ΗΠΑ: Αποκαθηλώθηκε το άγαλμα του Στρατηγού Λι στη Βιρτζίνια

Μετά από μια μακροχρόνια δικαστική μάχη.
via Associated Press

Μετά από χρόνια αντίστασης και μια μακρά δικαστική μάχη, ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία της Αμερικανικής Συνομοσπονδίας αποσύρθηκε από την εξέχουσα θέση του στο Ρίτσμοντ, την πρωτεύουσα της Βιρτζίνια την Τετάρτη.

Οι εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αφαίρεσης του επιβλητικού αγάλματος του Στρατηγού Ρόμπερτ. Ε. Λι, αρχηγού των δυνάμεων του Νότου στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο με καταγωγή από τη Βιρτζίνια.

Το άγαλμα βρισκόταν στο επίκεντρο διαμαρτυριών για τη φυλετική αδικία και θα αφαιρεθεί μετά από έναν χρόνο νομικής διαμάχης για το μέλλον του.

Evelyn Hockstein via Reuters

Το πρωί της Τετάρτης ξεκίνησαν οι διεργασίες αποκαθήλωσης του χάλκινου αγάλματος ύψους 6,4 μέτρων στη λεωφόρο Monument στο Ρίτσμοντ, την πρώην πρωτεύουσα της Συνομοσπονδίας. Το άγαλμα απεικονίζει τον Λι με στρατιωτική στολή πάνω από το άλογό του.

Το άγαλμα, που εγκαταστάθηκε το 1890, βρίσκεται σε ένα βάθρο γρανίτη 40 ποδιών (12,2 μέτρων). Το πανύψηλο μνημείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγάλματα που εξακολουθούσαν να στέκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αγάλματα που τιμούν τους ηγέτες της ομοσπονδίας υπέρ της δουλείας στον εμφύλιο πόλεμο της Αμερικής και τα οποία έχουν γίνει στόχοι διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού.

Evelyn Hockstein via Reuters

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών, περισσότερα από 300 σύμβολα της Συνομοσπονδίας και της υπεροχής των λευκών καταργήθηκαν, ενώ περίπου 2.000 εξακολουθούν να στέκονται.

Οι συγκεντρώσεις για τη φυλετική δικαιοσύνη επικεντρώθηκαν γρήγορα στο άγαλμα του Lee ως το πιο ορατό σύμβολο των ανισοτήτων του παρελθόντος, σε ολόκληρο τον Νότο. Οι διαδηλωτές κάλυψαν την πέτρινη βάση του σε μια διαδήλωση με γκράφιτι που καταδίκαζε την αστυνομική βία και τη φυλετική αδικία.

Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Ραλφ Νόρθαμ, έδωσε εντολή να αφαιρεθεί το άγαλμα του στρατηγού Ρόμπερτ Ε. Λι το περασμένο καλοκαίρι, επικαλούμενο τον πόνο και την οργή που προκάλεσε ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, αφού ένας λευκός αστυνομικός πίεσε το γόνατο στο λαιμό του. Τα σχέδια του Νόρθαμ είχαν παγώσει από μια έφεση πολιτών μέχρι μια πρόσφατη δικαστική απόφαση του άνοιξε το δρόμο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βιρτζίνια, το οποίο ομόφωνα αποφάνθηκε υπέρ του Νόρθαμ την περασμένη εβδομάδα, άνοιξε τελικά το δρόμο για την αποκαθήλώση.

Evelyn Hockstein via Reuters
Πήγαινε στην αρχική σελίδα