Ερευνα: Οι Αμερικανοί αφυπνίστηκαν όταν ο Τομ Χανκς νόσησε από κορονοϊό

«Το δημόσιο πρόσωπο της 'διπλανής πόρτας' που μπήκε από μόνο του σε καραντίνα».
11 Μαρτίου, 2020. Ο Τομ Χανκς και η Ρίτα Γουίλσον μόλις έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό.
11 Μαρτίου, 2020. Ο Τομ Χανκς και η Ρίτα Γουίλσον μόλις έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό.
zz/KGC-143/STAR MAX/IPx

Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το κρατικό πανεπιστήμιο της πολιτείας της Πενσιλβάνια (Penn State), διαπίστωσε ότι η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ αντιμετώπισε την πανδημία του κορονοϊού και τον ιό τον ίδιο, πολύ πιο σοβαρά, από την ημέρα που ο γνωστός ηθοποιός Τομ Χανκς διαγνώσθηκε με την νόσο.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο στο επιστημονικό περιοδικό Health Communications και έγινε σε δείγμα 628 ανθρώπων εξέτασε την συμπεριφορά - αντιμετώπιση που έδειξαν στο ιό όταν έμαθαν πως ο Τομ Χανκς βρέθηκε θετικός τον Μάρτιο του 2020. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 98% όσων συμμετείχαν, είχαν διαβάσει στις αναρτήσεις του για το πως εκείνος και η γυναίκα του Ρίτα Γουίλσον, είχαν προσβληθεί από τον Covid-19.

Από αυτούς οι μισοί αποκάλυψαν πως η άποψη τους για τον ιό άλλαξε αμέσως μετά, αναγνωρίζοντας πως ήταν μία πολύ σοβαρή απειλή για την υγεία, ενώ κάποιοι πανικοβλήθηκαν από το γεγονός πως «αφού κάποιος που είναι πλούσιος και έχει την απαραίτητη προστασία μπορεί να νοσήσει, τότε αυτό μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε».

Όπως αναφέρει η έρευνα, σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι ο Τομ Χανκς είναι διάσημος και άνθρωπος «της διπλανής πόρτας», σε συνδυασμό με το γεγονός πως μπήκε μόνος του σε καραντίνα.

«Δεν είχε να κάνει τόσο με το γεγονός ότι ο Τομ Χανκς νόσησε, όσο με το ότι ένα δημόσιο πρόσωπο της ‘διπλανής πόρτας’ μπήκε από μόνο του σε καραντίνα. Αυτό οδήγησε πολλούς να καταλάβουν πως μπορεί να συμβεί είτε στην οικογένεια του ακόμα και στο φιλικό του περιβάλλον».

Η μελέτη καταλήγει ότι προβεβλημένα πρόσωπα είναι τα ιδανικά για εκστρατείες που έχουν στο επίκεντρο την καταπολέμηση ασθενειών αφού μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

«Η έρευνα έδειξε ότι οι αξιωματούχοι της Δημόσιας Υγείας, μπορούν να βασιστούν σε διάσημα πρόσωπα προκειμένου να αφυπνίσουν την κοινωνία σε πολύ σοβαρά θέματα», είπε σε ανακοίνωση Τύπου, η εκ των βασικών ερευνητών της μελέτης, Τζέσικα Μίρικ.

Δημοφιλή