Ερευνα που προβληματίζει: Οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν ΚΑΡΠΑ σε δημόσιους χώρους

Ποιοι είναι οι πιθανοί λόγοι που συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Sutthichai Supapornpasupad via Getty Images

Οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν ΚΑΡΠΑ (καρδιοπνευμονική ανάνηψη) σε σχέση με τους άνδρες, εάν πάθουν καρδιακή ανακοπή σε δημόσιο χώρο, σύμφωνα με νέα μελέτη Καναδών ερευνητών.

Συγκεκριμένα εξέτασαν 39.000 περιπτώσεις καρδιακών ανακοπών που έλαβαν χώρα έξω από νοσοκομείο από το 2005 εως το 2015 στον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Διαπίστωσαν ότι μόνο το 54% των ανθρώπων που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή σε δημόσιο χώρο έλαβαν ΚΑΡΠΑ και οι γυναίκες είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να λάβουν ΚΑΡΠΑ σε σύγκριση με τους άνδρες. Ωστόσο, σε σπίτια και άλλους ιδιωτικούς χώρους το φύλο δεν φάνηκε να συνδέεται με το αν ένα άτομο έλαβε ΚΑΡΠΑ ή όχι.

Με κάθε αύξηση ηλικίας 10 ετών, οι γυναίκες είχαν 3% λιγότερες πιθανότητες ανάνηψης, ενώ οι άνδρες είχαν περίπου 9% λιγότερες πιθανότητες.

izusek via Getty Images

Ο Δρ Αλέξις Κορνόιερ από το Νοσοκομείο Σάκρε Κερ του Μόντρεαλ στον Καναδά, δήλωσε: «Δεν γνωρίζουμε γιατί συμβαίνει αυτό - θα μπορούσε να είναι επειδή οι άνθρωποι ανησυχούν μήπως βλάψουν ή αγγίξουν τις γυναίκες ή γιατί πιστεύουν ότι μια γυναίκα είναι λιγότερο πιθανό να πάθει καρδιακή ανακοπή.

«Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όταν κάποιος είναι αναίσθητος και δεν αναπνέει σωστά, εκτός από την κλήση ασθενοφόρου, οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να κάνουν ΚΑΡΠΑ - αυτό θα δώσει στον ασθενή πολύ περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης και ανάκαμψης.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι γυναίκες που παθαίνουν καρδιακή ανακοπή έχουν λιγότερες πιθανότητες να τους κάνουν ΚΑΡΠΑ σε σύγκριση με τους άνδρες, ειδικά εάν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λαμβάνει χώρα δημόσια».

Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα για την Καρδιά (BHF), υπάρχουν περισσότερες από 30. 000 εξωνοσοκομειακές καρδιακές ανακοπές στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο, με λιγότερους από έναν στους δέκα ανθρώπους να επιβιώνουν.

Το NHS λέει ότι όποιος επιχειρεί ΚΑΡΠΑ θα πρέπει να πιέσει προς τα κάτω το στήθος κάποιου, που είναι αναίσθητος και δεν αναπνέει κανονικά, κατά 5 έως 6 εκατοστά με ρυθμό 100 έως 120 φορές το λεπτό μέχρι να φτάσει ένα ασθενοφόρο. Μετά από κάθε 30 θωρακικές συμπιέσεις, πρέπει να δοθούν δύο αναπνοές διάσωσης στο στόμα του θύματος.

(Πηγή: Sky news)

Δημοφιλή