"Εκτός" παραμένει ο μεγαλύτερος αγωγός μεταφοράς καυσίμων στις ΗΠΑ

Δέσμευση τάνκερ στην Ευρώπη για μεταφορά πετρελαίου. Η ανακοίνωση των χάκερς που "χτύπησαν" την Colonial.
Michael M. Santiago via Getty Images

Εκτός πλήρους λειτουργίας εκτιμάται πως θα παραμείνει για αρκετές ημέρες ακόμη - σήμερα είναι η πέμπτη ημέρα- ο μεγαλύτερος αγωγός μεταφοράς βενζίνης στις στην Ανατολικές Ακτές των ΗΠΑ εξαιτίας της κυβερνοεπίθεσης που δέχθηκε από την ομάδα χάκερς με την επωνυμία DarkSide.

Η επίθεση στον αγωγό της Colonial Pipeline, που μεταφέρει περίπου ποσοστό 50% των καυσίμων που καταναλώνονται κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής , είναι ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά ψηφιακών κακόβουλων επιθέσεων που έχουν αναφερθεί ποτέ.

Παρά το γεγονός ότι το εύρος των επιπτώσεων αναμένεται να αξιολογηθεί ποσοτικά, η διακοπή λειτουργίας του αγωγού θα μειώσει τη διαθεσιμότητα καυσίμου μεσοπρόθεσμα, θα πιέσει αυξητικά τις τιμές, αλλά και θα αναγκάσει τα διυλιστήρια να μειώσουν την παραγωγή τους, εξαιτίας της έλλειψης άλλων τρόπων μεταφοράς της βενζίνης στην αμερικανική αγορά.

Η ιδιωτικών συμφερόντων Colonial Pipeline ανακοίνωσε χθες ότι εργάζεται για την επανέναρξη της λειτουργίας του αγωγού σε φάσεις, «με στόχο την ουσιαστική αποκατάσταση της επιχειρησιακής λειτουργίας από το τέλος της εβδομάδας».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως αναφέρι το Reuters, traders έχουν δεσμεύσει δεσμευτεί έξι δεξαμενόπλοια για τη μεταφορά βενζίνης από την Ευρώπη με διάφορους τελικούς προορισμούς στις ΗΠΑ, για παν ενδεχόμενο.

Το FBI απέδωσε την κυβερνοεπίθεση στην DarkSide, μία ομάδα που πιστεύεται ότι έχει τη βάση της στη Ρωσία ή στην Ανατολική Ευρώπη. Οι κακόβουλες επιθέσεις της έχουν ως στόχο ηλεκτρονικούς υπολογιστές που δε χρησιμοποιούν πληκτρολόγια στις γλώσσες των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, σύμφωνα με ειδικούς στις κυβερνοεπιθέσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αποδείξεις για εμπλοκή της ρωσικής κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση των χάκερς

Στο μεταξύ η ομάδα των που εξαπέλυσε την κυβερνοεπίθεση στην Colonial ανάρτησε στην ιστοσελίδα της σχετική ανακοίνωση στην οποία τονίζουν: «Σχετικά με τις τελευταίες ειδήσεις…ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε χρήματα και όχι δημιουργούμε προβλήματα για την κοινωνία».

Δεν αποκαλύπτουν πόσα χρήματα έχουν ζητήσει από την εταιρεία ενώ δηλώνουν πως η ομάδα τους τους ”απολιτικ” και δεν η κυβερνοεπίθεση που εξαπέλυσαν δεν κρύβει από πίσω της κάποιο πολιτικό φορέα ή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Reuters η ανακοίνωση έχει αρκετά ορθογραφικά και συντακτικά λάθη ενώ δεν έχουν απαντήσει σε μηνύματα τα οποία δέχονται στην ιστοσελίδα τους.

Ειδικοί επί θεμάτων κυβερνοασφάλειας αποδίδουν την κίνηση της ομάδας DarkSide να εκδώσει ανακοίνωση στην πίεση που δέχονται εξαιτίας των διαστάσεων που έχει λάβει η όλη υπόθεση, κάτι στο οποίο πιθανότητα δεν έχει υπολογίσει αφού οι περισσότερες εταιρείες δεν ανακοινώνουν πως υπήρξε παραβίαση του δικτύου τους για ευνόητους λόγους.

Πηγή: Reuters

Δημοφιλή