ΔΙΕΘΝΕΣ
18/06/2020 18:36 EEST | Updated 18/06/2020 19:56 EEST

ΗΠΑ: «Μπλόκο» του Ανώτατου Δικαστηρίου σε απόπειρα του Τραμπ να τερματίσει πρόγραμμα προστασίας μεταναστών

Τέλος στην προσπάθεια κατάργησης του «DACA».

ASSOCIATED PRESS

Σημαντικό πλήγμα στη σκληρή γραμμή του Αμερικανού προέδρου Τραμπ ως προς τη μετανάστευση αποτελεί απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ η οποία ήταν σε βάρος της απόπειράς του να δώσει τέλος σε ένα πρόγραμμα που προστατεύει από απέλαση εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες (τους αποκαλούμενους «Dreamers») που είχαν εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ ενώ ήταν παιδιά.

Οι δικαστές, με 5 ψήφους έναντι 4, τάχθηκαν υπέρ προηγούμενων αποφάσεων κατώτερων δικαστηρίων, βάσει των οποίων η κίνηση του Τραμπ το 2017 να καταργήσει το Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA), που είχε δημιουργηθεί το 2012 από τον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα, ήταν παράνομη.

Ο συντηρητικός δικαστής Τζον Ρόμπερτς συντάχθηκε με τους τέσσερις φιλελεύθερους ως προς το συμπέρασμα πως οι ενέργειες της κυβέρνησης ήταν «αυθαίρετες και ιδιότροπες», βάσει ομοσπονδιακού νόμου, της Administrative Procedure Act.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι περίπου 649.000 μετανάστες, κυρίως νεαροί Ισπανόφωνοι που είχαν γεννηθεί στο Μεξικό και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και είναι εγγεγραμμένοι στο DACA, θα παραμείνουν προστατευμένοι από απέλαση και θα δικαιούνται να αποκτήσουν ανανεώσιμες διετείς άδειες εργασίας.

Η απόφαση αυτή δεν εμποδίζει τον Τραμπ να προσπαθήσει ξανά να τερματίσει το πρόγραμμα. Ωστόσο η κυβέρνησή του είναι μάλλον απίθανο να καταφέρει να τερματίσει το DACA πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Τραμπ: Πολιτικά κατευθυνόμενες αποφάσεις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε τις «φρικτές» και «πολιτικά κατευθυνόμενες» αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, το οποίο του κατάφερε δύο πλήγματα σε διάστημα λίγων ημερών, με τις αποφάσεις του σχετικά με τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και διεμφυλικών εργαζομένων και το DACA.

«Αυτές οι φρικτές και πολιτικά κατευθυνόμενες αποφάσεις που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο φτύνουν κατάμουτρα τους ανθρώπους που είναι περήφανοι που αποκαλούνται Ρεπουμπλικανοί ή Συντηρητικοί…. Ψηφίστε Τραμπ 2020», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μήνυμά του στο Twitter.

«Έχετε την εντύπωση πως το Ανώτατο Δικαστήριο δεν με συμπαθεί;», διερωτήθηκε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε ένα άλλο tweet.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)