Εξι τροφές που αποτελούν για τα δόντια μας τον απόλυτο εχθρό

Και άλλες που θεωρούνται ό,τι πρέπει για τη στοματική μας υγιεινή.
Nico De Pasquale Photography via Getty Images

Παραμελώντας την υγιεινή των δοντιών μας, κινδυνεύουμε από την ανάπτυξη βακτηρίων που συνδέονται με ασθένειες ακόμα και σε μέρη του σώματος που δεν σχετίζονται άμεσα με τη στοματική κοιλότητα. Εκτός αυτού, ο επίμονος πόνος στα δόντια επηρεάζει πέρα από τη σωματική και την ψυχική μας υγεία.

Προκειμένου να διατηρήσουμε τα δόντια μας υγιή, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα και ποτά που οι οδοντίατροι συνιστούν να αποφύγουμε πάση θυσία. Ορισμένα επειδή δημιουργούν ένα πρόσφορο έδαφος για την τερηδόνα και άλλα, επειδή προκαλούν στα δόντια μας ρωγμές και κατάγματα.

Tροφές που απειλούν την υγεία των δοντίων

Τα εσπεριδοειδή

Ενώ τα εσπεριδοειδή θεωρούνται ευεργετικά για την υγεία μας, καθώς αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η όξινη φύση τους τα καθιστά επιζήμια για την υγεία των δοντιών μας.

Τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ και γενικά όλα τα εσπεριδοειδή προκαλούν μείωση του pH του στόματός μας. Αυτό καθιστά το περιβάλλον της στοματικής κοιλότητας όξινο, ενώ οδηγεί στη διάβρωση των δοντιών και την καταστροφή του σμάλτου.

Ο πάγος

Όσο κι αν μας αρέσει να δαγκώνουμε παγάκια, η θερμοκρασία του πάγου ενδέχεται να αποδειχθεί εξαιρετικά επιβλαβής, ιδίως για άτομα με ευαισθησία στα δόντια, προκαλώντας ρωγμές και έντονο πόνο που διαρκεί.

Τα κολλώδη ζαχαρούχα σνακ

Οτιδήποτε όξινο ή κολλώδες, θεωρείται επιβλαβές για τα δόντια. Αυτό ισχύει για τα ζελεδάκια, τις τσίχλες και οποιοδήποτε προϊόν αυτής της κατηγορίας. Όλα αυτά τα φαινομενικά αθώα τρόφιμα, ενδέχεται να κολλήσουν στις αυλακώσεις των δοντιών, δυσχεραίνοντας το βούρτσισμα και αφήνοντας υπολείμματα στα δόντια μας. Και ως γνωστόν, οτιδήποτε μένει στα δόντια, ειδικά αν περιέχει ζάχαρη, μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα.

Το ψωμί και τα κράκερ

Το ψωμί μπορεί επίσης να είναι κολλώδες και να περιέχει ζάχαρη, πράγμα που σημαίνει ότι κι αυτό ενδέχεται να κολλήσει στα δόντια μας και να προκαλέσει προβλήματα όπως η τερηδόνα. Τα κράκερ θεωρούνται εξίσου επιβλαβή για τον ίδιο λόγο.

Τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά

Τα αναψυκτικά είναι εξαιρετικά όξινα και θεωρούνται βασικοί ύποπτοι για τη διάβρωση των δοντιών. Τα ενεργειακά ποτά είναι επίσης επιβλαβή, καθώς είναι γεμάτα επιπλέον σάκχαρα, τα οποία σίγουρα δεν βοηθούν.

Ωστόσο, το επίπεδο οξύτητας των συγκεκριμένων ποτών, ακόμη και στις εκδοχές χωρίς ζάχαρη, είναι από μόνο του τρομερά επιβλαβές για τα δόντια.

Ο καφές

Ο καφές είναι ένα εξίσου όξινο ρόφημα που απειλεί να βλάψει τα δόντια μας. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν πίνουμε τον καφέ μας σκέτο ή με γλυκαντικά. Για εκείνους ωστόσο που συνηθίζουν να πίνουν τον καφέ με ζάχαρη, ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Τροφές που προάγουν την καλή στοματική υγεία

Τα καρότα και τα τραγανά λαχανικά θεωρούνται ευεργετικά για την υγεία των δοντιών, ομοίως και το σέλινο. Τα τραγανά αυτά τρόφιμα, καθώς τα μασάμε, βοηθούν στην αφαίρεση της πλάκας.

Το τυρί είναι επίσης τρομερά ωφέλιμο, καθώς εξουδετερώνει ορισμένα επιβλαβή οξέα του στόματος. Επιπλέον, περιέχει ασβέστιο, το οποίο ενισχύει τη δομή των δοντιών και επαναφέρει τα επίπεδα του pH στο στόμα στη φυσιολογική τους τιμή.

Ακόμη το νερό, το γάλα και το πράσινο τσάι βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς επιπέδου οξύτητας στο στόμα.

Άλλες σημαντικές υποχρεώσεις που σχετίζονται με τη στοματική υγιεινή

Το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα θεωρούνται τα στοιχειώδη για την καλή στοματική υγεία. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα που μπορούμε να κάνουμε.

Το ξέπλυμα του στόματος με νερό ή με ένα στοματικό διάλυμα αμέσως μετά το φαγητό εξουδετερώνει την υπερβολική οξύτητα. Αν όμως αισθανόμαστε την ανάγκη να βουρτσίσουμε τα δόντια μας, θα πρέπει να περιμένουμε μισή ώρα, έτσι ώστε να επιτρέψουμε στο σάλιο να ρυθμίσει σωστά τα εν οξέα της τροφής.

Τέλος, μια καλή συμβουλή είναι μετά τα γεύματά μας να μασάμε μια τσίχλα με ξυλιτόλη χωρίς ζάχαρη, για τουλάχιστον πέντε λεπτά. Ορισμένες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η ξυλιτόλη καταπολεμά τα επικίνδυνα βακτήρια και προστατεύει τα δόντια μας από φαινόμενα όπως η πλάκα και η τερηδόνα.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ