Ένας αγώνας ποδοσφαίρου και η ένταση στις σχέσεις Σερβίας Κοσόβου

Εκτός λοιπόν από τη Βαλκανική Άνοιξη που βρίσκεται ante portas στη γειτονική Αλβανία, στα Βαλκάνια σιγοβράζει έντονα η αναταραχή.
Stevo Vasiljevic / Reuters

Το ποδόσφαιρο και η πολιτική συνδέονται στενά στα Βαλκάνια. Για την ακρίβεια μοιάζουν με συγκοινωνούντα δοχεία που το ένα τροφοδοτεί με ένταση το άλλο. Σίγουρα οι παλαιότεροι θυμάστε το ματς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου το 1990 (13 Μαίου 1990) που άναψε το φυτίλι στα Βαλκάνια και στην υπό διάλυση τότε Γιουγκοσλαβία.

Αρκετοί, επίσης, νεότεροι σε ηλικία θα θυμάστε και τον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας Αλβανίας όπου το drone με τη σημαία της Μεγάλης Αλβανίας τίναξε το παιχνίδι στον αέρα . Ηταν 14 Οκτωβρίου του 2014 και πολλοί αναρωτιούνται ακόμη γοια τον περίεργο ρόλο του Όλσι Ράμα (αδερφός του Έντι Ράμα- πρωθυπουργού της Αλβανίας) σ΄αυτό το παιχνίδι.

Το Σάββατο είχαμε ένα ακόμη περιστατικό. Το Μαυροβούνιο απέλυσε τον Σέρβο προπονητή Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς επειδή αρνήθηκε να καθίσει στον πάγκο στο παιχνίδι με το Κόσοβο, για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. «Δεν κάθομαι στον πάγκο με το Κόσοβο» ανακοίνωσε ο Τουμπάκοβιτς και το Μαυροβούνιο τον απέλυσε.

Ο Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς
Ο Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς
Giuseppe Bellini via Getty Images

Να τονίσουμε εδώ πως η συγκεκριμένη κίνηση του Σέρβου τεχνικού έγινε έπειτα από πιέσεις που δέχτηκε από το Βελιγράδι καθώς η Σερβία δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο καο επομένως δεν μπορούσε να αποδεχθεί ότι προπονητής της θα καθόταν σε αγώνα με ένα ανύπαρκτο κράτος. Η κίνηση του Σέρβου τεχνικού (δεύτερη φωτογραφία) έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν συνδυαστεί με την βόλτα των σερβικών ειδικών δυνάμεων σε βάθος 8 χιλιομέτρων εντός της περιοχής του Κοσόβου.

Εκτός λοιπόν από τη Βαλκανική Άνοιξη που βρίσκεται ante portas στη γειτονική Αλβανία, στα Βαλκάνια σιγοβράζει έντονα η αναταραχή και μη λησμονούμε πως για την περιοχή ενδιαφέρονται όλοι. ΗΠΑ- Ρωσία- Κίνα και Ευρώπη.

|

Δημοφιλή