Ελβετία:Νοσοκομεία χρησιμοποιούν μεσαιωνική προσευχή για την πρόληψη της αιμορραγίας των ασθενών

Γνωστό ως «Το Μυστικό», αυτή η «προσευχή εφαρμόζεται ευρέως στο γαλλόφωνο μέρος της Ελβετίας».
Rafael_Wiedenmeier via Getty Images

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε πρόσφατα ότι ορισμένα ελβετικά νοσοκομεία εξακολουθούν να βασίζονται σε μια μεσαιωνική προσευχή γνωστή ως «Το Μυστικό» για την προστασία των ασθενών από την υπερβολική αιμορραγία μετά από χειρουργικές επεμβάσεις.

Ζούμε σε μια εποχή που οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα έχουν πρόσβαση σε μια ποικιλία επιστημονικά εργαλείων για την πρόληψη της υπερβολικής αιμορραγίας στους ασθενείς, αλλά σύμφωνα με δεδομένα που παρουσιάστηκαν σε μια πρόσφατη μελέτη, πολλά νοσοκομεία στην Ελβετία εξακολουθούν να βασίζονται σε μια «θεραπευτική φόρμουλα» που χρονολογείται από το τον Μεσαίωνα για να εμποδίσει τους ανθρώπους να αιμορραγούν, αναφέρει το OddityCentral.

Γνωστό ως «Το Μυστικό», αυτή η «προσευχή εφαρμόζεται ευρέως στο γαλλόφωνο μέρος της Ελβετίας». «Το μυστικό» αποτέλεσε πρόσφατα το αντικείμενο μιας μελέτης που σχεδιάστηκε για να ελέγξει την αποτελεσματικότητα του τελετουργικού.

«Το μυστικό» είναι μέρος μιας μαγικής αντίληψης της ιατρικής», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης. «Είναι ένα κατάλοιπο των ιατρικών πρακτικών του Μεσαίωνα, όταν η ιατρική ασκούνταν από μοναχούς ή μάγους.

Το 76% των συμμετεχόντων στη μελέτη πίστευαν ότι το μυστικό θα τους προστάτευε από την υπερβολική αιμορραγία και στην πραγματικότητα ζήτησαν από τους γιατρούς τους να εκτελέσουν το τελετουργικό πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα αιμορραγίας 200 ασθενών που υποβλήθηκαν σε επεμβατικές στεφανιαίες διαδικασίες στην Ελβετία.

Στους μισούς από τους ασθενείς χορηγήθηκε σύγχρονη πρότυπη ιατρική περίθαλψη, ενώ στους άλλους μισούς χορηγήθηκε τυπική φροντίδα συν το «Το μυστικό».

Τα αποτελέσματα μετρήθηκαν χρησιμοποιώντας την κλίμακα Bleeding Academic Research Consortium (BARC).

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα δεδομένα έδειξαν ότι το «Το μυστικό» δεν έκανε την παραμικρή διαφορά όσον αφορά την αιμορραγία. Μεταξύ εκείνων που έλαβαν τη μεσαιωνική προσευχή, το 72% δεν παρουσίασε αιμορραγία, το 16%είχε βαθμολογία BARC 1 και το 12%είχε βαθμολογία BARC 2.

Μεταξύ των ασθενών που έλαβαν μόνο τυπική ιατρική φροντίδα, το 73% δεν παρουσίασαν αιμορραγία, το 14% είχε βαθμολογία BARC 1 και το 13% είχε βαθμολογία BARC 2. Βασικά, οι δύο ομάδες είχαν απίστευτα παρόμοια αποτελέσματα.

«Το μυστικό» έχει αναγνωριστεί ως τεχνούργημα «άυλης κληρονομιάς» από την UNESCO. Και παρόλο που δεν θα σταματήσει την αιμορραγία σας, οι Ελβετοί πιθανότατα θα το συνεχισουν να το ζητούν στα νοσοκομεία, μόνο και μόνο λόγω δεισιδαιμονίας.

Αυτό που το κάνει διαφορετικό από παρόμοιες τελετουργίες σε άλλα μέρη του κόσμου είναι το γεγονός ότι στη γαλλόφωνη Ελβετία είναι αποδεκτό από την ιατρική κοινότητα.

Δημοφιλή