Επαληθεύθηκαν οι φόβοι: Η βία έφερε βία

Γεγονότα θλιβερά, που ακολούθησαν το επίσης θλιβερό περιστατικό της Κυριακής.
Επεισόδια στη Νέα Σμύρνη μετά το τέλος της πορείας
Επεισόδια στη Νέα Σμύρνη μετά το τέλος της πορείας
Eurokinissi

Ο φόβος όλων για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην αστυνομική βία ήταν να μην υπάρχει θύμα στη Νέα Σμύρνη και δυστυχώς επαληθεύθηκε. Ένας νεαρός αστυνομικός, ο οποίος υπηρετεί στην Ομάδα ΔΡΑΣΗ, νοσηλεύεται με τραύματα στο κεφάλι, ευτυχώς όμως χωρίς εσωτερική αιμορραγία, όπως έδειξε η αξονική τομογραφία, στην οποία υπεβλήθη αργά το βράδυ της Τρίτης στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται.

Λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα ξεκίνησε ο κόσμος να συγκεντρώνεται στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης. Ένα πλήθος ανομοιογενές. Εκατοντάδες οικογένειες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, κάτοικοι όχι μόνο της περιοχής, αλλά και από τους όμορους δήμους. Μαζί με αυτούς και εκατοντάδες χούλιγκαν, τους οποίους μάλιστα απαθανάτισε ο φακός να κρατούν στα χέρια μαδέρια και μπετόβεργες.

Ο μεγαλύτερος όγκος των διαδηλωτών, λίγο πριν από τις επτά το απόγευμα, αναχώρησε από την πλατεία και πραγματοποίησε πορεία, σχηματίζοντας ένα νοητό «Π» προς το αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Μόλις πλησίασαν το κτίριο, περίπου τριακόσια άτομα έτρεξαν προς τον αστυνομικό φραγμό και ξεκίνησαν να εκσφενδονίζουν βόμβες μολότοφ, πέτρες, ξύλα. Το μέρος θύμιζε εμπόλεμη κατάσταση για αρκετή ώρα, με τους αστυνομικούς να χρησιμοποιούν χημικά, βομβίδες κρότου – λάμψης και την υδροφόρα της ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να απωθήσουν τους επιτιθέμενους.

Οι διαδηλωτές χωρίζονται σε ομάδες και ξεκίνησε κλεφτοπόλεμος στα στενά της περιοχής. Στην οδό Πλαστήρα μία Ομάδα ΔΡΑΣΗ έκανε την εμφάνισή της ανάμεσα στο πλήθος και εκεί δέχθηκαν τη δολοφονική επίθεση. Με μία αστραπιαία κίνηση ένας νεαρός κατάφερε να ρίξει κάτω από το δίκυκλο έναν ένστολο και μέσα σε ελάχιστο χρόνο γύρω από τον αστυνομικό προσέγγισαν περισσότερα από δέκα άτομα, που τον χτυπούσαν με κάθε τρόπο και μέσο. Σε εκείνο το χρονικό σημείο η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο.

Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ είχαν σχηματίσει την εικόνα ώρα νωρίτερα. Γνώριζαν πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση και από τις δεκάδες μολότοφ, που εντόπισαν μοτοσικλετιστές της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ πριν από τη συγκέντρωση και βλέποντας στο κέντρο επιχειρήσεων εικόνα σε ζωντανή σύνδεση από τους χούλιγκαν με τις μπετόβεργες, τις κουκούλες και τα κράνη. Δεν γνώριζαν, όμως, πού και ποιον θα χτυπούσαν.

Γεγονότα θλιβερά, που ακολούθησαν το επίσης θλιβερό περιστατικό της Κυριακής, όταν ένστολοι ξυλοκόπησαν έναν άνδρα στην περιοχή. Αυτό το αδικαιολόγητο λάθος της Κυριακής εκμεταλλεύτηκαν και όλοι εκείνοι, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση, με σκοπό να προκαλέσουν επεισόδια. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτοί ήθελαν νεκρό έναν αστυνομικό.