Έλληνα κατάσκοπο της Ρωσίας ανακοίνωσαν πως εντόπισαν οι αρχές της Αυστρίας

Ο 39χρονος είναι γιος ρώσου, πρώην κατασκόπου. Η αποστολή του, τα 65 ταξίδια σε τέσσερα χρόνια ενώ ζούσε με προνοιακά επιδόματα και οι αγορές ακινήτων σε Αυστρία, Ρωσία, Ελλάδα.
Thomas Kronsteiner via Getty Images

Η Αυστρία ανακοίνωσε ότι εντόπισε έναν 39χρονο Έλληνα πολίτη τον οποίο υποπτεύεται ότι κατασκόπευε για λογαριασμό της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι είναι γιος ενός ρώσου πρώην κατασκόπου που κάποτε βρισκόταν στη Γερμανία και την Αυστρία ως διπλωμάτης.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας έκανε την σχετική ανακοίνωση μετά από έρευνα που διεξήγαγε η υπηρεσία πληροφοριών «σε στενή διεθνή συνεργασία» με χώρες ή ιδρύματα που ωστόσο δεν κατονόμασε.

Ο ύποπτος, τον οποίο επίσης δεν κατονόμασε, «ήταν σε επαφή με διπλωμάτες και αξιωματούχους πληροφοριών από διάφορες χώρες και βρισκόταν στη Μόσχα λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις».

Ο ύποπτος, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών για «υποστήριξη μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών εις βάρος της Αυστρίας», δεν προφυλακίστηκε αλλά στην ανακοίνωση τονίζεται πως θα υπάρξουν περαιτέρω ενέργειες από τις δικαστικές αρχές.

Επίσης η ανακοίνωση δεν αποκάλυψε κανένα άλλο στοιχείο για τον πατέρα.

Το υπουργείο υποστήριξε πως ρόλος του υπόπτου ήταν να αναφέρει όσα συζητούνταν γενικά στη Βιέννη, γνωστή από τον Ψυχρό Πόλεμο ως άντρο κατασκόπων.

«Υπάρχουν υποψίες ότι χρησιμοποιήθηκε ως πηγή πληροφοριών για όσα συζητούνται μεταξύ του αυστριακού πληθυσμού, της χώρας και του Τύπου σχετικά με την εξωτερική πολιτική, την κοινωνία στο σύνολό της και την πολιτική ασφάλειας και τα μετέφερε στη Μόσχα ενόψει της στρατιωτικής επιχείρησης για την αξιολόγηση πιθανών ξένων αντιδράσεων», ανέφερε το υπουργείο.

Δούλευε ελάχιστα και λάμβανε περιορισμένα κρατικά επιδόματα, αλλά είχε κάνει 65 ταξίδια στο εξωτερικό από το 2018 έως τις αρχές του 2022 και αγόρασε ακίνητα στη Βιέννη, τη Ρωσία και την Ελλάδα ενώ σε έρευνα βρέθηκε ανιχνευτής σημάτων που μπορεί να εντοπίζει κοριούς και κρυφές κάμερες.

Επίσης, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA, βρέθηκαν συσκευές υποκλοπών, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο που είχε χρησιμοποιήσει ενώ o ύποπτος φέρεται να είχε λάβει στρατιωτική εκπαίδευση στη Ρωσία.

«Χρησιμοποιήθηκαν συνωμοτικές τοποθεσίες στην περιοχή της Βιέννης για την ανταλλαγή πληροφοριών και το διπλωματικό προσωπικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας διαπιστώθηκε επίσης ότι συνδέεται στενά από άποψη χρόνου και τόπου με αυτές τις τοποθεσίες», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η ρωσική πρεσβεία στη Βιέννη δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Δημοφιλή