Ερχονται τρία υδρογονοκίνητα λεωφορεία στην Αθήνα

Συνεχίζεται η δοκιμαστική χρήση υδρογόνου στις Δημόσιες Αστικές Συγκοινωνίες.
paterakis niki

Χθες είχα την ευκαιρία να επιβιβαστώ στο μοναδικό υδρογονοκίνητο λεωφορείο το οποίο κυκλοφορεί πιλοτικά στην Αθήνα και μάλιστα μεταφέρει δωρεάν τους επιβάτες στην κυκλική διαδρομή Άνω Πατήσια – Ζάππειο.

Το Urbino 12 Hydrogen, το πρώτο λεωφορείο υδρογόνου, που παραχώρησε η Solaris Hellas A.Ε. για δοκιμή στις Δημόσιες Οδικές Συγκοινωνίες, θα τροφοδοτείται με υδρογόνο που θα μεταφέρεται με βυτίο από τις εγκαταστάσεις της Motor Oil, η οποία μπήκε δυναμικά στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ σύντομα η Ο.ΣΥ. Α.Ε. θα προμηθευτεί 3 τέτοια υδρογονοκίνητα λεωφορεία, μέσω του χρηματοδοτούμενους προγράμματος της Ε.Ε. «HORIZON».

Σημειώνω επίσης ότι τα τελευταία 4 χρόνια η Ο.Σ.Υ. δοκιμάζει και ηλεκτρικά λεωφορεία, καθώς έχουν προχωρήσει οι διαγωνισμοί, με μια σύμβαση να βρίσκεται προς έλεγχο στο Ελεγκτικό Συμβούλιο και την άλλη να προχωρά σύντομα στην ίδια οδό.

paterakis niki

«Αρχίσαμε τη δοκιμή υδρογονοκίνητων λεωφορείων προκειμένου να διαπιστώσουμε τη συμπεριφορά τους στις συνθήκες της ελληνικής πραγματικότητας, αλλά και για να εξετάσουμε τον τρόπο προετοιμασίας των εγκαταστάσεών μας για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της υδρογονοκίνησης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ο.ΣΥ. Α.Ε. Στέφανος Αγιάσογλου.

Επισημαίνοντας ότι «Το μέλλον στις μεταφορές είναι το υδρογόνο και πάνω στο όχημα που δοκιμάσαμε ενδεχομένως να στηριχθεί το μέλλον των οδικών συγκοινωνιών». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι: «Η πιλοτική λειτουργία λεωφορείων υδρογόνου είναι σημαντική γιατί -όπως έχει αποδειχθεί και από τις αντίστοιχες δοκιμές ηλεκτροκίνητων οχημάτων- οδηγεί και στην αναδιοργάνωση των αμαξοστασίων μας καθιστώντας την ΟΣΥ ΑΕ μια σύγχρονη Εταιρεία, αντίστοιχη με αυτές προηγμένων χωρών».

Η τεχνολογία της υδρογονοκίνησης, η οποία «εφαρμόζεται στην Solaris από το 2015», όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτου, έχει μηδέν αποτύπωμα στο περιβάλλον .

Ο.Σ.Υ. Α.Ε.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Urbino 12 Hydrogen

Ανήκει στην τυπική κατηγορία 12-μετρων αστικών χαμηλοδάπεδων οχημάτων, μπορεί να μεταφέρει έως 37 καθήμενους επιβάτες και διαθέτει:

Τρεις δίφυλλες θύρες εισόδου και ηλεκτρική ράμπα στη μεσαία θύρα για τη διευκόλυνση επιβίβασης-αποβίβασης ΑΜΕΑ, καμπίνα με σύστημα βεβιασμένου αερισμού, αντλία θερμότητας και θερμαντικά σώματα, ανατομικά καθίσματα, εσωτερικό φωτισμό με σώματα LED ρυθμιζόμενης έντασης και σύστημα επιγονάτισης για τη διευκόλυνση της εισόδου-εξόδου των επιβατών.

Το σύστημα πρόωσης του λεωφορείου είναι τεχνολογίας κυψέλης καυσίμου (hydrogen fuel cell) και το σύστημα μετάδοσης της κίνησης αποτελείται από δύο ηλεκτροκινητήρες ενσωματωμένους επί τροχών στον οπίσθιο άξονα του οχήματος.

Η καμπίνα του οδηγού διαθέτει διατάξεις αυτόματου ελέγχου τελευταίας γενιάς όπως το σύστημα ECAS για τη ρύθμιση των αναρτήσεων και το σύστημα EBS για το φρενάρισμα και την ευστάθεια.

Δημοφιλή