Εκλογές στην Τσεχία: Νίκη χωρίς αυτοδυναμία για τον δισεκατομμυριούχο πρωθυπουργό

Τα δύο κεντροδεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης καταλαμβάνουν περισσότερες έδρες από το κόμμα του Μπάμπις.
O πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις ρίχνει την ψήφο του στην κάλπη
O πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις ρίχνει την ψήφο του στην κάλπη
Bernadett Szabo via Reuters

Το κεντρώο κίνημα ΑΝΟ του λαϊκιστή και δισεκατομμυριούχου πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις κέρδισε το Σάββατο τις βουλευτικές εκλογές στη Δημοκρατία της Τσεχίας, χωρίς όμως να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Η συμμαχία του κεντροδεξιού και του φιλελεύθερου κόμματος καταλαμβάνει 104 έδρες στην 200μελή Κάτω Βουλή, διεκδικώντας σύμφωνα με αναλυτές της τσεχικής τηλεόρασης μια συνδυασμένη πλειοψηφία παρά το ισχνό εκλογικό προβάδισμα που κατέχει το ANO, μετά την καταμέτρηση του 89% των εκλογικών περιφερειών. Το ΑΝΟ έλαβε ποσοστό 28,63% και 75 έδρες από τις 200 του τσεχικού κοινοβουλίου.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός αρνείται να συνεργαστεί με τον Μπάμπις λόγω σύγκρουσης συμφερόντων που σχετίζονται με την επιχειρηματική τού αυτοκρατορία που έχτισε πριν από την είσοδό του στην πολιτική.

Ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν έχει πει ότι θα δώσει πρώτα στον Μπάμπις την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης εάν ο ΑΝΟ κερδίσει τις περισσότερες ψήφους.

Ωστόσο εάν τα δύο κεντροδεξιά κόμματα τηρήσουν την προεκλογική δέσμευσή τους ότι δεν θα συνεργαστούν με τον ANO, τότε ο Μπάμπις δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, με βάση τα επιμέρους αποτελέσματα.

Το κομμουνιστικό κόμμα της Τσεχίας έλαβε σήμερα στις βουλευτικές εκλογές ποσοστό κάτω από το όριο του 5% και μένει εκτός κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα, για πρώτη φορά μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: Reuters