Ένας τεράστιος, κόκκινος γυναικείος κόλπος-Το έργο τέχνης που ερέθισε τα νεύρα οπαδών του Μπολσονάρο

Ύβρεις και οι άσεμνες εκφράσεις κατά της εικαστικού για την "αριστερή της τέχνη" από την ακροδεξιά - Επευφημίες από όσους κατάλαβαν τι θέλει να πει στους Βραζιλιάνους.
Juliana Notari/Facebook
Juliana Notari/Facebook
Juliana Notari/Facebook

Τα νεύρα των ακροδεξιών και ακραία συντηρητικών υποστηρικτών του πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαϊρ Μπολοσονάρο ερέθισε το έργο τέχνης που απεικονίζει πάνω σε μια πλαγιά έναν τεράστιο (33μ) γυναικείο κόλπο σε κόκκινο χρώμα.

Το γλυπτό (πρόκειται για land art) φτιαγμένο από σκυρόδεμα που φέρει τον τίτλο “Diva” είναι δημιουργία της διάσημης εικαστικού Τζουλιάνα Νοτάρι και παρουσιάστηκε το Σάββατο σε ένα πάρκο τέχνης στο Περναμπούκο που είναι και η πιο ζωηρή, πολιτιστικά, πολιτεία της χώρας.

Σε μια ανάρτησή στο προφίλ της στο Facebook, η Νόταρι αναφερόμενη στο δημιούργημά της αναφέρει πως στοχεύει να «αμφισβητήσει τη σχέση μεταξύ φύσης και πολιτισμού στη φαλλοκεντρική, ανθρωποκεντρική δυτική κοινωνία» και να προκαλέσει μια συζήτηση για τον «προβληματισμό σχετικά με το φύλο».

Juliana Notari/Facebook
Juliana Notari/Facebook
Juliana Notari/Facebook

«Σήμερα αυτά τα ζητήματα καθίστανται όλο και πιο επείγοντα» πρόσθεσε, αναφερόμενη προφανώς και στο όλο και λιγότερο ανεκτικό κλίμα που διαμορφώνεται στην Βραζιλία του Μπολοσονάρο και των ακροδεξιών υποστηρικτών του που δυστυχώς διαπερνούν όλες τις τάξεις και τους κλάδους της κοινωνίας και του κατεστημένου.

Ο ισχυρισμός της επιβεβαιώθηκε λίγα μόλις λεπτά μετά την ανάρτησή της κάτω από την οποία γράφτηκαν αναρίθμητα σχόλια γεμάτα οργή, θυμό, ανυπόστατες κατηγορίες ενώ δεν έλειψαν οι ύβρεις και οι άσεμνες εκφράσεις.

«Ποιον νομίζετε πως ξεγελάτε εσείς οι αριστεροί; Εκτός από τους χρήσιμους ηλίθιους της αριστεράς», σχολίασε ένας από τους πιο συγκρατημένους επικριτές της.

Ο δε πολιτικός γκουρού του Μπολοσνάρο, Ολάβο δε Καρβάλο τοποθετήθηκε με μια χυδαία ανάρτηση στο Twitter κάνοντας προτάσεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται από τα ”αρσενικά” ένας γυναικείος κόλπος.

Πολλοί βέβαια ήταν και εκείνοι που σχολίασαν θετικά το γλυπτό και τη στάση της Νοτάρι.

«Υπάρχουν πολλά να σκεφτούμε σε αυτό το έργο», έγραψε στο Twitter ο διάσημος τρανς γελοιογράφος Laerte Coutinho ενώ ένας άλλος σχολίασε: «Μου άρεσε! Ένα οικείο μας μέρος που εκτίθεται με τόση ομορφιά. Χρειαζόμαστε περισσότερα τέτοια έργα που αναδεικνύουν τον φεμινισμό και τις αποχρώσεις του».

Ο Kleber Mendonça Filho, σκηνοθέτης από το Περναμπούκο όπου φιλοξενείται το έργο εεπαίνεσε τη Νοτάρι που απάντησε με έναν τεράστιο γυναικείο κόλπο στη πιο συντηρητική περίοδο της βραζιλιάνικης ιστορίας. «Οι αντιδράσεις στη δουλειά σας είναι ένας καθρέφτης [της κοινωνίας], μια επιτυχία», έγραψε στο Twitter.

Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2019, ο Μπολσονάρο επιτίθεται κατά επανάληψη σε ανθρώπους της Τέχνης- πολλοί από τους οποίους αντιτίθενται στην κυβέρνησή του - χαρακτηρίζοντας τους ως ”παρακμιακούς” και ”τελειωμένους” και κατηγορώντας τους πως ”αρμέγουν δημόσια κονδύλια” για να πουλάνε κουμουνιστικά σκουπίδια. κυνηγήσουν.

Δημοφιλή