«Έκρηξη» στην τιμή του πετρελαίου μετά το «Όχι» του ΟPEC στον Τραμπ

«Έκρηξη» στην τιμή του πετρελαίου μετά το «Όχι» του ΟPEC στον Τραμπ
Reuters

Οι τιμές του πετρελαίου πήραν τον ανήφορο μέσα σε λίγες ώρες και ήδη καταγράφεται αύξηση πάνω από 2%, σε μία τιμή που αποτελεί υψηλό τετραετίας σήμερα Δευτέρα, αφού ο ΟPEC αρνήθηκε να ανακοινώσει άμεση αύξηση της παραγωγής, παρά τις εκκλήσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ για αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς.

Οι ανησυχίες εντείνονται και στην Ελλάδα, καθώς πλησιάζει η στιγμή όπου η μέση ελληνική οικογένεια θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ανάγκη να θερμάνει την κατοικία της...

Ο δείκτης πετρελαίου Brent έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014, στα 80,94 δολ. το βαρέλι, σε μία αύξηση κατά 2,14 δολάρια (2,7 %), πριν υποχωρήσει ελαφρά στα 80,65 δολάρια.

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο βρέθηκε ψηλότερα κατά 1,50 δολάρια στα 72,28 δολάρια το βαρέλι.

Ως ηγέτης του ΟPEC, η Σαουδική Αραβία μαζί με τον μεγαλύτερο συμπαραγωγό στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου - εκτός της ομάδας του ΟΠΕΚ - τη Ρωσία, απέκλεισαν την Κυριακή οποιαδήποτε άμεση επιπλέον αύξηση της παραγωγής, απορρίπτοντας την πρόσκληση του Trump για δράση ώστε να εκτονωθεί η πίεση στις αγορές.

«Δεν επηρεάζω τις τιμές», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ Φάλιχ στους δημοσιογράφους, καθώς οι υπουργοί Ενέργειας του ΟPEC συγκεντρώθηκαν στο Αλγέρι για μια συνάντηση που δεν ολοκληρώθηκε με επίσημες συστάσεις για πρόσθετη ώθηση στην προσφορά.

O υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας στις 23 Σεπτεμβρίου στη σύνοδο του OPEC
O υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας στις 23 Σεπτεμβρίου στη σύνοδο του OPEC
Reuters

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Τwitter την περασμένη εβδομάδα, ότι ο ΟPEC «πρέπει να κατεβάσει τις τιμές κάτω τώρα!». Ο Ιρανός υπουργός πετρελαίου δήλωσε από την πλευρά του, ότι ο ΟPEC δεν έχει ανταποκριθεί θετικά στα αιτήματα του Τραμπ.

Ειδικοί αναλυτές δηλώνουν ότι το Brent θα μπορούσε να ανέβει στα 90 δολάρια το βαρέλι από τα Χριστούγεννα και να περάσει τα 100 δολάρια στις αρχές του 2019, καθώς οι αγορές πιέζονται όσο οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν εφαρμόζονται πλήρως (από το Νοέμβριο).

Η J.P.Morgan ανέφερε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ για το Ιράν θα μπορούσαν να οδηγήσουν την παγκόσμια παραγωγή σε απώλειες 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, ενώ η Mercuria προειδοποίησε ότι οι απώλειες ίσως φτάσαν έως και στα 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Η οργάνωση των χωρών εξαγωγής πετρελαίου καθώς και η Ρωσία συζητούν την αύξηση της παραγωγής για την αντιμετώπιση της μείωσης στις πωλήσεις από το Ιράν, αν και δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί καμία απόφαση.

Μια πηγή καλά ενημερωμένη σχετικά με τις συζητήσεις του ΟPEC, δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα, ότι ο ΟPEC και άλλοι παραγωγοί συζητούν τη δυνατότητα αύξησης της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως.

«Αναμένουμε ότι οι χώρες του ΟPEC με διαθέσιμη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, θα αυξήσουν την παραγωγή αλλά δεν θα αντισταθμίσουν εντελώς τη μείωση των ιρανικών βαρελιών”, δήλωσε ο Έντουαντ Μπελ, αναλυτής της τράπεζας Emirates NBD.

Η J.P.Morgan ανακοίνωσε στις τελευταίες προβλέψεις για την προοπτική της αγοράς που δημοσίευσε στις 20 Σεπτεμβρίου, ότι «η άνοδος των 90 δολαρίων ανά βαρέλι είναι πιθανή» για τις τιμές του πετρελαίου τους ερχόμενους μήνες λόγω των ιρανικών κυρώσεων.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2015 και παρόλο που η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ κινείται κοντά σε ένα ρεκόρ 11 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, η υποτονική αμερικανική δραστηριότητα γεωτρήσεων δείχνει επιβράδυνση της παραγωγής.

@Reuters

Δημοφιλή