ΗΠΑ: Ενισχύουν τη στρατιωτική παρουσία στην Ευρώπη λόγω Ρωσίας

Συμπεριλαμβανομένου ενός νέου μόνιμου αρχηγείου στρατού στην Πολωνία.
NurPhoto via Getty Images

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις και τον εξοπλισμό τους σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου μόνιμου αρχηγείου στρατού στην Πολωνία, ως απάντηση στις απειλές από τη Ρωσία, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Μπάιντεν υπογράμμισε επίσης τη δέσμευση της Ατλαντικής συμμαχίας να «υπερασπιστεί κάθε εκατοστό» της επικράτειάς της.

«Το εννοούμε όταν λέμε ότι μια επίθεση εναντίον ενός είναι επίθεση εναντίον όλων», είπε στους δημοσιογράφους κατά την έναρξη της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τα βήματα από τα πρώην ουδέτερα κράτη της Φινλανδίας και της Σουηδίας για την ένταξη στη συμμαχία θα κάνουν το ΝΑΤΟ ισχυρότερο και όλα τα μέλη του πιο ασφαλή, πρόσθεσε.

«Στέλνουμε ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα... ότι το ΝΑΤΟ είναι ισχυρό, ενωμένο και τα βήματα που κάνουμε κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής πρόκειται να ενισχύσουν περαιτέρω τη συλλογική μας δύναμη», τόνισε.

Ο Μπάιντεν είπε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεργαστεί με την Ισπανία για να αυξήσει τον αριθμό των αμερικανικών αντιτορπιλικών που εδρεύουν στη Ρότα της Ισπανίας (σε έξι από τέσσερα) και θα στείλει δύο επιπλέον μοίρες F-35 στη Βρετανία.

Περιέγραψε, επίσης, αλλαγές που θα ενισχύσουν τον αριθμό των αμερικανικών δυνάμεων, της αεράμυνας και άλλων όπλων στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τις χώρες της Βαλτικής και άλλες βάσεις σε όλη την Ευρώπη.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε στον Μπάιντεν ότι η αύξηση αυτή αποδεικνύει την «αποφασιστική ηγεσία» του Αμερικανού ηγέτη.

«Θα διασφαλίσουμε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει απειλές από όλες τις κατευθύνσεις σε κάθε τομέα», διεμήνυσε ο Μπάιντεν. «...Αποδεικνύουμε ότι το ΝΑΤΟ είναι περισσότερο απαραίτητο τώρα από ποτέ».