Υπερδνειστερία: Ποια είναι η περιοχή που ανεβαίνουν οι εντάσεις και πώς συνδέεται με την Ουκρανία

Γιατί αναδύεται ως πιθανό νέο σημείο ανάφλεξης του πολέμου.
via Associated Press

Η ένταση αυξάνεται στην αποσχισθείσα Υπερδνειστερία, περιοχή της Μολδαβίας δίπλα στην Ουκρανία, όπου οι αρχές λένε ότι εκρήξεις έπληξαν ραδιοιστούς και τα κεντρικά γραφεία της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας μέσα σε 24 ώρες.

Η περιοχή αναδύεται ως πιθανό νέο σημείο ανάφλεξης του πολέμου στην Ουκρανία και υπάρχουν σοβαροί λόγοι για αυτό.

Η κυρίως ρωσόφωνη περιοχή αποσχίστηκε από την τότε Σοβιετική Μολδαβία το 1990. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991, οι φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν έναν αιματηρό πόλεμο με τις κυβερνητικές δυνάμεις της χώρας.

Η Ρωσία, η οποία είχε ήδη στρατεύματα εκεί, βοήθησε να τερματιστεί η μάχη και η περιοχή έγινε μια από τις πολλές «παγωμένες συγκρούσεις» στην πρώην σοβιετική περιοχή.

Volokin Yevgeny via Reuters

Η Υπερδνειστερία είναι φτωχή και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό αέριο. Πήρε το όνομά της από τον ποταμό Δνείστερο, που την χωρίζει από την υπόλοιπη Μολδαβία.

Εχει δικό της νόμισμα και στρατό, περίπου 7.500 άτομα. Η Σερίφ, από την κύρια πόλη της περιοχής Τιρασπόλ, είναι γνωστή ποδοσφαιρική ομάδα της περιοχής, η οποία κέρδισε τη Ρεάλ Μαδρίτης στους ομίλους του Champions League πέρυσι.

Καμία χώρα δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της επικράτειας, η οποία βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Ουκρανίας και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το σοβιετικό κομμουνιστικό σφυροδρέπανο ως κρατικό έμβλημα.

Gleb Garanich via Reuters

Περίπου 420.000 άνθρωποι ζουν στην περιοχή και μερικοί άνθρωποι έχουν περισσότερα από ένα διαβατήρια. Περίπου 220.000 έχουν μολδαβική υπηκοότητα, 240.000 έχουν ρωσική υπηκοότητα και 130.000 έχουν ουκρανική υπηκοότητα.

Η Μόσχα διατηρεί 1.500 ειρηνευτικές δυνάμεις στην επικράτεια της Υπερδνειστερίας καθώς και 1.400 στρατιώτες που φρουρούν μια τεράστια αποθήκη όπλων, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η παρουσία ρωσικών στρατευμάτων έχει εγείρει φόβους ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την Υπερδνειστερία ως σημείο εκτόξευσης επιθέσεων στη δυτική Ουκρανία, την ώρα που το Κίεβο προσπαθεί να αποκρούσει τη νέα επίθεση της Μόσχας στα ανατολικά.

Στις 23 Απριλίου, ένας ανώτερος Ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος είπε ότι η δεύτερη φάση αυτού που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» περιελάμβανε ένα σχέδιο για τον πλήρη έλεγχο της νότιας Ουκρανίας και τη βελτίωση της πρόσβασής της στην Υπερδνειστερία.

Η Ρωσία έχει ήδη τον έλεγχο περιοχών του νότου της Ουκρανίας, αλλά για να φτάσει στην Υπερδνειστερία θα πρέπει να περάσει από το Μικολάιβ και την Οδησσό, μεγάλες πόλεις που αντιστέκονται σθεναρά και για την ώρα παραμένουν στα χέρια της Ουκρανίας.

Ουκρανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να πραγματοποιήσει προβοκατόρικες επιθέσεις στην περιοχή - σχεδιασμένες για να μοιάζουν σαν να τις διέπραξε κάποιος άλλος, αλλά στην ουσία οργανωμένες από την ίδια τη Ρωσία - που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πρόσχημα για ρωσική στρατιωτική δράση στην Υπερδνειστερία.

Οι αυτονομιστικές αρχές δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι αρκετές εκρήξεις έθεσαν εκτός λειτουργίας δύο κεραίες ραδιοφώνου που μετέδιδαν στα ρωσικά και έπληξαν το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας. Είπαν, επίσης, ότι υπήρξε άλλη μια επίθεση σε στρατιωτική μονάδα. Οι αυτονομιστές έχουν κατηγορήσει για αυτά τα επεισόδια την Ουκρανία, η οποία αρνείται οποιαδήποτε σχέση.

via Associated Press

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχία την Τρίτη για την κατάσταση στην Υπερδνειστερία και καταδίκασε τις ρωσικές απόπειρες, όπως είπε, να σύρουν κι αυτή την περιοχή στον πόλεμο.

Οι αρχές της Μολδαβίας βρίσκονται σε συναγερμό, φοβούμενες πάντα το σενάριο της επιδείνωσης της ασφάλειας στην Υπερδνειστερία.

Την Τρίτη, η πρόεδρος της Μολδαβίας είπε ότι οι επιθέσεις ήταν μια προσπάθεια φιλοπολεμικών φατριών να τονώσουν τις εντάσεις.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ανησυχεί σοβαρά για τις εξελίξεις στην Υπερδνειστερία, αλλά το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε ότι η Μόσχα θέλει να αποφύγει ένα σενάριο στο οποίο θα πρέπει να παρέμβει στην περιοχή.

Δημοφιλή