CULTURE
21/03/2020 08:13 EET

Εννιο Μορικόνε: Ο διάσημος συνθέτης για τον εφιάλτη της Ιταλίας

Απομονωμένος στο σπίτι του, στη Ρώμη, με τη γυναίκα του, Μαρία, ο Μορικόνε μιλά στην ιταλική έκδοση της HuffPost.

ASSOCIATED PRESS

«Η μουσική; Για μένα -και όχι μόνο για μένα- είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά αυτή τη στιγμή ουδεμία σημασία έχει. Δεν αναζητώ παρηγοριά στη μουσική με όσα συμβαίνουν». 

Μία τέτοια δήλωση, ούτως ή άλλως ακούγεται παράξενη, αλλά όταν προέρχεται από έναν από τους μεγαλύτερους κινηματογραφικούς συνθέτες όλων των εποχών -βραβευμένο, μεταξύ άλλων, με δύο Όσκαρ, τρεις Χρυσές Σφαίρες, τρία Γκράμι, έξι Bafta, έναν τιμητικό Χρυσό Λέοντα-, αποκτά αυτομάτως ένα επιπλέον βάρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Απελπιστική η κατάσταση στην Ιταλία: 627 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

«Είμαι κλεισμένος στο σπίτι με τη σύζυγό μου Μαρία και νομίζω ότι αυτή η απαραίτητη απομόνωση την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση θα σταματήσει κάπως το κακό που μας έχει κυκλώσει», δηλώνει τηλεφωνικά ο ο Έννιο Μορικόνε στην ιταλική HuffPost και στον δημοσιογράφο Τζουζέπε Φανταζία. «Δεν συνθέτω, ούτε ακούω μουσική, δεν είναι η ώρα για κάτι τέτοιο», προσθέτει. 

Ο ηλικίας 91 ετών Μορικόνε, ο χαμηλών τόνων δημιουργός που άφησε το αποτύπωμα του στη μουσική του 20ού αιώνα, μαρκάροντας με το έργο του το σινεμά και την τηλεόραση (με περίπου 500 σάουντρακ) -αλλά και την συμφωνική μουσική-, συνθέτης της μουσικής του φιλμ «Για μια φούχτα δολάρια», του συμμαθητή και αδελφικού του φίλου, σκηνοθέτη Σέρτζιο Λεόνε, αλλά και της μουσικής της επίσης κλασικής ταινίας του Τζουζέπε Τορνατόρε «Σινεμά ο Παράδεισος», μιλά για τον φόβο, για τους συμπολίτες του που τραγουδούν στα μπαλκόνια και για την πρωτόγνωρη κατάσταση που, όπως λέει, δεν ξέρουμε πού θα μας πάει. 

«Φυσικά και φοβάμαι, όπως όλοι»

Στην ερώτηση εάν φοβάται, ο Έννιο Μορικόνε απαντά «φυσικά, όπως όλοι. Τις τελευταίες ημέρες, είμαστε πολύ ανήσυχοι με τη σύζυγο μου καθώς ένα από τα παιδιά μας δεν ήταν καλά, αλλά τώρα είναι καλύτερα και είμαστε ανακουφισμένοι. Όσον αφορά την κατάσταση, είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι». 

Για την καραντίνα

«Εν γένει και ανεξάρτητως ηλικίας, μια πανδημία μας κλείνει όλους ούτως ή άλλως στο σπίτι, για να ξαναβρούμε τον χρόνο και την ηρεμία μας, να γίνουμε πιο τρυφεροί, να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας». 

Ο βασικός κανόνας

«Ένας και μοναδικός: Να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Κατά τα λοιπά, γράφω, διαβάζω, παρακολουθώ τις ειδήσεις, ενημερώνομαι, αλλά πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι».

Για τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Μπόρις Τζόνσον

Για τον Πάπα Φραγκίσκο ο Έννιο Μορικόνε δηλώνει ότι του είναι πολύ συμπαθής, ενώ όσον αφορά την τακτική του Μπόρις Τζόνσον θεωρεί ότι ήταν λάθος το γεγονός ότι δεν αξιολόγησε άμεσα την κατάσταση της πανδημίας με τη δέουσα σοβαρότητα λαμβάνοντας υπόψιν την περίπτωση της Ιταλίας. Ο Μορικόνε εκτιμά ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν καθυστερήσει. «Πρόκειται για μία κατάσταση που δεν ξέρουμε πού θα μας οδηγήσει», σημειώνει. 

Για τα τραγούδια στα μπαλκόνια

«Το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι βγαίνουν και τραγουδούν στα μπαλκόνια ή ανεμίζουν σημαίες, από τη μία το βλέπω με συμπάθεια, από την άλλη το βρίσκω ανάρμοστο. Είναι μια αντίδραση, ότι η ζωή συνεχίζεται και η ελπίδα δεν χάνεται και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μία μικρή δόση ελαφρότητας μπορεί να βοηθήσει , αλλά τις τελευταίες ημέρες ο πολύ μεγάλος αριθμός θανάτων απαιτούσε έναν σεβασμό. Αναρωτιέμαι τι σκέφτονται τέτοιες στιγμές αυτοί οι άνθρωποι. Κατά τη γνώμη μου, μόνο τον εαυτό τους». 

Με πληροφορίες από την ιταλική έκδοση της HuffPost