει να τις συναντήσουμε, να τους υπενθυμίσουμε ότι, αν και (ο Ερντογάν και το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του AKP) κυβερνούν εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια τη χώρα, παρά το γεγονός ότι έχουν όλα τα εργαλεία προπαγάνδας, περιλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης, δεν κέρδισαν», εξηγεί η Ροϊντά Ακσόι, φεμινίστρια που στηρίζει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Όμως ο επικεφαλής του CHP και υπέρμαχος του κοσμικού κράτους με τα προεκλογικά του βίντεο που τον έδειχναν στην κουζίνα του δεν κατάφερε να προσελκύσει παρά το 44,9% των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 14 Μαΐου.

Η 50χρονη Τσιγκντέμ Ενέρ δεν ήταν μία από αυτές: στον πρώτο γύρο επέλεξε έναν τρίτο άνδρα, τον υπερεθνικιστή Σινάν Ογκάν.

«Η Τουρκία είναι κοσμικό κράτος, έδωσε στις γυναίκες το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι» ήδη από τη δεκαετία του 1930, υπενθυμίζει. «Και δείτε το θλιβερό σημείο στο οποίο μας έφερε ο Ερντογάν επιτρέποντας να μπουν στο κοινοβούλιο οι φίλοι του του Huda-Par», ένα κουρδικό ισλαμιστικό κόμμα, καταγγέλλει.

Στον δεύτερο γύρο η Ενέρ θα ψηφίσει τον Κιλιτσντάρογλου.

Η Τιγιέν Αλπανλί θα κάνει το ίδιο, αλλά επειδή συμφωνεί με τις απόψεις του. «Γυναίκες δολοφονούνται, σχεδόν κανένας από τους δολοφόνους δεν τιμωρείται», τονίζει η 60χρονη γυναίκα, η οποία ανησυχεί και για την παρουσία ισλαμιστών στον συνασπισμό του Ερντογάν.

Αντιθέτως, η Ραζιγέ Κουσκαγιά, 50 ετών, και η κόρη της θα στηρίξουν «τον Ταγίπ μέχρι την τελευταία σταγόνα του αίματός μας». «Ίσως να μην μπορούμε να αγοράσουμε όλα όσα θέλουμε, αλλά δεν είναι σοβαρό», δηλώνει αυτή η υποστηρίκτρια της σαρίας, του ισλαμικού νόμου.

Πόρτα πόρτα

Από το Βαν ως το Εσκισεχίρ υποστηρικτές και υποστηρίκτριες του Κιλιτσντάρογλου προσπαθούν να πείσουν τις βαθιά πολωμένες ψηφοφόρους.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ομάδες στις οποίες δεν καταφέρνουμε να φτάσουμε, κυρίως οι νοικοκυρές», παραδέχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που ανήκει επίσης στο CHP.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν στέλνει εδώ και δύο δεκαετίες γυναίκες να χτυπούν τις πόρτες των νοικοκυριών. Η σύζυγός του, Εμινέ Ερντογάν, υπήρξε μία από τις επικεφαλής αυτού του κινήματος.

Ο Ερντογάν πιστεύει ότι «οι γυναίκες μπορούν να επισκεφθούν άλλες γυναίκες, να συζητήσουν μαζί τους και να τις πείσουν, διότι μεταξύ των ακτιβιστριών του AKP και των νοικοκυρών υπάρχουν κοινά λόγω του φύλου, των αξιών και της τάξης τους», εξηγεί η Προυνέλ Αϊμέ διδάκτορας πολιτικών επιστημών στο CERI-Sciences Po στο Παρίσι.

Πλέον οι ακτιβίστριες του AKP ξεπερνούν τα πέντε εκατομμύρια.

Στο πλαίσιο των καθηκόντων τους επισκέπτονται τα νοικοκυριά με αφορμή γεννήσεις, γάμους ή θανάτους, κάτι που τους επιτρέπει να δημιουργούν δεσμούς με τις νοικοκυρές και να συλλέγουν στοιχεία, προσθέτει η Αϊμέ.

Εξάλλου τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν ωφεληθεί κυρίως από τα δημοτικά οικογενειακά και κοινωνικά κέντρα, τα οποία έχουν κάνει δημοφιλές το AKP σε τοπικό επίπεδο, υπενθυμίζει.

Αλλά το AKP έχασε περίπου 20 έδρες στις εκλογές της 14ης Μαΐου, «οπότε μπορούμε να αισιοδοξούμε», καταλήγει η Ακσόι.

Ο ακροδεξιός Ουμίτ Οζντάγ στηρίζει Κιλιτσντάρογλου

Ο Ουμίτ Οζντάγ, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Νίκη (Zafer), ανακοίνωσε την Τρίτη την υποστήριξή του στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Kεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Η ανακοίνωση έγινε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά από σειρά συναντήσεων μεταξύ τους.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Κιλιτσντάρογλου, ο Οζντάγ δήλωσε ότι οι δύο τους συμφώνησαν να στείλουν τους μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία πίσω στις χώρες καταγωγής τους εντός ενός έτους μετά τις εκλογές.

«Αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε τον κ. Κιλιτσντάρολου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών», δήλωσε ο Οζντάγ σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα δίπλα στον Κιλιτσντάρογλου.

Η στήριξη του Οζντάγ στον Κιλιτσντάρογλου θα μπορούσε να αντισταθμίσει τη στήριξη που έλαβε ο Ερντογάν προχθές Δευτέρα από τον Σινάν Ογάν, τον προεδρικό υποψήφιο της ακροδεξιάς συμμαχίας υπό την ηγεσία του κόμματος Zafer.

Ο Ογάν ήρθε τρίτος με 5,2% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές, πίσω από τον Ερντογάν, που συγκέντρωσε το 49,5% και τον Κιλιτσντάρογλου που εξασφάλισε το 44,9% των ψήφων.

Η κούρσα για την εξασφάλιση στήριξης από τα δεξιά αντανακλά τη μεγαλύτερη από το αναμενόμενο στήριξη που έλαβαν οι εθνικιστές στις 14 Μαΐου. Αναλυτές λένε πως πολλοί παραμένουν αναποφάσιστοι, κρατώντας πιθανόν το ‘κλειδί’ της νίκης στον δεύτερο γύρο.

Ο Οζντάγ είπε πως το κόμμα του και ο Κιλιτσντάρογλου συμφώνησαν σε ένα σχέδιο να σταλούν πίσω στις πατρίδες τους οι μετανάστες μέσα σε ένα χρόνο «σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο Οζντάγ είπε πως είχε παρόμοιες συνομιλίες και με το κόμμα του Ερντογάν (AKP), αλλά αποφάσισε να μην τον υποστηρίξει επειδή τα σχέδια του κόμματος δεν περιελάμβαναν τον επαναπατρισμό μεταναστών.

Η ισχυρή επίδοση του Ερντογάν στον πρώτο γύρο μπέρδεψε τους δημοσκόπους οι οποίοι είχαν πει πως ο Κλιλιτσντάρογλου προηγείτο στις έρευνες της κοινής γνώμης.

Ο κυβερνών συνασπισμός του υπό το AKP κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, δίνοντας στον Ερντογάν άλλο ένα πλεονέκτημα σε μία από τις πιο σημαντικές εκλογές μέχρι τώρα στην Τουρκία. Ο Ερντογάν έχει πει πως η ψήφος υπέρ του στον δεύτερο γύρο είναι ψήφος για τη σταθερότητα.

Την περασμένη εβδομάδα ο Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και υποψήφιος συμμαχίας έξι κομμάτων, ανέβασε τους τόνους και δεσμεύθηκε να επαναπατρίσει όλους τους μετανάστες εφόσον εκλεγεί.

Η Τουρκία είναι η χώρα που δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο.

Ο Κιλιτσντάρογλου δεσμεύθηκε επίσης να ανατρέψει πολλές από τις σαρωτικές αλλαγές που επέφερε ο Ερντογάν στην εσωτερική, εξωτερική και οικονομική πολιτική, περιλαμβανομένης της αντιστροφής ενός ανορθόδοξου οικονομικού προγράμματος για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους διαβίωσης.

Ο Οζντάγ ήταν πρώην αναπληρωτής ηγέτης του εθνικιστικού MHP, το οποίο είναι μέλος της συμμαχίας του Ερντογάν. Αργότερα εντάχθηκε στο κόμμα IYI, που συμμετέχει στη συμμαχία του Κιλιτσντάρογλου, προτού απομακρυνθεί από αυτό και ιδρύσει το κόμμα Zafer το 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Δημοφιλή