ΔΙΕΘΝΕΣ
10/07/2019 12:18 EEST | Updated 10/07/2019 13:25 EEST

ΗΠΑ: Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Ρος Περό - Διεκδίκησε δύο φορές την προεδρία ως ανεξάρτητος

Λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του 1992, οι δημοσκοπήσεις τον έφεραν να προηγείται με ποσοστό 39%.

Associated Press

Ο Ρος Περό, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας από το Τέξας, που διεκδίκησε, με το ιδιόρρυθμο στιλ του, δύο φορές την προεδρία των ΗΠΑ, πέθανε την Τρίτη 9 Ιουλίου σε ηλικία 89 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Ο Περό είχε διαγνωστεί με λευχαιμία τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με την εφημερίδα Dallas Morning News.

«Ο Ρος Περό, ο πρωτοπόρος επιχειρηματίας και αγαπημένος σύζυγος, αδελφός, πατέρας και παπούς, πέθανε νωρίς σήμερα το πρωί στο σπίτι του στο Ντάλας, περιστοιχιζόμενος από την αφοσιωμένη οικογένειά του», ανέφερε η ανακοίνωση της οικογένειας.

Associated Press

Ο Περό άρχισε να βγάζει τα πρώτα του χρήματα όταν πιτσιρικάς ακόμα, στην πόλη Τεξαρκάνα, παρέδιδε εφημερίδες πόρτα-πόρτα πάνω σε ένα πόνι. Η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης του στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (US Naval Academy) ως πωλητής για την εταιρεία IBM. Στη συνέχεια ίδρυσε την δική του εταιρεία, την Electroni Data Systems Corp., η οποία βοηθούσε άλλες εταιρείες να διαχειρίζονται τα δίκτυα των υπολογιστών τους.

Ομως η πλέον γνωστή του ενέργεια δεν έρχεται μέσα από τις πωλήσεις ή τα χρήματα που κέρδισε. Το 1979 ο Ρος Περό, χρηματοδότησε μία στρατιωτική επιχείρηση, για την απελευθέρωση δύο εργαζομένους της EDS, οι οποίοι βρίσκονταν κρατούμενοι σε φυλακές στο Ιραν. Η ιστορία αυτή μάλιστα γράφτηκε σε βιβλίο ενώ μεταφέρθηκε και στην μεγάλη οθόνη με τον τίτλο «On Wings of Eagles».

Associated Press

Η πρώτη του επαφή με την πολιτική έρχεται όταν κατηγόρησε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, πως «εγκατέλειψε» εκατοντάδες Αμερικανούς στρατιώτες στο Βιετνάμ, είτε διότι ήταν αγνοούμενοι (Missing In Action) είτε διότι ήταν φυλακισμένοι.(Prisoners Of War) Εφτασε μάλιστα στις αρχές του 1980 να ξεκινήσει συνομιλίες με Βιετναμέζους αξιωματούχους, κ΄λατι που εκνέυρισε ιδιαίτερα την κυβέρνηση του Ρόναλντ Ρέηγκαν, η οποία διαχειριζόταν το θέμα επισήμως.

getty creative

Αποδείχθηκε όμως ταυτόχρονα και ένας αντισυμβατικός πολιτικός, όταν αποφάσισε, το 1992, να κατέβει υποψήφιος για την προεδρία, ως ανεξάρτητος, απέναντι στον Μπιλ Κλίντον και τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο. Κατάφερε να αποσπάσει ποσοστό 18,9% των ψήφων, επωφελούμενος από τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα.

Το υψηλό ποσοστό του, συνέβαλε στην ήττα του Μπους και τη νίκη του Κλίντον. Μάλιστα, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις τον έφεραν να προηγείται με ποσοστό 39%. Ομως εγκατέλειψε την κούρσα τον Ιούλιο για να επιστρέψει μόλις πέντε εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

getty creative

Η προεκλογική του καμπάνια κόστισε 63,5 εκατομμύρια δολάρια, με τα περισσότερα από αυτά να πηγαίνουν σε τηλεοπτικό διαφημιστικό χρόνο των τριάντα λεπτών, κατά την οποία χρησιμοποιούσε πίνακες για να παρουσιάσει τα οικονομικά στοιχεία και να ολοκληρώσει την επιχειρηματολογία του με την φράση που έμεινε στην ιστορία «Είναι τόσο απλό». (It ’s just that simple)

Διεκδίκησε για άλλη μια φορά την προεδρία των ΗΠΑ, το 1996, όμως έλαβε μόλις 8% τη χρονιά εκείνη.

Πηγή: Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ, HuffPost US