ΗΠΑ: Δικαστική εντολή στον Τραμπ να παραδώσει φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων 8 ετών

Απορρίφθηκε το επιχείρημα του Αμερικανού προέδρου ότι απολαμβάνει ασυλίας από τις όποιες ποινικές έρευνες.
ASSOCIATED PRESS

Ομοσπονδιακός δικαστής απεφάνθη την Δευτέρα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πρέπει να παραδώσει τις φορολογικές δηλώσεις του των τελευταίων οκτώ ετών σε εισαγγελείς του Μανχάταν, απορρίπτοντας το επιχείρημα του προέδρου ότι απολαμβάνει ασυλίας από τις όποιες ποινικές έρευνες.

Το επιχείρημα του Τραμπ περί ασυλίας είναι «αντίθετο προς την κυβερνητική δομή του κράτους και τις συνταγματικές αρχές του», επισήμανε ο δικαστής Βίκτορ Μαρέρο στην 75σέλιδη απόφασή του.

«Το δικαστήριο δεν μπορεί να συμφωνήσει σε μια εικόνα προεδρικής ασυλίας που θα τοποθετούσε τον πρόεδρο πάνω από τον νόμο, συμπλήρωσε ο Μαρέρο.

Πολύ σύντομα, ο Αμερικανός πρόεδρος κατέθεσε έφεση στο εφετείο του Μανχάταν, κάτι που εμπόδισε προσωρινά τον εισαγγελέα του Μανχάταν Σάιρους Βανς να κοινοποιήσει την κλήτευση.

Η απόφαση του Μαρέρο θα ανάγκαζε τη λογιστική εταιρεία Mazars USA, με την οποία συνεργάζεται εδώ και καιρό ο μεγιστάνας, να αρχίσει την παράδοση των εγγράφων από σήμερα το απόγευμα.

Η απόφαση περιπλέκει περαιτέρω την προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να κρατήσει κρυφά τα οικονομικά του, παρά την υπόσχεση που είχε δώσει κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016 για τον Λευκό Οίκο ότι θα αποκάλυπτε τις φορολογικές δηλώσεις του.

«Οι Δημοκρατικοί της ριζοσπαστικής Αριστεράς έχουν αποτύχει σε όλα τα μέτωπα, επομένως τώρα ασκούν πιέσεις στην πόλη της Νέας Υόρκης και τους Δημοκρατικούς εισαγγελείς της πολιτείας να πάνε να ψάξουν τον πρόεδρο Τραμπ», έγραψαν ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας σε μήνυμά του στο Twitter μετά την απόφαση του Μαρέρο. «Κάτι σαν κι αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ σε οποιονδήποτε Πρόεδρο. Ούτε καν!».

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοφιλή