Εσκόλ Νεβό: Η εξομολόγηση δεν έχει να κάνει με την αλήθεια αλλά με την εξουσία

Εσκόλ Νεβό: Η εξομολόγηση δεν έχει να κάνει με την αλήθεια αλλά με την εξουσία

O ισραηλινός συγγραφέας, Εσκόλ Νεβό, αναρωτιέται εάν όταν εξομολογούμαστε τα πιο βαθιά μυστικά μας, εξομολογούμαστε πράγματι την αλήθεια. Ή, μήπως τελικά μοιραζόμαστε εκείνη την εκδοχή της δικής μας κρυφής προσωπικής ιστορίας για να τη δικαιολογήσουμε στο τέλος.

Στο βιβλίο του «Τρεις Όροφοι» από τις εκδόσεις Καστανιώτη ο Νεβό ακτινογραφεί προβλήματα αλλά και ψυχώσεις που μοιάζουν να βαριανασαίνουν εντός των τριών ηρώων του. Τα ίδια πρόβληματα και οι ίδιες ψυχώσεις σκιαγραφούν ταυτόχρονα και τους βαθύτερους φόβους της σύγχρονης ισραηλινής κοινωνίας.

«Αντιγράφοντας» το διαχωρισμό της ψυχής κατά Φρόυντ, το Εκείνο, το Εγώ και το Υπερεγώ, ο Νεβό ξεδιπλώνει στο χαρτί τρεις μονολόγους. Κάθε μονόλογος και ένας όροφος σε μία πολυκατοικία, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Τελ Αβίβ, σε μία κοινότητα που πνίγεται από μπουρζουαζία. Σε κάθε εξομολόγηση και ένας σιωπηλός ακροατής, ένα σιωπηλό δεύτερο πρόσωπο.

Από την πρώτη κιόλας σελίδα ξεκινά ένα σαφάρι εξερεύνησης στη μάχη των ανθρώπων ανάμεσα σε αυτό που θέλουν και σε εκείνο που πρέπει να κάνουν, ανάμεσα σε αυτό που επιθυμούν και σε εκείνο που οι άλλοι άνθρωποι περιμένουν από αυτούς.

Ο Νεβό ως εξαιρετικός αφηγητής καταφέρνει να κάνει ψυχανάλυση στην καθημερινότητα. Οι αναγνώστες συναντούν τους πρωταγωνιστές απευθείας σε άγριες και ωμές εξομολογήσεις που άλλες φορές οι ήρωες τις ψιθυρίζουν και άλλες τις φωνάζουν δυνατά.

Kastaniotis

Ο συγγραφέας Νεβό στη συνέντευξή του προς τη HuffPost Greece έχει μόλις επιστρέψει από την Ύδρα δηλώνοντας απολύτως ενθουσιασμένος με το νησί. Τον συναντήσαμε στην Αθήνα λίγο πριν επιστρέψει πίσω στα μαθήματα δημιουργικής γραφής που διδάσκει στη δική του σχολή στο Ισραήλ. Είναι πατέρας τριών κοριτσιών και έχει σπουδάσει ψυχολογία. Οι δύο όροφοι από τους τρεις του Νεβό έχουν ανέβει στο θεατρικό σανίδι στο Ισραήλ.

|

Δημοφιλή