ΥΠΕΣ Κοσόβου: Η Σερβία στοχεύει να αποσταθεροποιήσει τη χώρα με την στήριξη της Ρωσίας

Η Σερβία αρνείται τους ισχυρισμούς και υποστηρίζει ότι θέλει απλώς να προστατεύσει τη μειονότητά της στην περιοχή.
Μέλη των Ιταλικών Καραμπινιέρων, μέρος της ειρηνευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, φρουρούν στη γέφυρα του ποταμού Ιμπαρ, στην εθνικά διχασμένη πόλη Μιτρόβιτσα, Κόσοβο, 27 Δεκεμβρίου 2022. REUTERS/Florion Goga
Μέλη των Ιταλικών Καραμπινιέρων, μέρος της ειρηνευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, φρουρούν στη γέφυρα του ποταμού Ιμπαρ, στην εθνικά διχασμένη πόλη Μιτρόβιτσα, Κόσοβο, 27 Δεκεμβρίου 2022. REUTERS/Florion Goga
Florion Goga via Reuters

Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου, Ζελάλ Σβέτσλα δήλωσε την Τρίτη ότι η Σερβία, υπό την επιρροή της Ρωσίας, στοχεύει να αποσταθεροποιήσει το Κοσσυφοπέδιο υποστηρίζοντας τη σερβική μειονότητα στο βορρά, η οποία έχει κλείσει δρόμους με οδοφράγματα και διαδηλώνει εδώ και τρεις εβδομάδες σχεδόν.

Οι Σέρβοι στην εθνοτικά διχασμένη πόλη Μιτρόβιτσα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, έστησαν νέα οδοφράγματα την Τρίτη, ώρες αφότου η Σερβία ανακοίνωσε ότι έθεσε τον στρατό της σε ύψιστο συναγερμό μετά από εβδομάδες κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.

«Είναι ακριβώς η Σερβία, επηρεασμένη από τη Ρωσία, που έχει θέσει τον στρατό της σε ύψιστο συναγερμό και διατάσσει την ανέγερση νέων οδοφραγμάτων, προκειμένου να δικαιολογήσει και να προστατεύσει τις εγκληματικές ομάδες που τρομοκρατούν... πολίτες σερβικής εθνικότητας που ζουν στο Κόσοβο» ανέφερε ο Σβέτσλα σε δήλωσή του.

Η Σερβία αρνείται τους ισχυρισμούς ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και υποστηρίζει ότι θέλει απλώς να προστατεύσει τη μειονότητά της εκεί. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε την Τρίτη ότι η Σερβία «θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ειρήνη και να αναζητά συμβιβαστικές λύσεις».

Το Κόσοβο με την πλειοψηφία των κατοικών του αλβανικής εθνικότητας, κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 με την υποστήριξη της Δύσης, μετά τον πόλεμο του 1998-1999 στον οποίο το ΝΑΤΟ παρενέβη για να προστατεύσει τους Αλβανούς πολίτες.

Δεν αποτελεί μέλος των Ηνωμένων Εθνών και πέντε κράτη της ΕΕ - η χώρας μας, η Κύρπς, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Ισπανία- αρνούνται να το αναγνωρίσουν ως ανεξάρτητο κράτος.