Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: 6 πόλεις, 9 ημέρες, αβάν πρεμιέρ, βραβευμένες ταινίες

Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, το Φεστιβάλ φέτος θα διεξαχθεί ταυτόχρονα και σε Λάρισα, Πάτρα, Χανιά και Ηράκλειο. Τα highlights.

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος επιστρέφει 21 με 29 Μαρτίου 2023 για το καθιερωμένο ανοιξιάτικο ραντεβού του με το κοινό, με πλούσιο πρόγραμμα και σε περισσότερες πόλεις. Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, το Φεστιβάλ φέτος θα διεξαχθεί ταυτόχρονα και στη Λάρισα, την Πάτρα, τα Χανιά και το Ηράκλειο.

Το πρόγραμμα, με 51 μεγάλου μήκους ταινίες, 6 μεσαίου και 12 μικρού μήκους ταινίες, παρουσιάζεται σε 7 ενότητες και θα δώσει στο κοινό την ευκαιρία για 9 μέρες να ανακαλύψει ταινίες σε αβάν πρεμιέρα, αποκλειστικές προβολές, συναντήσεις με συντελεστές και παράλληλες δράσεις.

  • 10 ταινίες παρουσιάζονται στο Διαγωνιστικό, 6 ταινίες σε ειδικές προβολές, ενώ το Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου αναδεικνύει 17 ταινίες που δεν έχουν βρει ακόμα ελληνική διανομή.
  • Η σημαντική συμμετοχή των γαλλόφωνων πρεσβειών οδήγησε στη δημιουργία ξεχωριστής ενότητας στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, το Πανόραμα των Γαλλόφωνων Πρεσβειών, με συμμετοχές από το Βέλγιο, τον Καναδά, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία, την Τσεχία, την Ρουμανία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
  • Η θεματική ενότητα με τίτλο Φύλο και Σινεμά παρουσιάζει μέσα από 8 ταινίες μια επισκόπησή της εξελισσόμενης αναπαράστασης του φάσματος του φύλου στη γαλλόφωνη μεγάλη οθόνη, από το 1933 ως το 2023.
  • Η Λευκή Κάρτα δίνεται φέτος στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Brive – Rencontres Internationales du moyen métrage, που γιορτάζει τα 20 του χρόνια. Αυτό το μοναδικό στο είδος του φεστιβάλ προωθεί τη κινηματογραφική φόρμα της μεσαίου μήκους που αναδεικνύει περισσότερο από κάθε άλλη το ταλέντο των δημιουργών, και μοιράζεται μαζί μας 6 ταινίες από πρόσφατες διοργανώσεις του.
  • Δύο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, ένα κινηματογραφικό εργαστήρι και ένα ειδικό πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους για σινεφίλ 6+ απαρτίζουν τις Νεανικές προβολές.

Στις παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ολόκληρη η μαρτυρία ντοκουμέντο της Simone Veil για την εμπειρία της στα στρατόπεδα εξόντωσης του Άουσβιτς, στο πλαίσιο μιας ειδικής εγκατάστασης, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος θα διοργανωθούν και δύο ανοιχτές συζητήσεις με ξένους και Έλληνες προσκεκλημένους επαγγελματίες γύρω από τη φόρμα της μεσαίου μήκους ταινίας και τις προοπτικές ανάπτυξης και προσέλκυσης κοινού στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και στην 23η διοργάνωση του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου δίνει έμπρακτα δείγματα της υποστήριξής του στους Έλληνες συνεργάτες και δημιουργούς:

Η κριτική επιτροπή

Η φετινή Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ απαρτίζεται από τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Γιάννη Οικονομίδη, ο οποίος θα είναι και ο πρόεδρος της Επιτροπής και τους Κάτια Γκουλιώνη (ηθοποιός), Φοίβο Δεληβοριά (μουσικός, ηθοποιός), Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους (ηθοποιός) και Φώτη Σεργουλόπουλο (παρουσιαστής, ηθοποιός).

Τα βραβεία

Θα απονεμηθούν και φέτος δύο βραβεία, φιλοτεχνημένα από τον οίκο ZOLOTAS, στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ:

  • Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, το οποίο απονέμεται από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ και αποτελεί μια προσφορά της NOVA. Ο φορέας αυτός υποστηρίζει ως χορηγός επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.
  • ΤοΒραβείο Κοινού, το οποίο απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το Βραβείο Κοινού, προσφορά της μπίρας Fischer, απονέμεται στον διανομέα της βραβευμένης ταινίας στην Ελλάδα για την προώθησή της κατά την προβολή της στις ελληνικές αίθουσες.

Τελετή Έναρξης - Τρίτη 21 Μαρτίου, 20:00, Παλλάς

Mon Crime – Το Έγκλημα Μου

François Ozon, 2023, Γαλλία

Στο Παρίσι της δεκαετίας του 30′, η Madeleine, μια όμορφη, νέα, άφραγκη κι ατάλαντη ηθοποιός, κατηγορείται για τη δολοφονία ενός διάσημου παραγωγού. Με τη βοήθεια της καλύτερής της φίλης, της νεαρής άνεργης δικηγόρου Pauline, αθωώνεται λόγω αυτοάμυνας. Μία νέα ζωή με δόξα και φήμη ξεκινάει, μέχρι την στιγμή που η αλήθεια αποκαλύπτεται.

Την τελετή έναρξης παρουσιάζουν οι Holy Grace και Jérôme Kaluta.

Τελετή Λήξης – Τετάρτη 29 Μαρτίου, 20:00, Κινηματογράφος Δαναός

LES TROIS MOUSQUETAIRES : D’ARTAGNAN

Οι Τρεις Σωματοφύλακες: Ντ’ ΑρτανιάνMartin Bourdoulon, Γαλλία – 2023, 110’

Από το Λούβρο στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, και από τα κακόφημα μέρη του Παρισιού στην πολιορκία της Λα Ροσέλ. Σ’ένα βασίλειο διχασμένο από θρησκευτικούς πολέμους και υπό την απειλή της Βρετανικής εισβολής, μια μικρή ομάδα ανθρώπων διασταυρώνει τα ξίφη της και συνδέει τη μοίρα της με αυτή της Γαλλίας.

Την τελετή λήξης παρουσιάζουν οι Les Stamatwins.

Το φετινό εικαστικό για την αφίσα και τη συνολική οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ, υπογράφει το δημιουργικό γραφείο Bend, ενώ το trailer υπογράφει η σκηνοθέτις Ισαβέλλα Μαργάρα.

«Ένας Αστροναύτης από το μέλλον εξερευνά έναν εγκαταλελειμμένο κινηματογράφο. Εκεί, βρίσκει αναπάντεχα την Κοιμωμένη του Σινεμά. Η συνάντησή τους την ξυπνά μετά από χρόνια ύπνου και ξαναβάζει σε λειτουργία την παλιά μηχανή προβολής.

Ήθελα το φετινό τρέιλερ του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου να είναι μια ωδή στην κινηματογραφική αίθουσα, η επαναμάγευση ενός χώρου όπου όλα μπορούν να συμβούν. Είμαστε η γενιά που – ελέω πανδημίας – άδειασε τις αίθουσες, θέλω να γίνουμε αυτή που θα τις ξαναγεμίσει. Κι αν όχι εμείς, θα έρθει σίγουρα μια γενιά με σκάφανδρα στο μέλλον να το κάνει.

Πολύ συνειδητά, επέλεξα για το γύρισμα τον χώρο της Ίριδας στην Ακαδημίας. Το κτήριο, που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στεγάζει εδώ και έξι δεκαετίες τον Κινηματογραφικό Τομέα του Πολιτιστικού Ομίλου των φοιτητών, έχει χαρακτηριστεί έργο τέχνης. Όμως, η αξία του ξεπερνά την ομορφιά των τεσσάρων τοίχων και της περίτεχνης γύψινης διακόσμησής του. Είναι ένα κέντρο πολιτισμού για τους φοιτητές και για όλη την πόλη, με πάντα ανοιχτή και δωρεάν είσοδο στις προβολές και στα σεμινάριά του. Είναι ένας παλλόμενος χώρος δημιουργίας και καλλιτεχνικής συνύπαρξης, που ενισχύει και διαφημίζει τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου. Ήθελα να αναδειχθεί η σθεναρή θέληση της καλλιτεχνικής κοινότητας να μην αλλάξει ο χαρακτήρας του με βάση τον πρόσφατο νόμο για τα ΑΕΙ που επιχειρεί να καταργήσει την αυτονομία του κι ανοίγει κερκόπορτες ιδιωτικής οικονομικής λειτουργίας και άλλου είδους «αξιοποίησης». Αντίθετα, είναι ανάγκη να χρηματοδοτηθεί επαρκώς, να συντηρηθεί με σεβασμό και φροντίδα και να συνεχίσει να λειτουργεί εκεί, στον φυσικό του χώρο, ο Κινηματογραφικός Τομέας, δείχνοντας ταινίες που δεν μπορεί κανείς να δει πουθενά αλλού και μεγαλώνοντας γενιές νέων που αγαπούν το σινεμά. Κι αν κάποιος είναι τυχερός και πετύχει προβολή σε φιλμ, ας ανέβει για λίγο πάνω στο δωματιάκι: θα έχει τη σπάνια οξύμωρη χαρά μέσα σε μια ψηφιακή εποχή να δει την παλιά πανέμορφη μηχανή προβολής να δουλεύει με κάρβουνο». Ισαβέλλα Μαργάρα.

Τα highlights

Ανάμεσα στις δέκα ταινίες που περιλαμβάνει το Διαγωνιστικό Τμήμα ξεχωρίζουν το πολιτικό θρίλερ «Εύκολος Στόχος» του Ζαν-Πολ Σαλομέ, μία ταινία-βουτιά στη διαφθορά του κόσμου της πολιτικής και της πυρηνικής ενέργειας, βασισμένη στη σοκαριστική αληθινή ιστορία μιας πληροφοριοδότη την οποία ενσαρκώνει η πάντα εξαιρετική Ιζαμπέλ Ιπέρ, το πολυσυζητημένο δικαστικό δράμα «Saint Omer» της Αλίς Ντιόπ, το οποίο έχει αποσπάσει τον Αργυρό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας και βραβείο Σεζάρ καλύτερης πρώτης ταινίας, και βασίζεται στην πραγματική ιστορία μια παιδοκτονίας στην επαρχιακή πόλη του τίτλου, τα «Πάνω κάτω» του Λουί Γκαρέλ (για έναν νέο άνδρα που κλονίζεται όταν η μητέρα του ετοιμάζεται να παντρευτεί έναν κατάδικο) που σημείωσαν μεγάλη εμπορική επιτυχία στη Γαλλία, καθώς και το «Μικρό λουλούδι» του Σαντιάγκο Μίτρε, που περιγράφει τη ζωή ενός ζευγαριού που προσπαθεί να ξεπεράσει το τέλμα στο οποίο έχει βρεθεί η σχέση τους.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο ζήτησε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, ακόλουθος οπτικοακουστικών μέσων Θοδωρή Κουτσαύτη να αποκαλύψει ορισμένα από τα highlights της φετινής διοργάνωσης. «Είναι η πιο δύσκολη ερώτηση: έχουμε περάσει μήνες επιμέλειας για να βγει αυτό το πρόγραμμα, όλες οι ταινίες και οι δράσεις είναι άξιες. Αν κάποιος όμως μπορεί να δει μόνο πέντε πράγματα ας δοκιμάσει τη μεσονύχτια προβολή της κωμωδίας ζόμπι του Μισέλ Χαζαναβίσιους, “Final Cut!” το Σάββατο 25/03 στο Γαλλικό Ινστιτούτο, την ειδική προβολή της ταινίας ”Άγριες Νύχτες” σε κόπια 35χλ στο ’Αστορ τη Δευτέρα 27/03 και την απογευματινή προβολή του ”Μικρού Νικόλα” η οποία είναι ένα animation για όλους όσοι αγάπησαν τον Γκοσινί και τον Σενπέ (Κυριακή 26/03 στο Δαναό). Η εγκατάσταση της Γιολάντας Μαρκοπούλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη γύρω από τη μαρτυρία της Σιμόν Βέιλ υπόσχεται να είναι άκρως ενδιαφέρουσα, όπως και οι δυο ανοιχτοί διάλογοι: με τον Στεφάν Γκουντέ για τις προκλήσεις και δυνατότητες της κινηματογραφικής αίθουσας και με τον Τζούλιο Κασαντέι για την μεσαίου μήκους ταινία», αναφέρει ο ίδιος.

Info

Εισιτήρια:

Ενιαία τιμή εισιτηρίου για όλες τις προβολές: 6€
Τιμή παιδικών εργαστηρίων (Αθήνα): 10€

Θα διατεθούν και κάρτες πολλαπλών προβολών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στη Λάρισα, στην Πάτρα, στα Χανιά και στο Ηράκλειο θα διατίθενται και ειδικές προσφορές: πληροφορίες στις αντίστοιχες συνεργαζόμενες αίθουσες.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ

Δημοφιλή