Έργο του Ρέμπραντ αποδεικνύεται αυθεντικό με καθυστέρηση μισού αιώνα

Το «Πορτραίτο Νεαρής Γυναίκας», δεν είναι έργο μαθητή του Ρέμπραντ, όπως ήταν η αρχική εκτίμηση.
Allentown Art Museum

Μουσείο στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως το έργο τέχνης του 17ου αιώνα με τίτλο «Πορτραίτο Νεαρής Γυναίκας», το οποίο βρισκόταν επί δεκαετίες στην κατοχή του, ανήκει τελικά στον διάσημο Ολλανδό ζωγράφο, Ρέμπραντ.

Το Μουσείο Τέχνης του Άλενταουν, έστειλε πριν δύο χρόνια τον πίνακα για καθαρισμό και συντήρηση στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Μετά από μία σειρά σύγχρονων μεθόδων που χρησιμοποίησαν οι ειδικοί, αποκαλύφθηκε πως το έργο ήταν αυθεντικό.

Οι συντηρητές αφού αφαίρεσαν το επιπλέον χρώμα που είχε προστεθεί, όπως και στρώμα από χοντρό βερνίκι, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το «Πορτραίτο Νεαρής Γυναίκας», δεν είναι έργο μαθητή του Ρέμπραντ, όπως ήταν η αρχική εκτίμηση, αλλά ανήκει στον Ολλανδό ζωγράφο και χαράκτη του 17ου αιώνα, που σήμερα συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων ζωγράφων όλων των εποχών.

Χρονολογείται στα 1632 και απεικονίζει ένα κορίτσι νεαρής ηλικίας, το οποίο συναντάμε και σε άλλα έργα του Ρέμπραντ. Πέρασε στην κατοχή του Μουσείου Τέχνης του Άλενταουν το 1961 ως αυθεντικός.

Κατά την δεκαετία του ’70, ο Ολλανδικός οργανισμός «Rembrandt Research Project», ύστερα από έρευνα απέδωσε το έργο σε κάποιον βοηθό ή μαθητή του Ρέμπραντ.

«Η τεχνική που έχει χρησιμοποιηθεί στον πίνακα είναι απόλυτα συνεπής με αυτή που χρησιμοποιούσε ο Ρέμπραντ», δήλωσε η Σαν Κουάνγκ, συντηρήτρια έργων τέχνης, στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (New York University Institute of Fine Arts).

Ο πίνακας «Πορτραίτο Νεαρής Γυναίκας» θα επιστρέψει στο Μουσείο Τέχνης του Άλενταουν στις 7 Ιουνίου.

Πηγή: HuffPost US