Επίθεση στη Δυτική Όχθη επισκιάζει τις συνομιλίες Ισραήλ-Παλαιστινίων

Δύο Ισραηλινοί τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, σε επίθεση στη Δυτική Όχθη.
JAAFAR ASHTIYEH via Getty Images

Δύο Ισραηλινοί τραυματίστηκαν την Κυριακή από σφαίρες, εκ των οποίων ένας σοβαρά, στη Χουάρα, μια παλαιστινιακή πόλη στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσε η Magen David (Mada), το ισραηλινό αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού.

Σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι “ένας τρομοκράτης άνοιξε πυρ εναντίον ισραηλινού οχήματος, πλήττοντας δύο αμάχους” στη Χουάρα.

Επί τόπου “εντοπίσαμε δύο τραυματίες, εκ των οποίων έναν σε σοβαρή κατάσταση, με τραύματα στο πάνω μέρος του κορμού, και μία γυναίκα σε κατάσταση πανικού. Τους προσφέραμε τις πρώτες βοήθεια και απομακρύνθηκαν με ασθενοφόρο”, σημείωσε ένας από τους διασώστες, ο Τομέρ Φέιν, σε βίντεο που ανήρτησε η Mada.

Σύμφωνα με τον στρατό, ο δράστης συνελήφθη, αφού “στρατιώτες (…) και ένας από τους δύο τραυματισμένους πολίτες απάντησαν ρίχνοντας πραγματικές σφαίρες εναντίον του και τραυματίζοντάς τον”.

Ισραήλ και Παλαιστινιακή Αρχή συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν ”μηχανισμό” για τον περιορισμό της βίας

Το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που η Αίγυπτος φιλοξενούσε την Κυριακή ισραηλινούς και παλαιστίνιους αξιωματούχους στο θέρετρο του Σαρμ ελ-Σέιχ, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας, η οποία υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και την Ιορδανία, για να περιοριστεί το κύμα βίας στη Δυτική Όχθη ενόψει του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού.

Το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό προκειμένου να περιοριστεί η βία, με στόχο να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση στη Δυτική Όχθη ενόψει του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού, που ξεκινά αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Σε ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν μετά τη συνάντηση αυτή, στην οποία παρέστησαν αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, οι δύο πλευρές υπογράμμισαν ότι είναι αναγκαίο τόσο οι Παλαιστίνιοι όσοι και οι Ισραηλινοί να αποτρέψουν ενέργειες που θα μπορούσαν να διαταράξουν την ιερότητα των Ιερών Τόπων στην Ιερουσαλήμ στη διάρκεια του Ραμαζανιου.

Παράλληλα οι δύο πλευρές επανέλαβαν την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση και επαναβεβαίωσαν τις δεσμεύσεις που έλαβαν σε προηγούμενη συνάντησή τους στην Ακάμπα τον Φεβρουάριο. Αυτές περιελάμβαναν τη δέσμευση των Ισραηλινών να αναστείλουν για τέσσερις μήνες τις συζητήσεις για την ανέγερση νέων κατοικιών τους εβραϊκούς οικισμούς και να σταματήσουν για έξι μήνες την έκδοση αδειών για οικισμούς που έχουν ανεγερθεί χωρίς άδεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-dpa

Δημοφιλή