Ελβετία: Σάλος με «αντισημιτική» πινακίδα σε κατάστημα ενοικίασης σκι στο Νταβός

Απαγορεύει στους Εβραίους να νοικιάζουν εξοπλισμό από το κατάστημα λόγω κλοπής. Η περιφερειακή αστυνομία ξεκίνησε έρευνα.
Χιόνι καλύπτει τους λόφους γύρω από το Νταβός, Ελβετία, στις 19 Ιανουαρίου 2020. Η κύρια εβραϊκή οργάνωση της Ελβετίας κατήγγειλε τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 μια αντισημιτική πινακίδα που τοποθετήθηκε σε ένα τοπικό κατάστημα σκι κοντά στο Νταβός, απαγορεύοντας στους Εβραίους να νοικιάσουν εξοπλισμό από το κατάστημα.
Χιόνι καλύπτει τους λόφους γύρω από το Νταβός, Ελβετία, στις 19 Ιανουαρίου 2020. Η κύρια εβραϊκή οργάνωση της Ελβετίας κατήγγειλε τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 μια αντισημιτική πινακίδα που τοποθετήθηκε σε ένα τοπικό κατάστημα σκι κοντά στο Νταβός, απαγορεύοντας στους Εβραίους να νοικιάσουν εξοπλισμό από το κατάστημα.
via Associated Press

Η κυριότερη εβραϊκή οργάνωση της Ελβετίας κατήγγειλε τη Δευτέρα μια αντισημιτική πινακίδα που τοποθετήθηκε σε τοπικό κατάστημα σκι κοντά στο Νταβός, απαγορεύοντας στους Εβραίους να νοικιάζουν εξοπλισμό από το κατάστημα. Η περιφερειακή αστυνομία ξεκίνησε ήδη έρευνα.

Η πινακίδα στο βουνό Πίστσα πάνω από το Νταβός, μια πόλη γνωστή για τη φιλοξενία της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ της παγκόσμιας ελίτ κάθε Ιανουάριο, ανέφερε ότι το κατάστημα δεν θα νοικιάζει πλέον εξοπλισμό όπως έλκηθρα, σκι και χιονοπέδιλα σε «Εβραίους αδελφούς μας» μετά από μια σειρά «πολύ ενοχλητικών περιστατικών» - συμπεριλαμβανομένης της κλοπής ενός έλκηθρου.

Το μήνυμα, γραμμένο στα εβραϊκά, φάνηκε να απευθύνεται στους Ισραηλινούς Εβραίους που ταξιδεύουν στο Νταβός σε ολοένα αυξανόμενο αριθμό τα τελευταία χρόνια - τόσο για καλοκαιρινές όσο και για χειμερινές αποδράσεις.

Η αστυνομία του ανατολικού καντονιού Γκριζόν ανέφερε σε ηλεκτρονικό μήνυμα ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για πιθανή ποινική παραβίαση της ελβετικής νομοθεσίας που απαγορεύει τις διακρίσεις και την υποκίνηση μίσους.

Οι ιδιοκτήτες του καταστήματος δεν ήταν άμεσα προσβάσιμοι για σχόλια.

Ο οργανισμός τουρισμού του Νταβός αρνήθηκε να σχολιάσει αμέσως όταν επικοινώνησε με το Associated Press, αλλά δήλωσε ότι θα υπάρξει απάντηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Μετά από μια σειρά ενοχλητικών περιστατικών, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής ενός έλκηθρου, δεν νοικιάζουμε πλέον αθλητικό εξοπλισμό στους Εβραίους αδελφούς μας», ανέφερε η πινακίδα, τοποθετημένη σε μια βιτρίνα σε έναν πάγκο με κράνη που κάθονται σε ένα ράφι στο πίσω μέρος.

Η Ελβετική Ομοσπονδία Εβραϊκών Κοινοτήτων καταδίκασε το περιστατικό, το οποίο αναφέρθηκε στα ελβετικά μέσα ενημέρωσης μετά από μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον δημοτικό σύμβουλο της Ζυρίχης, Γεχούντα Σπίλμαν την Κυριακή.

«Η αφίσα αποτελεί αναμφισβήτητα διάκριση», δήλωσε ο Γιονάταν Κρόιτνερ, γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας, σε ηλεκτρονικό μήνυμα. «Με σοκάρει. Πρόκειται πραγματικά για ένα νέο επίπεδο θράσους». «Πρόκειται για αντισημιτισμό», δήλωσε αργότερα στο τηλέφωνο. «Μια ολόκληρη ομάδα επισκεπτών στιγματίζεται συλλογικά λόγω της εμφάνισης και της καταγωγής τους».

Ο Ρέτο Μπράνσι, επικεφαλής του τουριστικού οργανισμού του Νταβός, φέρεται να αναφέρθηκε στην τοπική εφημερίδα Davos Zeitung πέρυσι λέγοντας ότι ορισμένοι από τους Εβραίους πελάτες του θέρετρου «σαφώς δυσκολεύονται να αποδεχθούν και να σεβαστούν τους κανόνες της συμβίωσης μας».

Αναφέρθηκε σε θέματα σκουπιδιών και είπε ότι οι κανόνες αυτοί «δυστυχώς δεν τηρούνται, ιδίως από τους ορθόδοξους Εβραίους».

Δημοφιλή