Ελεύθερος ο Μπιλ Κόσμπι

Με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πενσυλβανία για κακοδικία.
|
Mark Makela via Reuters

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πενσυλβάνια ανέτρεψε την Τετάρτη την καταδίκη του Μπιλ Κόσμπι για σεξουαλική επίθεση, κάτι που οδηγεί άμεσα τον ηθοποιό στην πόρτα εξόδου των φυλακών.

Η απόφαση ελήφθη αφού ο Μπιλ Κόσμπι είχε εκτίσει περισσότερα από δύο χρόνια της ποινής του, που επρόκειτο να είναι μεταξύ τριών και δέκα ετών, μετά την καταδίκη του το 2018.

Το ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας απέρριψε την πρώτη απόφαση ως αποτέλεσμα μιας συμφωνίας που είχε κάνει με προηγούμενο εισαγγελέα και δεν θα επέτρεπε να υπάρξει ποινικό διακαστήριο στην υπόθεση, παρά μόνο αστικό

Ο ηθοποιός υποχρεώθηκε να καταθέσει στην αστική δίκη που είχε κινήσει η ενάγουσα.

Δέκα χρόνια αργότερα η ένορκη κατάθεσή του χρησιμοποιήθηκε εναντίον του στη δίκη του, όταν ένας νέος εισαγγελέας αποφάσισε να βγάλει την υπόθεση από το αρχείο και να του ασκήσει ποινική δίωξη, λίγες ημέρες προτού να παραγραφεί το αδίκημα.

Οι δικαστές έκριναν ότι η δίωξη αυτή ισοδυναμούσε με παράβαση της παλαιότερης δέσμευσης του πρώτου εισαγγελέα να μην τον παραπέμψει. «Υπό αυτές τις συνθήκες, η ακόλουθη απόφαση του διαδόχου του να διώξει τον Κόσμπι ποινικά παραβίασε τα δικαιώματα του σε μια δίκαιη δίκη», αναφέρει το σκεπτικό που συνέταξε ο δικαστής Ντέιβιντ Ουέχτ. «Μόνο ένα πράγμα μπορεί να αποκαταστήσει τον Κόσμπι. Πρέπει να αποφυλακιστεί και να απαγορευτεί να του ασκηθεί μελλοντικά δίωξη για αυτές τις συγκεκριμένες κατηγορίες», πρόσθεσε.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, απαγορεύει οποιαδήποτε νέα δίκη.

Παράλληλα το Ανώτατο Δικαστήριο διαφώνησε με την απόφαση του δικαστή της πρώτης δίκη να επιτρέψει στην εισαγγελία να καλέσει πέντε επιπλέον μάρτυρες κατηγορίας, εκτός από τον Άντρεα Κονστάντ, προκειμένου να καταθέσουν εις βάρος του ηθοποιού.

Αρχικά το δικαστήριο είχε επιτρέψει μόνο σε ένα μάρτυρα να καταθέσει εις βάρος του.

«Έχοντας εντοπίσει μια δέουσα παραβίαση της διαδικασίας πρέπει η δικαστική απόφαση να αναγνωρίσει τα ένδικα μέσα που δικαιούται ο Μπιλ Κόσμπι».

Να σημειωθεί ότι ο 81χρονος Κόσμπι κρίθηκε ένοχος τον Απρίλιο του 2018 για τρεις περιπτώσεις άσεμνης επίθεσης με επιβαρυντικές περιστάσεις επειδή νάρκωσε και επιτέθηκε σεξουαλικά στην άλλοτε φίλη του, την Άντρια Κόνσταντ, πρώην διοικητικό του πανεπιστημίου Τεμπλ, το 2004 στο σπίτι του στη Φιλαδέλφεια.

Η απόφαση αυτή συνιστά πλήγμα για το κίνημα #MeToo το οποίο αποκάλυψε πολλές υποθέσεις σεξουαλικής βίας με δράστες πανίσχυρους παράγοντες του Χόλιγουντ και όχι μόνο.

«Οι καταδίκες και οι ποινές που επιβλήθηκαν στον Μπιλ Κόσμπι ακυρώνονται και πρέπει να αφεθεί ελεύθερος», γράφουν οι δικαστές στην απόφασή τους, έκτασης 79 σελίδων.

Με πληροφορίς από το CNBC

Πήγαινε στην αρχική σελίδα