Ενα γλυκαντικό με ελάχιστες θερμίδες αλλά τεράστιο κίνδυνο για καρδιακό-εγκεφαλικό επεισόδιο

Πολλή προσοχή: Περιέχεται σε ένα σωρό προϊόντα του σούπερ μάρκετ που φέρουν την ένδειξη «χωρίς ζάχαρη», ενώ ακόμα και μια ελάχιστη ποσότητα αρκεί για να προκαλέσει μεγάλη ζημιά.
Εξίσου γλυκιά με τη ζάχαρη, αλλά με λιγότερες από τις μισές θερμίδες, η ξυλιτόλη χρησιμοποιείται συχνά σε τσίχλες χωρίς ζάχαρη, οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα, σιρόπια για τον βήχα και μασώμενες βιταμίνες.
d3sign via Getty Images
Εξίσου γλυκιά με τη ζάχαρη, αλλά με λιγότερες από τις μισές θερμίδες, η ξυλιτόλη χρησιμοποιείται συχνά σε τσίχλες χωρίς ζάχαρη, οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα, σιρόπια για τον βήχα και μασώμενες βιταμίνες.

Ένα γλυκαντικό χαμηλών θερμίδων, που ονομάζεται ξυλιτόλη και περιέχεται σε πλήθος τροφίμων χωρίς ζάχαρη, διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

«Δώσαμε σε υγιείς εθελοντές ένα αναψυκτικό με ξυλιτόλη, για να δούμε πόσο ψηλά θα έφταναν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους. Και τα επίπεδα αυξήθηκαν επί 1.000», αποκαλύπτει ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης δρ. Στάνλεϊ Χέιζεν, διευθυντής του Κέντρου Καρδιαγγειακής Διαγνωστικής και Πρόληψης στην Κλινική του Κλίβελαντ.

«Όταν τρώμε ζάχαρη, τα επίπεδα της γλυκόζης μπορεί και πάλι να αυξηθούν κατά 10% ή 20%. Αλλά σίγουρα, δεν ανεβαίνουν κατά 100.000%», συμπληρώνει ο Χέιζεν.

Πρόσθετη εργαστηριακή έρευνα και έρευνα σε ζώα αποκαλύπτουν συν τοις άλλοις, ότι τόσο η ερυθριτόλη, όσο και η ξυλιτόλη, μπορεί να επιταχύνουν τη διαδικασία πήξης των αιμοπεταλίων, προκαλώντας θρομβώσεις. Ο θρόμβος είναι το τελικό προϊόν του σταδίου πήξης του αίματος και σχηματίζεται από συσσωματωμένα αιμοπετάλια και ερυθρά αιμοσφαίρια.

Ο σχηματισμός θρόμβων θεωρείται μια υγιής απόκριση σε περίπτωση τραυματισμού, που αποσκοπεί στο να σταματήσει την περαιτέρω αιμορραγία. Όμως, ένας θρόμβος, ενδέχεται να είναι έως και επικίνδυνος: Είτε επειδή εμποδίζει τη ροή του αίματος, είτε επειδή απειλεί να «εκραγεί» ανά πάσα στιγμή, ταξιδεύοντας στην καρδιά και προκαλώντας καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Το τρομακτικό είναι, ότι στη νέα μελέτη για την ξυλιτόλη, «οι διαφορές στη συμπεριφορά των αιμοπεταλίων παρατηρήθηκαν ακόμη και όταν ένα άτομο κατανάλωνε μια μέτρια ποσότητα του εν λόγω γλυκαντικού», προειδοποιεί ο καρδιολόγος δρ Μάθιου Τόμεϊ.

Η Κάρλα Σόντερς, πρόεδρος του Συμβουλίου Ελέγχου Θερμίδων, αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης «είναι αντίθετα με δεκαετίες επιστημονικών στοιχείων που τεκμηριώνουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων όπως η ξυλιτόλη, στον αγώνα όσων προσπαθούν να χάσουν βάρος».

Με άλλα λόγια, τα ευρήματα είναι σκέτη απογοήτευση για όλους όσους μέχρι τώρα βασιζόμασταν στις εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες για τη βελτίωση της υγείας μας ή την απώλεια των περιττών κιλών.

Τι είναι η ξυλιτόλη

Εξίσου γλυκιά με τη ζάχαρη, αλλά με λιγότερες από τις μισές θερμίδες, η ξυλιτόλη χρησιμοποιείται συχνά σε τσίχλες χωρίς ζάχαρη, οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα, σιρόπια για τον βήχα και μασώμενες βιταμίνες. Συχνά προστίθεται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε γλυκά σνακ, αρτοσκευάσματα, μείγματα για κέικ, σάλτσες μπάρμπεκιου, κέτσαπ, φυστικοβούτυρο, πουτίγκες, σιρόπια για τηγανίτες και πολλά άλλα.

Η ξυλιτόλη είναι ένας υδατάνθρακας που βρίσκεται φυσικά σε τρόφιμα όπως το κουνουπίδι, η μελιτζάνα, το μαρούλι, τα μανιτάρια, το σπανάκι, τα δαμάσκηνα, τα σμέουρα και οι φράουλες. Ωστόσο, η ποσότητα ξυλιτόλης που βρίσκεται σε τέτοιες φυσικές πηγές είναι πολύ μικρή.

Για εμπορική χρήση, ωστόσο, η ξυλιτόλη παρασκευάζεται από καλαμπόκι, σημύδες ή γενετικά τροποποιημένα βακτήρια. Για αυτό και προωθείται ως ένα «100% φυσικό γλυκαντικό» ή ως «το ιδανικό υποκατάστατο της ζάχαρης για ασθενείς με παχυσαρκία, διαβήτη ή προδιαβήτη».

Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις, ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

1. Τα άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη είναι από τα πιο ευάλωτα στις θρομβώσεις και τις διαταραχές που σχετίζονται με την πήξη του αίματος.

2. Σε ό,τι αφορά την απώλεια βάρους, έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα τεχνητά γλυκαντικά δημιουργούν μια αντίδραση στο μεταβολικό μας σύστημα, που κάνει το σώμα μας να προσδοκά από εμάς να το τροφοδοτήσουμε με περισσότερες θερμίδες. Τότε, έρχονται λιγούρες που καθιστούν την απώλεια βάρους ακόμα πιο δύσκολη.

Και ποιο είναι το συμπέρασμα

Τα άτομα που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες ξυλιτόλης διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου, σε σχέση με άτομα που αποφεύγουν ή απέχουν εντελώς από τη συγκεκριμένη γλυκαντική ουσία.

Για αυτόν τον λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να αποφεύγουμε τα τεχνητά γλυκαντικά, ακόμα κι αν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος.

Αν θέλουμε σώνει και ντε γλυκό, καλύτερα να φάμε μια μικρή ποσότητα ενός επιδορπίου με ζάχαρη ή ακόμα καλύτερα, ας προτιμήσουμε ένα φρούτο.

Διότι, τι σημασία έχει να περιορίσουμε την πρόσληψη θερμίδων, αν την ίδια στιγμή, θέτουμε τον οργανισμό μας σε κινδύνους πολύ πιο ύπουλους από τα λίγα παραπάνω κιλά;

(Με πληροφορίες από CNN).