ΔΙΕΘΝΕΣ
28/11/2020 19:44 EET

"Εγκληματική και επικίνδυνη ενέργεια" η δολοφονία του ιρανού επιστήμονα λέει πρώην επικεφαλής της CIA

Η κρίσιμη η επισήμανσή του περί "κρατικής τρομοκρατίας" και τους κίνδυνους από την στοχοποίηση αξιωματούχων κυρίαρχων κρατών.

Drew Angerer via Getty Images

Ο Τζον Μπρέναν, πρώην επικεφαλής της CIA -επί Μπαράκ Ομπάμα -χαρακτήρισε τη δολοφονία ιρανού επιστήμονα πυρηνικής φυσικής ως «εγκληματική και εξαιρετικά επικίνδυνη ενέργεια» όχι μόνο για την σταθερότητα στην περιοχή αλλά και για το τι μπορεί να σημαίνει η επιλογή του συγκεκριμένου ”στόχου” στο μέλλον. Σημειώνεται πως η Τεχεράνη ήδη κατηγορεί το Ισραήλ πως βρίσκεται πίσω από τον φόνο. 

Σε μια σειρά από Tweets στον λογαρισμό του αναφέρει: 

″Αυτή ήταν μια εγκληματική ενέργεια και εξαιρετικά ριψοκίνδυνη. Μπορεί να προκαλέσει θανάσιμα αντίποινα  και να προκαλέσει έναν νέο κύκλο περιφερειακών συγκρούσεων. Θα ήταν συνετό η ιρανική ηγεσία να περιμένει την επιστροφή μίας υπεύθυνης αμερικανικής ηγεσίας στο παγκόσμια σκηνή και να αντισταθεί στην παρόρμηση να απαντήσει σε υποτιθέμενους ενόχους. 

Ακόμη πιο σημαντική όμως ίσως είναι η επόμενη επισήμανσή του

″Δεν γνωρίζω εάν μια ξένη κυβέρνηση έδωσε την εντολή ή έφερε σε πέρας τη δολοφονία του Φακχιζαντέχ. Μια τέτοια πράξη κρατικής τρομοκρατίας θα συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα ενθάρρυνε άλλες κυβερνήσεις να εξαπολύσουν φονικές επιθέσεις κατά ξένων αξιωματούχων. 

Αυτές οι δολοφονίες διαφέρουν πολύ από τα χτυπήματα κατά ηγετών τρομοκρατικών οργανώσεων και πρακτόρων ομάδων όπως οι Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, που δεν αποτελούν κυρίαρχα κράτη.  Ως παράνομοι μαχητές, βάσει του διεθνούς δικαίου, δύναται να είναι στόχοι προκειμένου να εμποδιστούν φονικές τροομοκρατικές επιθέσεις.