Φάκελος "ακρίβεια": Πίνακας ΕΛΣΤΑΤ με σύγκριση τιμών Φεβρουάριος 2022/Φεβρουάριος 2021

Σε ποιά αγαθά καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις και ποιά είναι τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν.
Στιγμιότυπα από την Κεντρική αγορά της Αθήνας την Βαρβάκειο. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Στιγμιότυπα από την Κεντρική αγορά της Αθήνας την Βαρβάκειο. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Θεαματικές αυξήσεις τιμών με «πρωταθλητές» το Φυσικό Αέριο, τον Ηλεκτρισμό και το πετρέλαιο θέρμανσης, καταγράφονται στους πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ με την εξέλιξη του πληθωρισμού.

Η αύξηση 7,2% στον πληθωρισμό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), συνδέεται ωστόσο και με ορισμένες «εκπλήξεις», υπό την έννοια ότι η κατακόρυφη άνοδος στα καύσιμα για θέρμανση και κίνηση είναι δεδομένη μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που συντάραξε τις διεθνείς αγορές.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αποκαλυπτικά ως προς τα είδη και τις κατηγορίες, όπου παρατηρούνται οι μεγάλες αυξήσεις, αλλά και ορισμένες μειώσεις τιμών.

ΕΛΣΤΑΤ
ΕΛΣΤΑΤ
ΕΛΣΤΑΤ

Σύγκριση Φεβρουαρίου 2022 με Φεβρουάριο 2021

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 7,2% τον μήνα Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Φεβρουαρίου 2021, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
7,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, αλλαντικά.
5,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
25,4% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
4,1% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
12,2% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ελαστικά, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
1,7% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

Στιγμιότυπα από την Κεντρική αγορά της Αθήνας την Βαρβάκειο, που θα παραμείνει ανοιχτή και την Κ.Δευτέρα για τα ψώνια της Σαρακοστής, Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Στιγμιότυπα από την Κεντρική αγορά της Αθήνας την Βαρβάκειο, που θα παραμείνει ανοιχτή και την Κ.Δευτέρα για τα ψώνια της Σαρακοστής, Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:
0,2% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα οινοπνευματώδη ποτά.
3,1% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: τηλεφωνικός εξοπλισμός κινητών τηλεφώνων, τηλεφωνικές υπηρεσίες.
0,4% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα.
0,2% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων.

ΕΛΣΤΑΤ
ΕΛΣΤΑΤ
ΕΛΣΤΑΤ

Δημοφιλή