Εθνικό είναι ό,τι είναι ωφέλιμο

Η καλλιέργεια μιας υπερήφανης εθνικής ταυτότητας μέσα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής οικογένειας, χωρίς βερμπαλισμούς και ανεδαφικές βλέψεις, πρέπει να είναι ο στόχος όλων μας.
|
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ARIS MESSINIS via Getty Images

Το ότι η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στην δίνη του τουρκικού αναθεωρητισμού είναι γεγονός που δεν χωρά αμφισβήτηση και προκαλεί αμηχανία και στις πιο διεθνιστικές ψυχές, που ακόμα μιλάνε για την «αδερφοσύνη των λαών» αναπνέοντας λιγότερο ρεαλισμό και από Αγιορείτη μοναχό.

Με γνώμονα την δυσκολία της αποτροπής, η οποία μαστιζόμενη από την οικονομική κρίση αλλά και την λανθάνουσα αντίληψη περί ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, περί ενδυνάμωσης διακρατικών οργανισμών, κοινών συμφερόντων, νατοϊκής ομπρέλας και εκεχειρίας παγκόσμιας ακτινοβολίας, φαντάζει πλέον σαν ύστατη προσπάθεια επιβίωσης του ελληνισμού μέσα στα όρια του έθνους- κράτους του.

Το έθνος-κράτος επέστρεψε στη διεθνή σκηνή τόσο δυνατό που διέψευσε παταγωδώς τους ακαδημαϊκούς που βιάστηκαν να του κάνουν την κηδεία στα αμφιθέατρα και τις μπυραρίες του δυτικού κόσμου, τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική δείχνει σημάδια ανάκαμψης τον τελευταίο καιρό, με πρωτοβουλίες που τείνουν να προκαλούν σύγχυση στον Ερντογάν, ο οποίος μπορεί να ασκεί με ευκολία υβριδικό πόλεμο, ανακαλύπτει όμως ότι μπορεί το πλήγμα στην ήπια ισχύ και την δημόσια διπλωματία του μπορεί να του κοστίσει πολλά.

Πολλή συζήτηση γίνεται τον τελευταίο καιρό για τα γραφόμενα της επιτροπής 2021, για τις τουρκικές σειρές στην ελληνική τηλεόραση, για την ανάγκη ή όχι διαμόρφωσης εθνικής συνείδησης. Ας μην ξεχνάμε ότι η υπουργός Παιδείας κατηγορήθηκε για προσκόλληση στο δόγμα Πατρίς- Θρησκεία- Οικογένεια.

Δεν είναι πρέπον όμως να προσαρμόζεται η πολιτική μας συμπεριφορά ανάλογα και με την ιδιοσυγκρασία και υψηλή στρατηγική του «γείτονα» ; Όπως η Τουρκία δείχνει σε καθημερινή βάση με πράξεις και όχι μόνο με λόγια πλέον, δεν είναι ούτε Ελβετία, ούτε Βέλγιο, και η ελληνική πολιτική οφείλει να προσαρμόζεται, να διαμορφώνεται, να αντιδρά και να σχεδιάζει ανάλογα.

Όλοι έχουν ένα ρόλο να διαδραματίσουν σε αυτές τις κρίσιμες για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στιγμές. Τα πληκτρολόγια που πήραν φωτιά πολύ σωστά μαχόμενα κατά της βίας που επέδειξαν οι Αμερικανοί αστυνομικοί στον George Floyd, οφείλουν να επιδοθούν στην προσπάθεια αποτροπής.

Δεν είναι επί του παρόντος η συζήτηση περί των ανθρωπίνων αδυναμιών των ηρώων του 1821. Δεν είναι επί του παρόντος το άνοιγμα των συνόρων. Δεν είναι επί του παρόντος η ανοχή στις εδαφικές διεκδικήσεις. Δεν είναι επί του παρόντος ο στρουθοκαμηλισμός της διεθνιστικής αριστεράς. Η καλλιέργεια μιας υπερήφανης εθνικής ταυτότητας μέσα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής οικογένειας, χωρίς βερμπαλισμούς και ανεδαφικές βλέψεις, πρέπει να είναι ο στόχος όλων μας.

Διανύουμε στιγμές που η Επιστήμη, οφείλει να υπηρετήσει την εθνική προσπάθεια. Ο επιστήμονας, σε οποιοδήποτε τομέα πρέπει να συνταχθεί στον στόχο, που δεν είναι άλλος από την επιβίωση.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα