Ένα αλλόκοτο, τροπικό νησί αναδύεται στη Στέγη

Ο Φίλιπ Κεν μπλέκει την ομηρική «Οδύσσεια» με το τηλεοπτικό Lost, τον Ιούλιο Βερν με το μιούζικαλ και την εξορία με την ουτοπία

Ένα αεροπλάνο. Μια καταιγίδα. Μια μυστηριώδης νήσος. Δύο χρόνια μετά τη «Μελαγχολία των δράκων» του, με την οποία μεταμόρφωσε τη Στέγη σε αλπικό τοπίο, ο Γάλλος σκηνοθέτης και εικαστικός Φίλιπ Κεν επιστρέφει με ένα εξίσου αλλόκοτο, χιουμοριστικό θέαμα, για να μας μεταφέρει σε πιο τροπικά κλίματα. Ή, αλλιώς, ένα σουρεαλιστικό μιούζικαλ για την επιβίωση και την ουτοπία.

Από 28 έως 30 μια μυστηριώδης νήσος αναδύεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Γύρω μας, ο ωκεανός. Τα πάντα εδώ είναι πιθανά. Μπορεί να συντριβούν αεροπλάνα, να αναδυθούν γοργόνες και τέρατα, να συγκροτηθούν καινούριες πολιτείες, να γεννηθούν νέοι μύθοι και θρύλοι.

Ο Φιλίπ Κεν επιστρέφει στη Στέγη με την πιο πρόσφατη παραγωγή του, το Crash Park: η ζωή ενός νησιού, όπου μπλέκει την ομηρική «Οδύσσεια» με το τηλεοπτικό «Lost», τον Ιούλιο Βερν με το μιούζικαλ και την εξορία με την ουτοπία.

Μανιώδης συλλέκτης εντόμων από τα παιδικά του χρόνια και με παρελθόν στις εικαστικές τέχνες και τη σκηνογραφία, ο Κεν δημιουργεί πάντα θαυμαστά θεατρικά οικοσυστήματα.

Όπως δηλώνει ο ίδιος: «Για τη σύλληψη μιας παράστασής μου, συχνά σκέφτομαι τοπία ή οποιονδήποτε μικρόκοσμο όπου μπορώ να εμβαπτίσω τους ηθοποιούς μου, ένα μέρος στο οποίο εκείνοι πρέπει, πάση θυσία, να καταστήσουν δυνατή τη ζωή». Με αυτήν τη λογική, στο Crash Park («Πάρκο συντριβής»), όλα συμβαίνουν από επτά ερμηνευτές, γύρω από την κομμένη ουρά ενός φλεγόμενου αεροπλάνου, καρφωμένου σε ένα ερημονήσι.

Η θεατρική ομάδα του Κεν και το ντόμινο

Ηθοποιοί, εικαστικοί, μουσικοί και ένας σκύλος: αυτή ήταν η βασική σύνθεση του Vivarium Studio, της θεατρικής ομάδας που δημιούργησε ο Φιλίπ Κεν το 2003, με ιδρυτικό στόχο την έκθεση του ανθρώπινου είδους σε συνθήκες μικροβιολογικού εργαστηρίου.

Το θαυμαστό και το μικροσκοπικό, η καθημερινότητα και η ακρότητα, το ψέμα του Θεάτρου και η αλήθεια της Φύσης• αυτό είναι το σταθερό οικοσύστημα μέσα στο οποίο ο Φιλίπ Κεν στήνει τα θεάματά του. Έχοντας πάντα για φόντο μια ιδιαίτερη θεματική και σκηνογραφία, οι παραστάσεις του αναπτύσσονται σε συνεργασία με τους ερμηνευτές, κατά τη διάρκεια των προβών.

Η πρώτη παράσταση που σκηνοθέτησε, με τίτλο La Démangeaison des ailes («Η φαγούρα των φτερών», 2003), ήταν μια σειρά από δράσεις/ασκήσεις απογείωσης και πρόσκρουσης.

Ακολουθώντας τις αρχές του παιχνιδιού Ντόμινο, η τελευταία σκηνή της εκάστοτε παραγωγής του «γεννά» για τον Φιλίπ Κεν την πρώτη σκηνή της επόμενης. Με αυτή τη λογική, το Crash Park προέκυψε ως συνέχεια του «Welcome to Caveland!» (2016), ενός έργου με θέμα τη ζωή επτά τυφλοπόντικων στα έγκατα της γης.

Στη Μελαγχολία των Δράκων, το έργο με το οποίο η Στέγη σύστησε τον Φιλίπ Κεν στο ελληνικό κοινό, το 2016, η δράση διαδραματιζόταν σε ένα χιονισμένο τοπίο, με φόντο το ξεχαρβαλωμένο όχημα μιας μπάντας μεσήλικων hard-rockers.

Μια διεθνής συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Σύλληψη, Σκηνοθεσία & Σκηνογραφία: Philippe Quesne

Έργο για 7 περφόρμερ: Isabelle Angotti, Jean-Charles Dumay, Léo Gobin, Yulka Hokama

Sébastien Jacobs, Thomas Suire, Gaëtan Vourc’h

Βοηθός: François-Xavier Rouyer

Συνεργασία στη Δραματουργία: Camille Louis

Διεύθυνση Σκηνής: Marc Chevillon

Τεχνικός Σκηνής: Joachim Fosset

Διεύθυνση Ήχου: Samuel Gutman

Φωτισμοί: Thomas Laigle, Michaël Nodin

Συνεργασία στα Κοστούμια: Corine Petitpierre

Κατασκευή Σκηνικών & Εξαρτημάτων: Ateliers Nanterre-Amandiers

Μετάφραση από τα γαλλικά: Λουΐζα Μητσάκου

Παραγωγή: Nanterre-Amandiers

Με υποστήριξη από το Fondation d’entreprise Hermès programme “New Settings”

Συμπαραγωγή: Théâtre National de Bretagne (Ρεν), HAU (Βερολίνο), Munchner Kammerspiele (Μόναχο), Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

Info

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107

28 έως 30 Δεκεμβρίου 2018

Κεντρική Σκηνή | 20:30

Εισιτήρια

Κανονικό: 7€, 15€, 18€, 24€

Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 12€, 14€, 19€

Παρέα 10+ άτομα: 11€, 13€, 17€

Κάτοικος Γειτονιάς:7 €

Ανεργίας, ΑμεΑ: 5€

Συνοδός ΑμεΑ: 7€, 10€

Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@sgt.gr

Δημοφιλή