Έρευνα: Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Όπως το άσπρο ψωμί, τα ζυμαρικά και τα γλυκά.
|
Dzevoniia via Getty Images

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μεταποιημένα τρόφιμα γεμάτα ζάχαρη, λίπος και αλάτι κάνουν κακό στην υγεία μας.

Ωστόσο, νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως το άσπρο ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και τα αρτοσκευάσματα θα μπορούσαν να παίξουν μεγάλο ρόλο σε χρόνιες ασθένειες, ανεξάρτητα από το την υπόλοιπη διατροφή μας.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The BMJ» του British Medical Association, την Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου, η κατανάλωση πολλών εξευγενισμένων κόκκων συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρόωρο θάνατο.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 137.130 ενηλίκων από 21 διαφορετικές χώρες, από το κέντρο ερευνών Σεντ Τζον, (St. John’s Research Institute), στην Ινδία σε συνεργασία με περισσότερα από δώδεκα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, που συνέλεξαν δεδομένα για τα δημογραφικά στοιχεία, τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές τους συνήθειες. Στην συνέχεια και για μία δεκαετία συνέκριναν τα στοιχεία αυτά σε συνάρτηση με τα αποτελέσμα στην υγεία.

Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν επτά έως δέκα φέτες λευκού ψωμιού την ημέρα (ή παρόμοια ποσότητα εξευγενισμένων υδατανθράκων), είχαν 33% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο και 27% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης, από εκείνους που έτρωγαν λιγότερο από μία μερίδα την ημέρα.

Όμως δεν συνδέονταν όλοι οι υδατάνθρακες με κινδύνους για την υγεία. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως και λευκό ρύζι δεν είχαν υψηλότερο κίνδυνο παθήσεων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αποτελέσματα δείχνουν ότι βελτιώνοντας την ποιότητα των υδατανθράκων θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να έχουμε μια πιο υγιεινή διατροφή.

Οι εξευγενισμένοι κόκκοι έχουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά και μεγαλύτερη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Αυτά τα ευρήματα έρχονται να επαληθεύσουν μια προηγούμενη μελέτη από τους ερευνητές στο Ινστιτούτο Έρευνας Πληθυσμού του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ στον Καναδά (Population Health Research Institute at McMaster University), με επικεφαλής την Μασίντ Ντεχάν, που διαπίστωσαν ότι η υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων συνολικά, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τώρα η τελευταία έρευνα προχωρά ακόμη περισσότερο, διευκρινίζοντας ότι τρόφιμα όπως το άσπρο ψωμί, τα αρτοσκευάσματα, τα κράκερ και τα ζυμαρικά αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία, σε σύγκριση με τις τροφές ολικής αλέσεως.

«Δεν μας εξέπληξε το γεγονός ότι η υψηλή κατανάλωση εξευγενισμένων κόκκων έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία», εξηγεί η Μασίντ Ντεχάν.

Αυτό συμβαίνει επειδή η διαδικασία επεξεργασίας αφαιρεί τμήματα του κόκκου που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων ινών, λιπαρών οξέων και ωφέλιμων φυτικών ενώσεων που ονομάζονται φυτοχημικά.

Κάτι που μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα πιο γρήγορα από τον αντίστοιχο ολόκληρο κόκκο. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να δημιουργήσει υπερισσότερη ινσουλίνη και τελικά να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως δυσλειτουργία στον μεταβολισμό και περισσότερο λίπος στην κοιλιά. Αμφότεροι, παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Το άσπρο ρύζι μπορεί να διαφέρει από άλλους εξευγενισμένους κόκκους

Παράλληλα οι ερευνητές σε αυτήν τη μελέτη διαπίστωσαν ότι το λευκό ρύζι δεν σχετίζεται με τους ίδιους κινδύνους για την υγεία με άλλους εξευγενισμένους κόκκους.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που έχουν δείξει ότι το άσπρο ρύζι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο ασθενειών όπως ο διαβήτης.

Όπως παρατηρεί η Μασίντ Ντεχάν, οι προηγούμενες μελέτες δεν λαμβάνουν υπόψιν τους διαφορετικούς πληθυσμούς όπου το ρύζι είναι βασική τροφή ούτε τα διαφορετικά είδη άσπρου ρυζιού στην κάθε χώρα, όπως και στον τρόπο παρασκευής τους.

Σε αυτήν την μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια για συγκεκριμένες χώρες, ακόμη και για συγκεκριμένες περιοχές, προκειμένου να αξιολογήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την παρουσία άσπρου ρυζιού στην διατροφή των συμμετεχόντων και τι αποτελέσματα μπορεί να είχε στην υγεία.

Οι εξευγενισμένοι κόκκοι είναι φθηνότεροι από άλλες υγιεινές τροφές

Η Μασίντ Ντεχάν εργάζεται επί του παρόντος σε μια έρευνα για υπερπεξεργασμένα τρόφιμα και τα αποτελέσματα στην υγεία, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε.

Προς το παρόν, η μεγαλύτερη πρόκληση με αυτήν την έρευνα είναι να βρούμε πώς να την εφαρμόσουμε. Οι διατροφικές οδηγίες βασίζονται συχνά σε δεδομένα από χώρες με υψηλό εισόδημα, σύμφωνα με την Μασίντ Ντεχάν. Υποστηρίζει άλλωστε, πως αν θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να βελτιώσουν την ποιότητα των υδατανθράκων που τρώνε, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτές τις επιλογές τροφίμων.

«Οι εξευγενισμένοι κόκκοι είναι φθηνότεροι και όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να αγοράσουν ολόκληρους κόκκους, καθώς πρέπει να επιβιώσουν, πρέπει και να βρουν και κάτι να φάνε. Αυτό είναι το σημείο όπου πρέπει να συμμετέχουν οι κυβερνητικοί και δημόσιοι οργανισμοί υγείας».

Πηγή: Insider.com

Προτείνετε μια διόρθωση