ΔΙΕΘΝΕΣ
19/06/2019 15:13 EEST | Updated 19/06/2019 16:08 EEST

ΗΠΑ: Τα θραύσματα νάρκης στο ιαπωνικό τάνκερ «δείχνουν» Ιράν

Δακτυλικά αποτυπώματα και αποτυπώματα χεριών συνέλεξαν αμερικανοί εμπειρογνώμονες του πολεμικού ναυτικού.

MUMEN KHATIB via Getty Images

«Βιομετρικά στοιχεία, κυρίως δακτυλικά αποτυπώματα όπως και αποτυπώματα χεριών, τα οποία θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σε μια ποινική έρευνα κατά των ατόμων που ευθύνονται» για την επίθεση στο ιαπωνικό δεξαμενόπλοιο Kokura Courageous στις 13 Ιουνίου στην Θάλασσα του Ομάν συνέλεξαν εμπειρογνώμονες του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο αξιωματικός του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού Σον Κίντο.

- via Getty Images

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Φουτζέιρα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου βρίσκεται αγκυροβολημένο το δεξαμενόπλοιο, oι ειδικοί του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ παρουσίασαν επίσης θραύσματα μαγνητικής νάρκης και μαγνήτη που αφαίρεσαν από το δεξαμενόπλοιο, σημειώνοντας ότι η νάρκη αυτή φέρει εκπληκτική ομοιότητα με τις ιρανικές.

 

Handout via Getty Images

«Η μαγνητική νάρκη που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση είναι αναγνωρίσιμη και επίσης φέρει εκπληκτική ομοιότητα με τις ιρανικές νάρκες που έχουν ήδη εκτεθεί δημοσίως στις ιρανικές στρατιωτικές παρελάσεις», σημείωσε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ο Σον Κίντο, επικεφαλής ομάδας δυτών διάσωσης με εξειδίκευση στις εκρηκτικές ύλες της Κεντρικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων (NAVCENT) των ΗΠΑ από τις εγκαταστάσεις της στο λιμάνι της Φουτζέιρα.

Χαμηλώνει τους τόνους η Τεχεράνη

Η παραίτηση της Τεχεράνης από ορισμένες από τις δεσμεύσεις της βάσει της πυρηνικής συμφωνίας που υπέγραψε με τους δυτικούς ήταν το ελαφρύτερο μέτρο που μπορούσε να λάβει μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την συμφωνία αυτή και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, δήλωσε νωρίτερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο Ροχανί πρόσθεσε εξάλλου ότι δεν θα διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ υπό συνθήκες πίεσης.

Η Τεχεράνη προτίθεται να φέρει εις πέρας την απειλή της για τον εμπλουτισμό ουρανίου σε υψηλότερο επίπεδο αν η Ευρώπη δεν κάνει κάτι, υπογράμμισε επίσης ο εκπρόσωπος Μπεχρούζ Καμαλβαντί, προχωρώντας στην κίνηση αυτή με την οποία παραβιάζονται οι όροι της πυρηνικής συμφωνίας με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

«Η ιρανική διορία δύο μηνών προς τους άλλους υπογράφοντες της πυρηνικής συμφωνίας δεν μπορεί να παραταθεί και η δεύτερη φάση θα εφαρμοστεί ακριβώς όπως έχει προγραμματιστεί», είπε.

Την ίδια ώρα ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Αλί Σαμχανί, σημείωσε αναφερόμενος στις ΗΠΑ ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα σε αυτές και το Ιράν.

Μετά τις επιθέσεις την περασμένη εβδομάδα σε δύο δεξαμενόπλοια κοντά στον Κόλπο, αυξήθηκαν οι ανησυχίες για μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον επέρριψε την ευθύνη στην Τεχεράνη για τις επιθέσεις αυτές, ενώ το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη ή ανάμειξη.

 «Δεν θα υπάρξει μια στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στο Ιράν και την Αμερική καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος για πόλεμο. Η διατύπωση κατηγοριών κατά άλλων χωρών έχει γίνει συνηθισμένη πρακτική των αξιωματούχων των ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να ασκήσουν πιέσεις σε άλλες χώρες», πρόσθεσε ο Σαμχανί.

Δεν αποκλείουν τον κίνδυνο πολέμου Παρίσι και Βερολίνο

Η Γαλλία και η Γερμανία θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να περιοριστούν οι εντάσεις με το Ιράν, αλλά ο χρόνος εξαντλείται και δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος ενός πολέμου, δήλωσαν, στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών από το Παρίσι.

«Θέλουμε να ενώσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να αρχίσει μια διαδικασία αποκλιμάκωσης», σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους έπειτα από υπουργικό συμβούλιο στο Παρίσι.

«Εξακολουθεί να υπάρχει κάποιο χρονικό περιθώριο και ελπίζουμε ότι όλοι οι παράγοντες θα επιδείξουν μεγαλύτερη ηρεμία. Εξακολουθεί να υπάρχει χρόνος, αλλά λίγος χρόνος», πρόσθεσε.

Διπλωμάτες δήλωσαν χθες Τρίτη στο Reuters ότι η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, γνωστές ως Ε3, σχεδιάζουν να δώσουν μια νέα ώθηση ώστε να παραμείνει το Ιράν δεσμευμένο στην πυρηνική συμφωνία του 2015, παρά την απειλή της Τεχεράνης να παραιτηθεί από μια από τις βασικές δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας, αλλά μπορεί να φτάνουν προς το τέλος της διπλωματικής αυτής οδού που πήραν πριν από περισσότερα από 15 χρόνια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ο οποίος παρευρέθηκε στο γαλλικό υπουργικό συμβούλιο, πρόσθεσε απηχώντας τα σχόλια του Γάλλου ομολόγου του ότι ”ο κίνδυνος ενός πολέμου στον Κόλπο δεν έχει αποσοβηθεί».

«Χρειάζεται να κάνουμε τα πάντα ώστε να μην φτάσουμε σε αυτό. Γι‘αυτό μιλάμε σε όλες τις πλευρές. Πήγα στο Ιράν και επίσης μιλάμε και με τους Αμερικανούς. Χρειάζεται να υπάρξει αποκλιμάκωση μέσω του διαλόγου. Είναι η ώρα του ‘η διπλωματία πρώτα’ και αυτό έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε», πρόσθεσε ο Μάας.

Οι χώρες της Ε3 ασκούν πιέσεις για να συνεχίσει να ισχύει η συμφωνία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν μετά τη μονομερή απόσυρση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από αυτήν πέρυσι και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τεχεράνη.

Ο Λεντριάν σημείωσε επίσης ότι η απειλή του Ιράν να παραιτηθεί από τη δέσμευσή του βάσει της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 όσον αφορά το όριο των αποθεμάτων του σε εξαφθοριούχο ουράνιο εντός 10 ημερών είναι πολύ ανησυχητική και δεν είναι προς το συμφέρον της Τεχεράνης, αλλά επέρριψε επίσης ευθύνες και στις ΗΠΑ.

«Θεωρούμε επίσης ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία δεν είναι καλή και ότι η εκστρατεία τους άσκησης των μέγιστων πιέσεων συμβάλλει στις εντάσεις», κατέληξε.

Η Τεχεράνη προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι αν δεν κάνουν κάτι για να αντισταθμίσουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στον πετρελαϊκό της τομέα έως τις 8 Ιουλίου θα αρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε υψηλότερο επίπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ