ΔΙΕΘΝΕΣ
08/04/2019 13:36 EEST

Ερντογάν: Πολύ μικρή η διαφορά για να μιλά η αντιπολίτευση για νίκη στην Κωνσταντινούπολη

«Οι πολίτες διαμαρτύρονται για οργανωμένα εγκλήματα».

ASSOCIATED PRESS

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα πως η διαφορά ψήφων μεταξύ των δύο κορυφαίων υποψηφίων δημάρχων της Κωνσταντινούπολης ήταν πολύ μικρή για να κάνει λόγο η αντιπολίτευση για νίκη, καθώς το κυβερνών κόμμα απαιτεί πλήρη ανακαταμέτρηση για να αντιμετωπίσει αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε «οργανωμένο έγκλημα».

Τα αρχικά αποτελέσματα της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν οριακή νίκη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, CHP, στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.

Το ΑΚΡ του Ερντογάν αμφισβήτησε τα αρχικά αποτελέσματα και στις 39 περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης, οδηγώντας σε μερικές ή πλήρεις ανακαταμετρήσεις στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, που έχει περίπου 10 εκατομμύρια ψηφοφόρους. Την Κυριακή το ΑΚΡ ανακοίνωσε πως επιθυμεί πλήρη ανακαταμέτρηση.

«Οι πολίτες μας μας λένε να προστατέψουμε τα δικαιώματά τους, διαμαρτύρονται για οργανωμένα εγκλήματα. Και εμείς, ως πολιτικά κόμματα, έχουμε διαπιστώσει τέτοια οργανωμένα εγκλήματα» είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

Το ΑΚΡ του Ερντογάν δέχτηκε σημαντικό πλήγμα από την απώλεια της Κωνσταντινούπολης και της πρωτεύουσας, Άγκυρας, πόλεων όπου το κόμμα και οι ισλαμιστές προκάτοχοί του κυριαρχούσαν για 25 χρόνια. Ο ίδιος ο Ερντογάν αναδείχτηκε ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης τη δεκαετία του 1990.

Ο Ερντογάν είπε ότι θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα μόνο όταν το USK (το ανώτερο εκλογικό συμβούλιο της χώρας) επεξεργαστεί όλες τις εφέσεις.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μπαίνει σε διάθεση εκλογικής νίκης σε μια πόλη 10 εκατ. ψηφοφόρων με διαφορά 13.000-14.000» είπε. «Όταν ολοκληρωθούν οι εφέσεις, θα αποδεχτούμε το αποτέλεσμα».

Μέχρι τώρα, το αρχικό προβάδισμα που είχε ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος του CHP, έχει μειωθεί από 25.000 που ήταν αμέσως μετά τις εκλογές σε κάτι λιγότερο από 16.000, με το 90% των ψήφων να έχουν ανακαταμετρηθεί.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, απηύθυνε προειδοποιήσεις για την ασφάλεια των εκλογών και κάλεσε το YSΚ να είναι αντικειμενικό, λέγοντας πως το αίτημα Ερντογάν για πλήρη ανακαταμέτρηση δεν έχει επαρκή δικαιολόγηση.

Sponsored Post