Εκρήξεις σε ρωσική αεροπορική βάση στην Κριμαία

Αναφορές για έναν νεκρό και τραυματίες.
|
.
.
OBTAINED BY REUTERS via via REUTERS

Εκρήξεις συγκλόνισαν ρωσική αεροπορική βάση κοντά σε παραθαλάσσια θέρετρα στην προσαρτηθείσα Κριμαία την Πέμπτη, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ατόμου. Τοπικές αρχές είχαν κάνει λόγο για τραυματισμό πέντε νωρίτερα ατόμων σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, σε ένα συμβάν που η Μόσχα απέδωσε σε εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών.

Ένα άτομο σκοτώθηκε από έκρηξη στην αεροπορική βάση Σάκι, είπε ο Ρώσος κυβερνήτης της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, μέσω των social media.

Μάρτυρες στην περιοχή είπαν στο Reuters πως άκουσαν τουλάχιστον 12 εκρήξεις κατά τις 15.20 τοπική ώρα από την αεροπορική βάση Σάκι κοντά στη Νοβοφεντορίβκα στη δυτική ακτή της Κριμαίας. Περιέγραψαν την τελευταία έκρηξη περίπου 30 λεπτά αργότερα ως την πιο δυνατή.

Η Κριμαία μέχρι τώρα έχει αποφύγει τους έντονους βομβαρδισμούς και τις συγκρούσεις πυροβολικού που έχουν λάβει χώρα σε άλλες περιοχές της ανατολικής και της νότιας Ουκρανίας από τις 24 Φεβρουαρίου, που ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν διέταξε την εισβολή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων και δυνάμεις που βρίσκονταν στη χερσόνησο.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είπε πως η «πυροδότηση αρκετών αποθεμάτων πυρομαχικών της αεροπορίας» είχε προκαλέσει έκρηξη, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Ο επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της Κριμαίας είπε νωρίτερα πως πέντε άτομα τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο TASS.

O Σεργκέι Αξιόνοφ, ανέβασε βίντεο στο κανάλι του στο Telegram από κοντά στη βάση. Όπως είπε, μια ζώνη αποκλεισμού πέντε χιλιομέτρων είχε δημιουργηθεί γύρω από τον χώρο και οι τοπικές αρχές παρακολουθούσαν πυρκαγιές. Το υπουργείο Άμυνας είπε ότι δεν είχε υπάρξει κάποιου είδους επίθεση, και ότι δεν είχαν προκληθεί ζημιές σε εξοπλισμό της αεροπορίας. Η Μόσχα είπε ότι λαμβάνονταν περαιτέρω μέτρα για να διαπιστωθούν τα αίτια.

Σχόλια από το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας σχολίασε την πυρκαγιά μέσω της αναπληρώτριας υπουργού Άμυνας Άννα Μαλιάρ: «Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δεν μπορεί να προσδιορίσει τα αίτια της ανάφλεξης, ωστόσο για μια ακόμη φορά υπενθυμίζει τους κανόνες πυρασφάλειας και την απαγόρευση του καπνίσματος σε χώρους που δεν επιτρέπεται», έγραψε η Μαλιάρ σε ανάρτησή της στο Telegram, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

Ωστόσο η ίδια υπογράμμισε ότι το γεγονός της πυρκαγιάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη χώρα –τρομοκράτη στον πόλεμο της ενημέρωσης.

«Δεν αποκλείουμε, οι κατακτητές να βρουν ‘τυχαία’ κάποια χαρακτηριστικά ‘σύμβολα’, ‘καρτ βιζίτ’ ή ακόμη και ‘DNA’. Παρεμπιπτόντως εφιστούμε την προσοχή ότι τα ρούχα από βαμβάκι είναι πολύ υγιεινά», πρόσθεσε η Μαλιάρ, συμβουλεύοντας τους Ουκρανούς να παραμείνουν ήρεμοι και να έχουν εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ