Εξοδος από το Ναγκόρνο Καραμπάχ: Οι Αρμένιοι στοιβάζουν τα υπάρχοντά τους και αποχαιρετούν την πατρίδα

Με λεωφορεία, φορτηγά και ΙΧ εγκαταλείπουν όπως όπως την προγονική τους εστία υπό τον φόβο της ενσωμάτωσης από τους Αζέρους.
via Associated Press

Για μια μαζική έξοδο από τα προγονικά τους εδάφη ετοιμάζονται χιλιάδες Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ που φαίνεται να τρομάζουν στην ιδέα πως η αποσχιθείσα από το Αζερμπαϊτζάν περιοχή, επιστρέφει στον έλεγχό του Μπακού.

Στη πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, παντού κάτοικοι φόρτωναν τα υπάρχοντα τους σε λεωφορεία και φορτηγά και αποχαιρετούσαν την πατρίδα τους καθώς αναχωρούσαν για την Αρμενία όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Reuters.

Μάλιστα, οι τοπικές αρχές αναφέρουν πως υπάρχει μεγάλο μποτιλιάρισμα στους δρόμους που οδηγούν προς την Αρμενία με ουρές εκατοντάδων οχημάτων.

Astrig Agopian via Getty Images
Astrig Agopian via Getty Images

Επίσης, ανακοίνωσαν πως δωρεάν καύσιμα θα δοθούν σε όλους όσοι επιθυμούν να αναχωρήσουν ενώ τονίζουν πως όσοι επιθυμούν να εγκαταλείψουν την περιοχή θα έχουν την ευκαιρία να το πράξουν. Παράλληλα πολίτες απομακρύνονται και με βοήθεια της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης.

Όπως ανέφερε την Κυριακή σύμβουλος του προέδρου του Ναγκόρνο Καραμπάχ ″Ο λαός μας δεν θέλει να ζει ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν. Το 99.9% προτιμά να εγκαταλείψει τα ιστορικά μας εδάφη”. Στην περιοχή ζουν περίπου 120.000 άνθρωποι και ήδη αρκετοί έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς.

Και ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να δεχθεί όλους τους Αρμένιους συμπατριώτες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, προσθέτοντας ότι αυξάνονται οι πιθανότητες αυτοί να εγκαταλείψουν τον θύλακα. ″Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εθνοκάθαρσης”.

via Associated Press
via Associated Press

Ο Πασινιάν, ρίχνει βάρος στην υποδοχή Αρμενίων από το Ναγκόρνο Καραμμπάχ προσπαθώντας να μετριάσει και τις σφοδρές αντιδράσεις στην χώρα του, καθώς πολίτες που έχουν βγει στους δρόμους και διαδηλώνουν και αντιπολίτευση που τον κατηγορούν για προδοσία. Αυτό, καθώς τον κατηγορούν πως άφησε στην τύχη τους τους αδελφούς τους με αποτέλεσμα μετά από μια 24ωρη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν να συμφωνήσουν σε αφοπλισμό και να συζητούν τώρα τους όρους ενσωμάτωσης της περιοχής, που όμως υποαγορεύονται από το πανίσχυρο Μπακού.

Στο δε Γερεβάν την πρωτεύουσα της Αρμενίας η αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε σήμερα τουλάχιστον 142 άτομα στη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Astrig Agopian via Getty Images

Με πληροφορίες από Reuters, AΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή