Αν θέλουμε να σταματήσουμε να ιδρώνουμε ας βάλουμε αυτές τις τροφές στο τραπέζι

Και πότε η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό.
Adam Hester via Getty Images

Oι καυτές θερμοκρασίες, μια αγχωτική συζήτηση, μια έντονη προπόνηση στο γυμναστήριο: Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να ιδρώσουμε. Κι όμως, ορισμένοι ένοχοι για την υπερβολική εφίδρωση κρύβονται στη διατροφή μας.

«Η εφίδρωση μετά το φαγητό ή το ποτό είναι διαφορετική για τον καθένα, αλλά συνήθως, εμφανίζεται γύρω από το πρόσωπο, το λαιμό ή το μέτωπο», παρατηρεί ο Γιάσι Ανσάρι, εγγεγραμμένος διαιτολόγος-διατροφολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. «Οι άνθρωποι ιδρώνουμε για να δροσιστεί το σώμα μας… Είναι ένας τρόπος του οργανισμού να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του», προσθέτει ο ίδιος.

Αν και τα τρόφιμα και τα ποτά επηρεάζουν διαφορετικά κάθε άτομο, υπάρχουν ορισμένα που είναι πιο πιθανό να ενεργοποιήσουν τους ιδρωτοποιούς αδένες μας, αυξάνοντας η μειώνοντας την έκκριση ιδρώτα.

Πώς σχετίζονται οι ιδρωτοποιοί αδένες με το φαγητό;

Στο σώμα μας, έχουμε από 2 έως 4 εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες και στην πλειοψηφία τους, είναι «εκκρινείς».

«Οι εκκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες είναι αυτοί που παράγουν τον ιδρώτα όταν το σώμα μας ζεσταίνεται», εξηγεί η διαιτολόγος δρ Ντι Άνα Γκλάσερ. «Κύριος στόχος του ιδρώτα σε αυτή την περίπτωση, είναι να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματός μας, εξατμίζοντας και απελευθερώνοντας τη θερμότητα», συμπληρώνει η Γκλάσερ.

Όταν τρώμε ή πίνουμε τροφές και ποτά που αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος ή υποχρεώνουν τον οργανισμό να εργαστεί πιο σκληρά για τη διαδικασία της πέψης, αυτό διεγείρει τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες και μας κάνει να ιδρώνουμε υπερβολικά.

Συστατικά που προκαλούν ακραία εφίδρωση

1. Τα πικάντικα τρόφιμα

Από τις καυτερές σάλτσες μέχρι τις κόκκινες καυτερές πιπεριές, υπάρχει μια ένωση στα πικάντικα τρόφιμα που ονομάζεται καψαϊκίνη. Η καψαϊκίνη συνδέεται με τους υποδοχείς των νεύρων που μεταδίδουν στον εγκέφαλό μας σήματα, τα οποία μεταφράζονται ως «επικίνδυνα αυξημένη θερμοκρασία». Τότε το σώμα μας προσπαθεί να κατεβάσει τη θερμοκρασία του πίσω στο «φυσιολογικό» και αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να ιδρώνουμε.

2. Τα ζεστά φαγητά και ποτά

Η κατανάλωση ενός ζεστού φλιτζανιού καφέ ή η μιας ζεστής σούπας αυξάνει την εσωτερική θερμοκρασία του σώματός μας. Την ίδια στιγμή, οι εκκρινείς αδένες απελευθερώνουν περισσότερο ιδρώτα που δροσίζει το σώμα μας καθώς εξατμίζεται.

Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που η κατανάλωση ενός ζεστού ροφήματος συνίσταται ως μέτρο προστασίας σε μέρη με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και είναι must στα χειμερινά σουαρέ μπροστά στο τζάκι.

wundervisuals via Getty Images

3. To αλκοόλ

Ίσως έχουμε παρατηρήσει πώς τα πρόσωπα μερικών ανθρώπων κοκκινίζουν μετά την κατανάλωση μιας μπύρας, λίγου κρασιού ή ενός κοκτέιλ. Μα γιατί συμβαίνει αυτό;

Επειδή το αλκοόλ προκαλεί αύξηση του καρδιακού παλμού και διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στο δέρμα μας. Αυτό πέρα από το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα που προσδίδει στην επιδερμίδα μας αυξάνει και τη θερμοκρασία του σώματος μας. Τότε, είναι που ο ιδρώτας αρχίζει να στάζει «ποτάμι», ενώ σε περιπτώσεις ακραίας ζέστης, παρατηρείται επίσης νευρικότητα και τρέμουλο.

4. Η καφεΐνη

Τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη (όπως ο καφές, το μαύρο τσάι και τα ενεργειακά ποτά) διεγείρουν το κεντρικό νευρικό μας σύστημα, το οποίο με τη σειρά του, ενεργοποιεί τους ιδρωτοποιούς αδένες. Αν μάλιστα πρόκειται για για ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ, είναι η θερμοκρασία του ροφήματος που συμβάλλει και αυτή στην αύξηση της θερμότητας του σώματος μας. Έτσι, η απελευθέρωση του ιδρώτα, γίνεται ακόμα πιο ανυπόφορη.

5. Το κρέας

Η πέψη του κρέατος με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως οι μπριζόλες και τα ψητά κρέατα, παίρνει στο σώμα περισσότερο χρόνο και ενέργεια για να διασπαστεί και επομένως, αυξάνει την εφίδρωση.

Tips που μειώνουν την εφίδρωση

1. Παραμένουμε ενυδατωμένοι όλη την ημέρα

Αυτό μετριάζει τη θερμοκρασία του σώματός μας και έτσι, ο οργανισμός δεν αισθάνεται την ανάγκη να δροσιστεί, παράγοντας άφθονο ιδρώτα.

2. Τρώμε φρούτα

Εκτός από το να πίνουμε νερό, μπορούμε να ενισχύσουμε την ενυδάτωση μας προσθέτοντας συγκεκριμένα τρόφιμα στο ημερήσιο πλάνο μας. Οι ειδικοί προτείνουν φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως το καρπούζι, το αγγούρι και το μαρούλι.

3. Βασιζόμαστε στα γαλακτοκομικά

Άλλα τρόφιμα που μειώνουν την εφίδρωση περιλαμβάνουν το γιαούρτι, το γάλα, το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα πλούσια σε ασβέστιο, τα οποία συμβάλλουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός μας.

4. Ο ρόλος των φυτικών ινών

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα σιτηρά ολικής αλέσεως, η βρώμη, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια, αφομοιώνονται εύκολα από το σώμα. Έτσι, ο οργανισμός μας δεν χρειάζεται να εργάζεται τόσο σκληρά και να παράγει τόνους ιδρώτα.

Πότε θα πρέπει να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό

Ο μέσος άνθρωπος ιδρώνει πολύ όταν τρώει ζεστά, πικάντικα φαγητά. Σε αυτή την περίπτωση, ο ιδρώτας ξεπροβάλλει ομοιόμορφα και στα δύο «ημισφαίρια» του σώματός μας, δηλαδή: Στα δύο χέρια, στις δύο μασχάλες, στις δύο πλευρές του μετώπου. Αν ιδρώνουμε μόνο από τη μία πλευρά, αυτό ίσως είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ίσως πρόκειται για το φαινόμενο της γευστικής εφίδρωσης, που ονομάζεται και σύνδρομο Frey και μπορεί να προκαλέσει υπερβολική εφίδρωση στη μία πλευρά του προσώπου όταν τρώμε ή ακόμα και όταν απλώς σκεφτόμαστε να φάμε το οτιδήποτε. Συχνά σχετίζεται με κάποιο τραύμα ή προκύπτει ως συνέπεια μιας χειρουργικής επέμβασης στη γνάθο ή του πρόσωπο.

Επίσης, εάν είμαστε άνω των 30 ετών και παρατηρήσουμε δραστική αλλαγή στην ποσότητα ή τη συχνότητα που ιδρώνουμε, θα πρέπει και πάλι να αναζητήσουμε ιατρική φροντίδα.