ΔΙΕΘΝΕΣ
28/05/2020 11:01 EEST | Updated 28/05/2020 11:39 EEST

Σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας στον ΟΗΕ για το Χονγκ-Κόνγκ

Νωρίτερα σήμερα το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας ενέκρινε το νομοσχέδιο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.

Aleksandra Aleshchenko via Getty Images

Σφοδρή ήταν η σύγκρουση που σημειώθηκε την Τετάρτη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα με αφορμή τον αμφιλεγόμενο νόμο για την ασφάλεια που το Πεκίνο θέλει να εφαρμοστεί στο Χονγκ Κονγκ.

Η αμερικανική αποστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι το «ζήτημα θέτει σοβαρούς προβληματισμούς και απειλεί την παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια».

Η Κίνα από την πλευρά της απέρριψε κατηγορηματικά «τους αβάσιμους ισχυρισμούς των ΗΠΑ» και επεσήμανε πως η νομοθεσία για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ είναι εθνικό ζήτημα και δεν έχει «καμία σχέση με το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Η δήλωση έγινε από τον πρέσβη της Κίνας στον ΟΗΕ, Ζανγκ Ιουν στο Twitter.

Nα σημειωθεί πως το αίτημα των ΗΠΑ για επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας έγινε σε μια εποχή που έτσι κι αλλιώς είναι τεταμένες οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Ουάσιγκτον έχει ανοιχτά αμφισβητήσει την διαφάνεια της Κίνας σχετικά με την εξάπλωση του ιού, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Γουχάν της Κίνας στα τέλη του περασμένου έτους.

Η Κίνα από την πλευρά της έχει διευκρινίσει αρκετές φορές πως δεν έχει να κρύψει τίποτα και πως έχει διαθέσει στην επιστημονική κοινότητα όσα στοιχεία έχει στα χέρια της.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η αντίθεση της Κίνας στην Σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Χονγκ Κονγκ σε συνδυασμό με την «απόκρυψη γεγονότων, την κακοδιαχείριση της κρίσης του Covid-19, τις συνεχείς παραβιάσεις των διεθνών δεσμεύσεων της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την παράνομη συμπεριφορά της στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας», πρέπει να καταστήσει σε όλους σαφές πως το Πεκίνο δεν συμπεριφέρεται ως υπεύθυνο κράτος-μέλος του ΟΗΕ.

Ο Ζανγκ Ιουν από την πλευρά του απάντησε: «Τα γεγονότα αποδεικνύουν ξανά και ξανά πως οι ΗΠΑ είναι το κράτος που δημιουργεί συνεχώς προβλήματα. Οι ΗΠΑ παραβίασαν τις δεσμεύσεις τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν αμέσως την επίδειξη εξουσίας και τις πρακτικές εκφοβισμού».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε στο μεταξύ την Τετάρτη στο Κογκρέσο πως «το Χονγκ Κονγκ δεν απολαμβάνει πλέον την υποσχεθείσα αυτονομία έναντι του Πεκίνου, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει εμπορικά προνόμια με τις ΗΠΑ» και πρόσθεσε:

«Κανένα λογικό άτομο δεν μπορεί να υποστηρίξει σήμερα ότι το Χονγκ Κονγκ διατηρεί υψηλό βαθμό αυτονομίας από την Κίνα, με βάση τα γεγονότα επί του πεδίου. Αυτή η καταστροφική απόφαση του Πεκίνου είναι η πιο πρόσφατη σε μια μακρά λίστα ενεργειών που υπονομεύουν θεμελιωδώς την αυτονομία και τις ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ, και τις υποσχέσεις που έδωσε η ίδια η Κίνα προς τον λαό του Χονγκ Κονγκ στο πλαίσιο των διεθνών νομοθεσιών».

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας σχεδόν ομόφωνα ενέκρινε την άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ κατά της απόσχισης, της ανατροπής, της τρομοκρατίας και της ξένης ανάμειξης σε μια πόλη που έχει συνταραχθεί από μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Οπως αναμενόταν, τα σχεδόν 3.000 μέλη του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου υιοθέτησαν το μέτρο, που έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην μητρόπολη του Χονγκ Κονγκ και οδήγησε στην έναρξη μιας διαδικασίας κυρώσεων από την πλευρά των ΗΠΑ.

Τα μέλη που είχαν συγκεντρωθεί στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού ξέσπασαν σε παρατεταμένα χειροκροτήματα όταν εμφανίστηκε το αποτέλεσμα της διαδικασίας στις οθόνες.

(Με πληροφορίες από Reuters)