Πώς το πεπτικό σύστημα του σκουληκιού κρύβει τη λύση για την πλαστική ρύπανση

Μια μοναδική ικανότητα του πεπτικού συστήματος των σκουληκιών, έχει ενθαρρύνει τους επιστήμονες.
tirc83 via Getty Images

Δεν μπορεί το στομάχι σας να χωνέψει τη ρύπανση από πλαστικό του πλανήτη, που σκοτώνει τη θαλάσσια ζωή και εισέρχεται συνεχώς στην τροφική αλυσίδα; Λοιπόν το στομάχι των σκουληκιών μπορεί - κυριολεκτικά.

Αναφερόμαστε στον λεγόμενο αλευροσκούληκα, που γίνονται έως και δύο εκατοστά και οι επιστήμονες έχουν βρει εδώ και αρκετό καιρό ότι είναι ικανά να τρώνε συγκεκριμένα πλαστικά. Η έρευνα για τα σκουλήκια αυτά έχουν προχωρήσει και οι ερευνητές μαθαίνουν τώρα περισσότερα για το τι συμβαίνει στο πεπτικό τους σύστημα και προσπαθούν να αντιγράψουν τη διαδικασία.

Χρειάζονται περίπου 3.000 έως 4.000 σκουλήκια και μια εβδομάδα για να φαγωθεί ένα φλιτζάνι αφρού πολυστυρένιο (αφρολέξ δηλαδή) και τα βακτήρια που ζουν στα έντερα τους διαλύουν το πλαστικό, λέει η Ανζα Μαλάουι Μπάρντον, υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ που ερευνά το θέμα.

THIERRY ZOCCOLAN via Getty Images

Όταν οι σκουλήκια αυτά τρώνε πολυστυρένιο , αποβάλουν το μισό από αυτό ως διοξείδιο του άνθρακα και μερικά ως σωματίδια, προκαλώντας ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να συμβάλλουν στο αυξανόμενο πρόβλημα των μικροπλαστικών – τα μικροσκοπικά κομμάτια από πλαστικό που μπορεί να καταλήξουν στην τροφική αλυσίδα. Αλλά αν μπορέσει η επιστήμη να αξιοποιήσει την βιολογία τους, θα μπορούσε να παρουσιάσει νέες ευκαιρίες για το πώς αντιμετωπίζουμε την πλαστική ρύπανση.

Ήδη η έρευνα έχει απομονώσει τα βακτήρια που τρώνε τα πλαστικά και βρίσκονται στα έντερα των σκουληκιών και τα έχουν αναπτύξει εκτός του σκουληκιού.

Η Μπράντον λέει ότι η τεχνική διάσπαση του πλαστικού με βακτήρια από το σκουλήκι είναι προς το παρόν πιο αργή διαδικασία από εκείνη που κάνει το ίδιο το σκουλήκι, αλλά υπό τις σωστές συνθήκες, είναι «πιο γρήγορη από άλλα βακτηριακά συστήματα μέχρι σήμερα».

Πηγή: CNN

Δημοφιλή