ΔΙΕΘΝΕΣ
03/04/2019 14:38 EEST | Updated 03/04/2019 14:40 EEST

Επανακαταμέτρηση ψήφων στην Κωνσταντινούπολη και ξύλο σε εκλογικό τμήμα

Δεκτό το αίτημα του κόμματος του Ερντογάν, που έχασε την Πόλη.

ASSOCIATED PRESS
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από το κτήριο όπου στεγάζεται η  Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή.

Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Τουρκίας (YSK) θα προχωρήσει στην επανακαταμέτρηση των ψήφων σε οκτώ εκλογικές περιφέρειες της Τουρκίας μετά τις ενστάσεις που υπέβαλαν από το κυβερνών κόμμα του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ΑΚΡ.

Σημειώνεται πως το ΑΚΡ για πρώτη φορά κατά τα χρόνια της παντοδυναμίας του Ερντογάν έχασε την Κωνσταντινούπολη στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, αφού βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν ο υποψήφιος του κυβερνώντος  κόμματος και πρώτην πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ ηττήθηκε. Ο αντίπαλός του από το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης, CHΡ Εκρέμ Ιμάνογλου προηγείτο με 48,79% έναντι 48,51%. Η διαφορά σε ψήφος ήταν 23.836. 

Daily Sabah/ Anadolu

Σημειώνεται πως το CHP προσέφυγε κατά του αιτήματος του κυβερνώντος κόμματος αλλά όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Επιτροπής, Σαντί Γκιουβέν η προσφυγή απορρίφθηκε. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Γκουβέν δήλωσε ότι η επανακαταμέτρηση θα επικεντρωθεί κυρίως στις άκυρες ψήφους, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. 

Οι προσφυγές στην Επιτροπή, όπως ανaφέρει το Reuters, συνεχίζονται. 

Στο μεταξύ η απόφαση για απόφαση για επανακαταμέτρηση των ψήφων προκαλεί εντάσεις στην Κωνσταντινούπολη. Την Τρίτη σε εκλογικό κέντρο στην περιοχή Ισκιντάρ όπου βάζει το αιτήματος του ΑΚΡ θα ξεκινούσε η διαδικασία της επανακαταμέτρησης ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος και της αντιπολίτευσης συγκρούστηκαν.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Sputnik, ψηφοφόροι ήρθαν στα χέρια και στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί οι οποίοι αναγκάστηκαν να πυροβολήσουν στον αέρα για να καταφέρουν να διαλύσουν το πλήθος. 

Στο σχετικό βίντεο, το μένος των συγκεντρωμένων φαίνεται να στρέφεται κυρίως κατά ενός ατόμου το οποίο δεκάδες συγκεντρωμένοι το γρονθοκοπούν και το κλοτσούν αλύπητα. Άλλοι ανταλλάζουν σπρωξίδια και κάποιοι έχουν ανέβει πάνω σε καπό αυτοκινήτων.