Ένα βήμα πιο κοντά στην ασύγχρονη ζωή

Τι είναι ο ασύγχρονος τρόπος (async) εργασίας;
NurPhoto via Getty Images

Έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία που στην εταιρεία μου, προωθούμε την τηλεργασία, αδιαφορώντας για «φανταχτερά» γραφεία. Δουλεύοντας αποκλειστικά με τηλεργασία τα τελευταία χρόνια, δεν χρειάστηκε να κάνουμε κινήσεις πανικού κατά την επιτακτική προσαρμογή σε αυτή, λόγω πανδημίας. Τίποτα δεν ήταν πρωτόγνωρο για εμάς και έτσι, δεν χάσαμε πολύτιμο χρόνο υλοποιώντας νέες υποδομές ή «συνηθίζοντας» την νέα πραγματικότητα.

Η πανδημία, μας έδειξε πόσο ευκολότερη είναι η ζωή μας με την χρήση της τηλεργασίας και της ανεξάρτητης τοποθεσίας. Οι άνθρωποι αρχίσαν επιτέλους να πιστεύουν τα πλεονεκτήματα της απομακρυσμένης εργασίας και δεν θέλουν να επιστρέψουν στο γραφείο.

Τώρα, έχουμε εκατομμύρια ανθρώπους που εργάζονται εξ αποστάσεως, αλλά οι περισσότεροι εξακολουθούν να εργάζονται σε συγκεκριμένες ώρες, να είναι σε κατάσταση αναμονής για κλήσεις και εικονικές συναντήσεις.

Το πρόβλημα αυτό, κληθήκαμε να το αντιμετωπίσουμε και στην 8web, την εταιρεία που εργάζομαι, λαμβάνοντας σχετικά μέτρα την τελευταία διετία. Μετά από διάφορα πειράματα, τα οποία δεν οδηγούσαν πάντα σε επιτυχία, καταλήξαμε σε μια λύση, η οποία αυξάνει την αποδοτικότητα, την ίδια στιγμή που λύνει το πρόβλημα: την εφαρμογή των αρχών του ασύγχρονου τρόπου εργασίας.

Τι είναι ο ασύγχρονος τρόπος (async) εργασίας;

Ο όρος async είναι γνωστός εδώ και πολλές δεκαετίες σε κοινότητες όπως αυτές των προγραμματιστών, αλλά μέχρι τώρα, αφορούσε κυρίως τεχνικό προσδιορισμό.


Είναι συντομογραφία για την λέξη ασύγχρονος και όταν αναφέρεται σε εργασιακές σχέσεις/συμπεριφορά, σημαίνει να είστε σε θέση να εργαστείτε χωρίς να χρειάζεται να περιμένετε τις κινήσεις κάποιου άλλου (είτε ανθρώπου/είτε τριτογενή παράγοντα), ο οποίος αποτελεί άμεσο «μπλοκάρισμα».

Με τον ασύγχρονο τρόπο εργασίας, αποφασίζετε εσείς πότε εργάζεστε, είστε αυτόνομοι και το μόνο που έχει σημασία, είναι να ολοκληρώσετε τους στόχους της εργασίας σας.

Ξεχάστε τον διευθυντή που κοιτάζει πάνω από τον ώμο σας και το ωράριο 9.00-17.00, το οποίο θα σας δυσκολέψει μέχρι και στο service του αυτοκίνητου σας.

Το ωράριο σας, θα γίνει ευέλικτο βάσει των αναγκών σας, σε συνδυασμό με αυτών της δουλείας.

Η ευθύνη για να «βγει» η δουλειά κάθε ημέρα, είναι δική σας και δεν ενδιαφέρει κανέναν ο τρόπος, το μέρος, η συνέπεια ή η συνοχή των εργασιών.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη πως είστε τουλάχιστον υπεύθυνοι εργαζόμενοι, ο εργοδότης σας θα πάψει να νοιάζεται για την αξιολόγηση της απόδοσής σας και θα αρχίσει να ενδιαφέρεται για την ποιότητα της εργασίας σας.

Πώς ο ασύγχρονος τρόπος εργασίας θα αλλάξει τη ζωή σας

Ασύγχρονος ύπνος

Μελέτες αποδεικνύουν ολοένα και περισσότερο, πως οι άνθρωποι έχουν γενετικά διαφορετική προδιάθεση χρονοτύπων, που σημαίνει ότι μερικοί άνθρωποι ξυπνούν νωρίς το πρωί, ενώ άλλοι ξυπνούν το μεσημέρι.

Από τη βιομηχανική επανάσταση, ζούμε σε μια κοινωνία που κυριαρχείται από ανθρώπους που πιστεύουν πως η παραγωγικότητα είναι όρος που δεν γνωρίζουν τα «νυχτοπούλια».

Εάν εργάζεστε ασύγχρονα, μπορείτε να εργαστείτε στις βέλτιστες για εσάς, ώρες.

Εργαστείτε ασύγχρονα για να έχετε ανεξαρτησία τοποθεσίας

Το να είστε σε κλήση σε συγκεκριμένες ώρες, σημαίνει ότι δεν θα μπορείτε να ταξιδέψετε ή να μετακινηθείτε, ή να ζείτε σε διαφορετικές ζώνες ώρας.

Είναι δύσκολο για τους Αμερικανούς να εργαστούν από την Ασία (διαφορά 12 ωρών) και είναι δύσκολο για τους Ευρωπαίους να εργαστούν από την Αμερική (διαφορά 5 ωρών).

Εάν εργάζεστε ασύγχρονα, δεν περιορίζεστε από τις ζώνες ώρας και μπορείτε να ζήσετε οπουδήποτε στον κόσμο θέλετε ή σας αρέσει.

Εστιάστε ασύγχρονα για καλύτερη απόδοση

Η εργασία με συγχρονισμένο τρόπο, είναι δυστυχώς, γεμάτη από περισπασμούς από συνάδελφους ή άτομα που θέλουν την προσοχή σας/τις ενέργειες σας.

Το να εργάζεστε ασύγχρονα, σημαίνει ότι μπορείτε να είστε μόνοι, με μοναδική συντροφιά τις σκέψεις σας (αρκεί να το θέλετε) και να έχετε την μέγιστη αποδοτικότητα.

Αυτό θα σας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε λιγότερο χρόνο από αυτόν που χρειαζόσασταν, για την ίδια ακριβώς ενέργεια που κάνατε στο γραφείο.

Η ικανότητα να εργάζεται κάποιος με βαθύ focus, γίνεται ολοένα και πιο σπάνια, ενώ την ίδια στιγμή, μοιάζει πολύτιμη στην οικονομία μας.

Όσοι καλλιεργούν αυτήν την ικανότητα τους και βασίζουν την εργασία/επαγγελματική τους ζωή σε αυτή, είναι θεωρητικά περισσότερο αποδοτικοί και προφανώς, έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Φανταστείτε πόσο περισσότερο ποιοτική είναι η δουλειά που παράγει μαζικά ένα σύνολο ανθρώπων, οι οποίοι δουλεύουν με deep focus, συγκριτικά με την δουλειά που παράγεται από ένα αντίστοιχο σύνολο, σε συνθήκες συγχρονισμένης εργασίας και κλασσικού μοντέλου, στο γραφείο.

Εφαρμογή ενός ασύγχρονου τρόπου ζωής

Από τα μεγαλύτερα ατού μιας ασύγχρονης επαγγελματικής ζωής, είναι το γεγονός πως μπορείτε να κάνετε τα πάντα, σε μη-ώρες αιχμής.

  • Μπορείτε να οδηγήσετε όταν οι δρόμοι είναι άδειοι.

  • Μπορείτε να πάτε στην παραλία όταν όλοι οι άλλοι εργάζονται.

  • Μπορείτε να πάτε στο γυμναστήριο τα μεσάνυχτα, για να έχετε επιτέλους διαθέσιμα όργανα.

  • Μπορείτε να πάτε στο σούπερ μάρκετ, όταν δεν υπάρχει το πλήθος ωρών αιχμής.

  • Μπορείτε να κάνετε ταξίδια στο μέσο της εβδομάδας, όταν τα ξενοδοχεία είναι φθηνότερα και δεν υπάρχει συνωστισμός.

Async για υγεία και ευτυχία

Χαμηλότερο άγχος, καλύτερη υγεία και αυξημένη ευτυχία. Αυτά είναι τα μόνα που βλέπει το δικό μου μάτι, σε έναν υιοθετημένο τρόπο ασύγχρονης ζωής.

Το να είσαι σε θέση να ζήσεις μια πιο ισορροπημένη ζωή, όπου η δουλειά δεν σε αναγκάζει στη δομή της καθημερινότητας σου (αυτή για την οποία τόσο πολύ παραπονιέσαι), αλλά να επιλέγεις εσύ το πως θα στηθεί, είναι σίγουρα μια πιο υγιής ιδέα, κόντρα στις νόρμες αντίληψης που υπάρχουν εδώ και αιώνες.

Το πρόβλημα μεταξύ ασύγχρονου και συγχρονισμένου τρόπου ζωής

Δυστυχώς, η φύση της δουλειάς μερικών ανθρώπων δεν επιτρέπει την ασύγχρονη εργασία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εφαρμόσουν τον ασύγχρονο τρόπο και σε άλλες δραστηριότητες της καθημερινότητας τους.

Όσοι μπορούν να δουλέψουν ασύγχρονα, μπορούν να έχουν μια πιο ελεύθερη και ειρηνική ζωή με λιγότερο άγχος, λιγότερα πλήθη (κατ’ επιλογή), περισσότερη εστίαση σε υψηλής ποιότητας εργασία, περισσότερες ευκαιρίες για διασκέδαση, καθώς και ανεξαρτησία στην τοποθεσία διαμονής.

Εκείνοι που δεν μπορούν να δουλέψουν ασύγχρονα, άρα και να υιοθετήσουν τον ασύγχρονο τρόπο σε άλλες δραστηριότητες της καθημερινότητας τους, πρέπει να ακολουθήσουν ένα απαρχαιωμένο πρότυπο εργασίας, τύπου Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00-17.00, να αποσπώνται από τους συναδέλφους τους ανά δέκα λεπτά και να παραδίδουν μέτρια παραγωγή εργασίας.

Την ίδια στιγμή, η ψυχαγωγία τους περιορίζεται στα Σαββατοκύριακα, πληρώνοντας «ακριβότερο» τίμημα - κυριολεκτικά και μεταφορικά - για να διασκεδάσουν σε πολυσύχναστα μέρη, μαζί με άλλους «συγχρονιστές».

Κολλάνε στην κίνηση, συνήθως περιμένουν σε ουρές και εξαρτώνται από ένα συγκεκριμένο timezone για την εργασία τους.

Το μεγάλο πρόβλημα λοιπόν, είναι πως συνήθως, οι συγχρονιστές διαταράσσουν τη ζωή των ασύγχρονων, επειδή δεν έχουν την ίδια ελευθερία.

Ο ασύγχρονος, δυστυχώς, θα πρέπει να περιορίσει τη ζωή του στις ώρες εργασίας του «συγχρονιστή», εάν θέλει να αλληλοεπιδράσει μαζί του, σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όσοι ζουν, εργάζονται και έχουν υιοθετήσει τον ασύγχρονο τρόπο ζωής, να επιλέγουν εσκεμμένα ανθρώπους του ίδιου τρόπου ζωής για τις συναναστροφές τους, καθώς ο συγχρονισμένος τρόπος ζωής, μόνο προβλήματα μπορεί να τους προκαλέσει.

Γιατί άλλωστε να περιμένεις ολόκληρη την εβδομάδα για την Παρασκευή, ολόκληρο το έτος για το καλοκαίρι, ολόκληρη τη ζωή για συνταξιοδότηση, αφού μπορείς να ζεις ένα έτος γεμάτο Κυριακές;

Πιο κοντά από ποτέ, σε ένα ασύγχρονο μέλλον

Η ασύγχρονη εργασία σήμερα, δείχνει να βρίσκεται στο ίδιο σημείο που βρισκόταν η απομακρυσμένη εργασία, πριν από λίγα χρόνια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι πεπεισμένοι ότι λειτουργεί. Το ίδιο και οι περισσότεροι εγχώριοι εργοδότες. Το μοντέλο της όμως, είναι ήδη εφαρμοσμένο και γνωρίζει επιτυχία σε εταιρείες-κολοσσούς.

Ελπίζω, το άρθρο αυτό να βάλει σε σοβαρές σκέψεις εργαζομένους για την βελτίωση της καθημερινότητας τους και εργοδότες, σχετικά με την εφαρμογή έξυπνων και αποδοτικότερων μέτρων ευέλικτης εργασίας, η οποία θα τους αποφέρει χαρούμενους εργαζομένους.

Είναι αλήθεια πως ζούμε σε μια συγχρονισμένη (επαγγελματικά και μη) κοινωνία. Χρειάζονται πολλοί αγώνες για να καθιερώσουμε ασύγχρονους τρόπους ως προεπιλογή στις ενέργειες και την καθημερινότητα μας.

Αξίζει όμως να προσπαθήσουμε, όσοι αποτρεπτικοί παράγοντες και εάν υπάρχουν σε κάθε ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς είναι ξεκάθαρο πως η μετάβαση αυτή, μόνο να βελτιώσει την ποιότητα ζωής μας μπορεί.

Αλώστε, πλέον γνωρίζουμε πως η άνοδος της απομακρυσμένης εργασίας – της οποίας είναι next big thing ο ασύγχρονος τρόπος ζωής - το έκανε ήδη.

Δημοφιλή