ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19/09/2021 14:55 EEST

Ερντογάν: Θα συναντήσω τον Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι θα συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Anadolu Agency via Getty Images

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι θα συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου πριν φύγει για τη Νέα Υόρκη, ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού, προειδοποιώντας πως η χώρα του θα κάνει τα απαραίτητα βήματα, αν δεν τα κάνουν οι άλλες χώρες. «Η Τουρκία δεν είναι θυρωρός κανενός σε αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

O Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στις δηλώσεις που έγιναν στη σύνοδο EUMED9 στην Αθήνα, λέγοντας πως « σ′ αυτή τη συνάντηση...έγιναν ανεπιθύμητες δηλώσεις. Βέβαια το υπουργείο Εξωτερικών μας έδωσε τις απαραίτητες απαντήσεις. Εκεί θα δούμε πόσο ειλικρινείς είναι».

Σημειώνεται πάντως πως ο Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο πλαίσιο της ΔΕΘ, είχε πει ότι δεν υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας πως «άλλωστε νομίζω ότι και τα προγράμματά μας δεν συμπίπτουν».

Προβληματισμούς για την πορεία των ελληνοτουρκικών μετά από ένα κατά τα άλλα ήρεμο καλοκαίρι προκάλεσαν οι νέες εντάσεις, που αφορούν στην παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo», που κάνει έρευνες για τον αγωγό East Med.

Οι έρευνες γίνονται για λογαριασμό του ελληνικού κράτους σε περιοχή ανατολικά της Κρήτης και, όπως έχει αναφερθεί, κάθε φορά που προσπαθούσε να κινηθεί πέρα από τα 6 ν.μ. το παρενοχλούσαν τουρκικά πολεμικά, κυρίως μέσω ασυρμάτου, επικαλούμενα το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, δόθηκαν οδηγίες στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης navtex. Η συνεχιζόμενη αυτή τουρκική στάση είναι παντελώς απαράδεκτη» αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απευθύνει την Παρασκευή μήνυμα προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της συνόδου EUMED9, καλώντας την «να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Κύπρο, στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στην περιοχή. Οι σχέσεις της Ευρώπης με την Άγκυρα, άλλωστε, καταγράφονται πια αναλυτικά σε όλα τα πρόσφατα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και τώρα στέλνουν και τα μεσογειακά κράτη το δικό τους μήνυμα. Πρόκειται για μία ακόμα παράμετρο η οποία αναδεικνύει την αναγκαιότητα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, τη χάραξη του δικού της δρόμου στην άμυνα, στην ασφάλεια, στην ενέργεια, στην οικονομία, στην υγεία».

Από πλευράς του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του σχετικά με την κοινή διακήρυξη της EUMED9, αναφέρθηκε στις παραγράφους για την ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και την παράτυπη μετανάστευση, χαρακτηρίζοντάς τες «προκατειλημμένες, χωρίς όραμα και αποσυνδεδεμένες από την πραγματικότητα». Παράλληλα, κάλεσε τις χώρες της ΕΕ που υπέγραψαν τη διακήρυξη να «εγκαταλείψουν τη μονόπλευρη και προκατειλημμένη στάση τους, την οποία διατηρούν ακολουθώντας τυφλά την Ελλάδα και την Ελληνοκυπριακή διοίκηση, υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης».

Με πληροφορίες από Hurriyet Daily News, ΣΚΑΙ,Daily Sabah